Jaki samochód kupić ~ 40000km rocznie

29 Gru 2015, 12:07

Hej przymierzam się do kupna samochodu, będzie mi on potrzebny na dojazdy do pracy oraz na studia. Wszystko oddalone o 50 km od domu. Prawie 1000 zł ( zawsze taniej niż czynsz) na paliwo miesięcznie jest już ogromnym obciążeniem, więc chcę żeby auto było jak najmniej awaryjne. Budżet powiedzmy do 45000,choć wolałbym mniej.
Podobają mi się Accord VII 2.0i 2008 z przebiegiem powiedzmy 100 tys plus myślałem o gazie. Ewentualnie accord VII 2003 przebieg ~180000 km 20000 zł.
Samochód ma być w taki sposób eksploatowany przez powiedzmy 6 lat a więc nastukam +250 000 km. Wytrzyma? A może diesel jednak? Inna marka?
Proszę o jakieś opinie bo to jest spory wydatek. ;)
cyfra+
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie

29 Gru 2015, 15:43

Skoro jesteś studentem i to są ciężko zarobione pieniądze w takim razie nie lepiej kupić czegoś tańszego już z LPG?;>
Znaleźć coś do 20.000 PLN z LPG albo dołożyć zrobić pakiet startowy,powymieniać co trzeba i myślę,że można jeździć.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

29 Gru 2015, 15:55

Ja może nie jestem zbyt wymagający co do komfortu jazdy, ale osobiście w tej kwocie wolałbym wziąć mniejsze auto [segment B], ale nowiutke z salonu ;-)
Punto [od 39000], Corse [od 41000], Yaris [od 37000]

Mówię z doświadczenia własnego, bo jak robiłem jeszcze na etacie to najpierw Fiatem Pandą, a potem ciut większym Yarisem robiłem po 200-400km dziennie i nie było to dla mnie jakieś męczące, ale jak potrzebujesz większego auta to inna sprawa :-)
fooze
Nowicjusz

Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Szukam
Paliwo: Benzyna

29 Gru 2015, 17:03

W nowe samochody tej klasy nie będę się pchał, ze względu na doświadczenia...
W sumie postanowiłem, będzie Accord ale VII, te 25000 różnicy między generacjami dam na sprawdzenie samochodu przed, pakiet startowy, instalację gazową oraz ewentualne (odpukać) przyszłe naprawy. Powinien śmigać ;)
Pozdrawiam!
cyfra+
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie

29 Gru 2015, 18:48

Lepiej kupić starszą generację z końca produkcji, auto dopracowane i w tym budżecie kupisz bardzo zadbane i niezajechane. Kupowanie auta z pierwszego roku produkcji to ryzyko, bo auta są mniej dopracowane, ponadto na rynku wtórnym dominują tanie egzemplarze.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

29 Gru 2015, 19:16

Nie ma sensu kupować nowego auta bo po roku straci sporo na wartosci. Lepiej kupic roczniaka ktory bedzie w świetnym stanie i miec pare złotych na inne wydatki :)
petro84
Nowicjusz

Auto: opel calibra

29 Gru 2015, 23:21

40 000 rocznie jakąś puszką z segmentu B?
Szkoda zdrowia. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Gru 2015, 00:36

Może Lexus IS:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
GS:
A4 B7 1.8 turbo
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Gru 2015, 09:31

Co kto lubi, ja tam kupuję używane auta tylko dlatego, że mnie nie stać póki co na nowe . Dlatego każdy zakup auta, wiąże z koniecznym praniem "całego" wnętrza, dlatego lubię auta z jasną tapicerką bo widać lepiej na nich jak ktoś dbał i czy da się to jakoś odświeżyć ;-)

Koniu napisał(a):40 000 rocznie jakąś puszką z segmentu B?
Szkoda zdrowia. :ok:

Nie wiem w jakich wy luksusach żyjecie [ :D ], ale nie widzę problemów w jeżdzeniu takim autem tyle rocznie. Czy jedziesz yarisem, czy mercem g klasą i tak siedzisz na tyłku wyżej albo niżej ale siedzisz i jedziesz. Chyba jestem za mało wymagający co do sposobów podróżowania hehe :-)
fooze
Nowicjusz

Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Szukam

30 Gru 2015, 11:07

fooze napisał(a):Chyba jestem za mało wymagający co do sposobów podróżowania hehe
Chyba tak :wink:
Dla mnie jest ogromna różnica między segmentami a aktualnie mam porównanie między Astrą i Mondeo :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Gru 2015, 19:25

Accord to dobry wybór! Świetny design i niezawodność.Ja na Twoim miejscu,kupiłbym starszy model bez gazu a za zaoszczędzoną kasę,zrobiłbym wszystko na tip top i założył w dobrym warsztacie gaz, polecam Zenit Pro. Masz niezawodność i oszczędność w jednym!
MrRagaFull
Nowicjusz

Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Chevy
Silnik: 3,1
Rok produkcji: 1912

30 Gru 2015, 21:50

MrRagaFull napisał(a):Accord to dobry wybór! Świetny design i niezawodność.Ja na Twoim miejscu,kupiłbym starszy model bez gazu a za zaoszczędzoną kasę,zrobiłbym wszystko na tip top i założył w dobrym warsztacie gaz, polecam Zenit Pro. Masz niezawodność i oszczędność w jednym!

Czym jeździsz? Z tego co wiem to nie istnieje żadnej chevrolet z 1912, tym bardziej z 3.1 i automatem ^^
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Sty 2016, 00:12

To masz dobre informacje.Wypełniałem trochę na "pałę" bo irytuje mnie wypełnianie formularzy.Niemniej jednak,posiadam vana Chevy z takim motorem z 93r.To taki wóz do zadań specjalnych a jednocześnie,pierwszy amerykaniec,który wprowadza mnie w świat tej motoryzacji.Jest też Mazda 6 własnie z instalacją Zenit,temu też ją polecam.
MrRagaFull
Nowicjusz

Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Chevy
Silnik: 3,1
Rok produkcji: 1912