Dymienie na czarno - Audi A3 2.0 TDi

07 Wrz 2023, 11:12

Siema, posiadam audi a3 2.0 TDI 140 km 2007r .Gdy ruszam gwałtownie z pierwszego biegu przepinam dalej wszystko idzie płynie sprawnie bez dymka. Natomiast podczas wyprzedzania z niskich obrotów, około 1600 gdy wcisne gaz w podłogę moje auto łapie laga do 2600 obrotów, przyspiesza ale słabo i puszcza czarnego dymka. Gdy osiągnie 2600 obrotów auto wystrzeliwuje, pełna moc czuć wbicie w fotel zero dymka. Czy ktoś mi może powiedzieć co może być tego przyczyną? Nie zawsze pojawia się to dymienie gdy umiejętnie dodam gazu i poczekam do 2600 to dymu nie ma. Auto seryjnie bez DPF oznaczenie silnika BKD
Kenez
Nowicjusz

07 Wrz 2023, 12:16

Problemów może być kilka dobrze by było zrobić logi i popatrzeć na nie co tam się dzieje. Generalnie może to być problem z turbo, wtryskami czy nawet z zaworem EGR.

Sprawdzałeś czy nie ma błędów w sterowniku?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2023, 12:26

No niestety nic nie sprawdzałem.
Kenez
Nowicjusz

07 Wrz 2023, 12:33

Kenez napisał(a):około 1600 gdy wcisne gaz w podłogę moje auto łapie laga do 2600 obrotów, przyspiesza ale słabo i puszcza czarnego dymka
Turbo dziura na pewno występuje swoją drogą ale nie aż w takim zakresie obrotów.

Trzeba to dobrze zdiagnozować żeby nie wpakować się w niepotrzebne koszy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2023, 12:42

Czyli najlepiej pojechać do warsztatu i powiedzieć co i jak
Kenez
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Części motocyklowe - oryginalne i zamienniki kup online
    Każdy motocyklista zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest sprawność techniczna jego jednośladu. Od tego zależy bezpieczeństwo na drodze, a także przyjemność z jazdy. Podobnie jak samochody oraz inne urządzenia mechaniczne, ...