Dylematy, duża rozbieżność do 10 tyś?

18 Gru 2015, 12:57

Witajcie. Mam do dyspozycji 10 tyś na samochód +2 tyś na opłaty i "starter". Jestem z okolic Bielska-Białej, Żywca.

Jestem ogromnie chory na starą 5er, mianowicie e34 w sedanie, ale ciężko znaleźć zdrowe auto. Jestem świadom, że to wiekowy samochód i nie znajdę nówki jak z salonu, ale chciałbym w najlepszej kondycji.

Kwota - do 10 tyś
Przebiegi miesięczne - 300-400km(miasto, trasy tylko na lato)

Głównie jeżdżę sam bądź z kolegą, kolegami - ale rzadziej.

Samochody które mnie interesują:
-w124
-w202
-e34
-e32
-a3

Linki:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - czy warto wybrać się po samochód aż 420km? I czy ile jeszcze przejadę na tym silniku(>400kkm przebieg)?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

1. Które z tych samochodów będzie najmniej awaryjne? Wiem, że to zależy od tego w jakim stanie go kupię, ale na pewno któreś jest bardziej podane chociażby na nasze polskie drogi czy klimat(zima, sól = rdza). Nie chciałbym częściej odwiedzać mechaników niż go użytkować. Chociaż jestem świadom, że zawsze w aucie będzie coś do zrobienia, a racji tego, że jestem chory na E34 to jestem w stanie więcej wkładać pieniędzy w ten konkretny samochód jednakże nie chciałbym robić tego też za często i ubolewać nad każdym 500zł zostawianym u lakiernika czy mechanika.

2. Który samochód pożyje mi najdłużej mimo mojej troski o niego?

3. Czy trudno walczyć z rdzą w e34 czy w202? Gdybym zakupił zdrowy okaz(co jest prawie nie osiągalne) to gdybym go zakonserwował wystarczyło by na rok? Pytam oto, bo nie posiadam garażu samochód trzymałbym pod domem.

4. Jakieś inne alternatywy, propozycje? Moje wymagania minimalne (klima manualna, centralny, immobilizer, poduszki, radio, skrzynia manualna). Wymagania maks: (klima automatyczna, centralny, poduszki, immobilizer, radio, skóra, podgrzewane fotele, skrzynia manualna).
ekhartson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 2014
Auto: Nie mam

19 Gru 2015, 12:10

Jak nie masz garażu to trochę szkoda MB... Może takie W202:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Gru 2015, 12:39

Fajny ten w202 :shock:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Gru 2015, 12:57

Martwi mnie tylko to, że to wersja amerykańska (czyli duże ryzyko, że było po niezłym dzwonie) i to, że cena mocno spadła ostatnio (było wystawione chyba za ~12 tysięcy). Za to przebieg wygląda na realny (można sobie porównać z tymi igiełkami co mają po 200 tysięcy i są zużyte w środku). Nic tylko zakładać LPG i śmigać. ;)
Ossy
Forumowicz VIP

19 Gru 2015, 13:02

Ossy napisał(a):Re: Dylematy, duża rozbieżność do 10 tyś?

50 minut temu Jak nie masz garażu to trochę szkoda MB... Może takie W202:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yd9

Dlatego mam takie dylematy co wybrać żeby nie zgniło i szybko nie 'zdechło' mimo mojej troski o samochód.

Jak pisałem nie chcę samochodu w automacie, więc ten egzemplarz odpada ponadto jest on od handlarza - nie ufam im ;)

Najbardziej zainteresowała mnie ta aukcja, bo samochód nie wygląda na katowany - wygląda dość stockowo, więc prawdopodobnie młody gniewny nie upalał go pod biedronką ;] No i samochód od 8 lat w jednych rękach(jak wierzyć sprzedającemu), tylko czy nie był składany i po dzwonie?

Ludzie sprzedający samochody mają to do siebie, że nie sprzedają dobrego samochodu, bo "TAK", coś musi być nie tak - wychodzę z takiego założenia. No chyba, że faktycznie chcą go zmienić, ale taka tendencja panuje wśród nowszych modeli, które wymieniają co 2-3 lata ;P
ekhartson
Nowicjusz

19 Gru 2015, 13:41

Chcesz MB, a nie chcesz skrzyni automatycznej... Automat to kwintesencja MB.

A te BMW bardzo ładne, tylko chyba pod maską trochę za czystko.
Ossy
Forumowicz VIP

19 Gru 2015, 14:10

Ossy napisał(a):A te BMW bardzo ładne, tylko chyba pod maską trochę za czystko.

Oznaka, że ktoś dbał? Nie znam się tak, ale widocznie komuś zależało i nie założona instalacja LPG mówi za siebie, że właściciel tego samochodu nie oszczędzał i dbał o samochód.
ekhartson
Nowicjusz

19 Gru 2015, 14:12

ekhartson napisał(a):Oznaka, że ktoś dbał?
Albo ma coś do ukrycia dlatego umył silnik, żebyś nic nie zobaczył :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Gru 2015, 14:20

Koniu napisał(a):ekhartson napisał(a):
Oznaka, że ktoś dbał?
Albo ma coś do ukrycia dlatego umył silnik, żebyś nic nie zobaczył

Co mogło by być nie tak w takim razie? Skoro był myty silnik? Wyciek oleju?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - czy warto sobie zaprzatać głowę takim małym samochodem? Spodobało mi się wykonanie środka, tylko nic nie wiem o tym samochodzie, bo więcej naczytałem się o e34.
ekhartson
Nowicjusz

19 Gru 2015, 14:39

ekhartson napisał(a): czy warto sobie zaprzatać głowę takim małym samochodem? Spodobało mi się wykonanie środka, tylko nic nie wiem o tym samochodzie, bo więcej naczytałem się o e34.

Ale co Ci się w tym wnętrzu spodobało? Wejdź na żywo do Polo, a później do E34, to przestaniesz myśleć o Volkswagenie. Niezłe wykończenie może mieć Audi A3. Poza tym te Polo śmiesznie tanie, ze słabym silnikiem. Konkurencją dla E34 do 10 tysięcy będzie:
Honda Accord VI
Rover 75
Peugeot 406 (Coupe lub/i 3.0 V6)
Audi A6C4
Mitsubishi Galant
Ossy
Forumowicz VIP

19 Gru 2015, 14:45

Ossy napisał(a):le co Ci się w tym wnętrzu spodobało? Wejdź na żywo do Polo, a później do E34, to przestaniesz myśleć o Volkswagenie. Niezłe wykończenie może mieć Audi A3. Poza tym te Polo śmiesznie tanie, ze słabym silnikiem. Konkurencją dla E34 do 10 tysięcy będzie:
Honda Accord VI
Rover 75
Peugeot 406 (Coupe lub/i 3.0 V6)
Audi A6C4
Mitsubishi Galant

Okropnie podobają mi się jasne-beżowe wykończenia, zwłaszcza w BMW w e46 pięknie to wygląda, drewienko + jasna skóra. Chociaż czarna skóra w e34 też ładna - kolega miał białą 5er + czarna skóra, wtedy właśnie zakochałem się w tym modelu. Chociaż zawsze mógłbym kupić dany samochód i dać fachowcom, aby zrobili mi skórę taką i taką, tanie nie jest, ale na pewno cieszy oko ;)

Fakt, polo jest ciasnawe, bo widziałem na parkingu.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Nadal o tej aukcji, myślicie, że warto się tam wybrać? I ile mógłbym maks zbić negocjując się i jakimi argumentami mógłbym rzucać, wiecie jestem zielony nie znam się tak na marce, a fajnie by było zakupić ten egzemplarz za 7k, 4 stówy kieszeni na naprawy, ale czy się uda?

I ile kosztowałoby zamontowanie podgrzewanych foteli + obicie w skórę całej kabiny, droga inwestycja? Zmieściłbym się w 3k?

Nad a3 myślę całkiem poważniej jako konkurenta dla e34, wiadomo e34 starsze(aczkolwiek segment E) - prawdopodobnie krócej ''pożyje'', dobrze myślę? A a3 nowsze i rzekomy ocynk (bo audi), tylko te padające turbiny, tyle się naczytałem, że 1.8t wariuje i turbina do wymiany albo regeneracji.
ekhartson
Nowicjusz

19 Gru 2015, 15:12

Jak w E34 zadbasz o blachy i silnik to za 10 lat sprzedasz z zyskiem. A3 bedzie już tylko tańsze. Ale serio, chcesz kupować 520i? To są półśrodki, 525 to IMO minimum, chyba, że jeździsz jak emeryt - 150KM to mało już w C5, a to trochę mniejsze auto.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Gru 2015, 15:18

Żółtek napisał(a):Jak w E34 zadbasz o blachy i silnik to za 10 lat sprzedasz z zyskiem. A3 bedzie już tylko tańsze. Ale serio, chcesz kupować 520i? To są półśrodki, 525 to IMO minimum, chyba, że jeździsz jak emeryt - 150KM to mało już w C5, a to trochę mniejsze auto.

Dlaczego porównujesz silnik m50b20(150km) BMW do jakiś silników z cytryny + Twój jest zagazowany? ;)

Kolega miał 520i, tylko, że on miał ten samochód żeby go "piłować" i mówił, że przy 150km spokojnie na suchym kręcił, a ja chce samochodu do jazdy i cieszenia się, że mam coś kultowego, więc myślę, że w zupełności wystarczy.

Nie słyszałem żeby ludzie narzekali na 520 w e34, w e39 owszem, bo auto cięższe, natomaist ludzie narzekają na 318 w e36 i e46, bo to słabe 4 cylindrowe paście, które moim zdaniem nie powinno produkować BMW, to samo compacty - jak to mówimy ze znajomymi BMW, ale upośledzone - wiem są różne gusta, może komuś się to podobać, ale mi źle kojarzą się r4 i compacty z biało-niebieską szachownicą ;p

Jeśli znajdziesz mi niezajechane 525 do 10 tyś w mojej okolicy to linkuj.
Ostatnio edytowany przez ekhartson, 19 Gru 2015, 15:27, edytowano w sumie 1 raz
ekhartson
Nowicjusz

19 Gru 2015, 15:27

ekhartson napisał(a):http://otomoto.pl/oferta/volkswagen-pol ... 53bea86fef - czy warto sobie zaprzatać głowę takim małym samochodem? Spodobało mi się wykonanie środka, tylko nic nie wiem o tym samochodzie, bo więcej naczytałem się o e34.

Gdzie tu porównywać Polo 3d do pięknego wygodnego E34 choć fakt to jasne wnętrze bardzo ładnie wygląda. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Gru 2015, 15:29

Krzychu napisał(a):Gdzie tu porównywać Polo 3d do pięknego wygodnego E34 choć fakt to jasne wnętrze bardzo ładnie wygląda.

Wiem niepoważne porównanie, ale to wnętrze mnie zauroczyło - bardzo ładne.

Wiadomo o taką jasną kabinę trzeba dbać bardziej, jednak póki co nie mam własnej rodziny, jeżdżę w 80% sam, a czasem z dziewczyną czy kolegą, rzadziej z kilkoma, więc nie byłoby tragedii. Dlatego myślałem nad kupnem e34 + zrobienie podgrzewanych stołków + jasne wykończenie, ale to zależy w jakim kolorze bym kupił - żeby to ładnie ze sobą 'grało'.

Ładne mają wykończenia e46 o którym pisałem wcześniej

przykładowo:

Szczerze mówiąc nigdy nie jeździłem BMW, a co dopiero e34, czytałem, że układ jezdny w tym modelu jest "dziwny", niektórzy porównują go do sterowania amfibią, ile w tym prawdy?

Miałem okazję jeździć Toyotą Yaris(wiadomo dlaczego), Oplem Zafirą B - minivan, bardzo wysoko się siedzi, aż dziwnie i VW T4 bez wspomagania :D
Ostatnio edytowany przez ekhartson 19 Gru 2015, 15:35, edytowano w sumie 4 razy
ekhartson
Nowicjusz