Dynamiczny sedan [45k] głównie do jazdy po mieście

23 Lis 2022, 14:47

Witam, planuje w niedługim czasie wymienić swój aktualny samochód na coś innego. Do tej pory jeździłem Audi A6 C6 2.7 TDI - koszty utrzymania są górnych lotów oraz aktualnie A6 C6 2.0 TDI FL, natomiast 170km to dla mnie za mało. Szukam czegoś w okolicach 250 koni - wolałbym wydawać więcej na paliwo niż na wizyty u mechanika. Głównie jazda po mieście ew. jakieś krótkie trasy, więc myślę, że benzyna to najlepsze rozwiązanie.

W oko wpadł mi Lexus GS MK3 stąd też pytanie jaki silnik jest najbardziej "bezpieczny" w tym samochodzie? Jeżeli ktoś takowy posiadał albo chociażby ma wiedzę na temat tego modelu to zapraszam śmiało do podzielenia się opinią.

Czekam również na wasze propozycje! :D
aNNexatioN
Nowicjusz

23 Lis 2022, 15:17

aNNexatioN napisał(a):W oko wpadł mi Lexus GS MK3 stąd też pytanie jaki silnik jest najbardziej "bezpieczny" w tym samochodzie?
Myślę, że na pierwszym miejscu będzie V8 o pojemności 4,3 litra, a na drugim V6 z pojemnością 3,5 litra. Tyle że pewnie ciężko będzie znaleźć coś z tymi silnikami :wink: no i spalanie musisz liczyć wyższe niż miałeś w TDI.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2022, 15:37

Z tego co przeglądam na rynku w większości widnieje jednostka trzylitrowa - czy z nią również nie ma problemów? Co do V8 nie jestem przekonany, nigdy nie miałem a stawiam, że koszty utrzymania są o wiele większe, aczkolwiek mogę się mylić :?:
aNNexatioN
Nowicjusz

23 Lis 2022, 16:42

aNNexatioN napisał(a):na rynku w większości widnieje jednostka trzylitrowa - czy z nią również nie ma problemów?
Czasem można spotkać informacje o ponadprzeciętnym apetycie na olej silnikowy i poza tym nie było z nią większych problemów.
aNNexatioN napisał(a):Co do V8 nie jestem przekonany, nigdy nie miałem a stawiam, że koszty utrzymania są o wiele większe, aczkolwiek mogę się mylić :?:
No nie koniecznie :) Wszystko zależy od silnika ale akurat w Lexusie ten motor raczej nie jest wymagający.

Tu pewnie @szybki coś więcej napisze bo on ma spore doświadczenie z nimi :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2022, 16:54

A nie lepiej iść w coś z gatunku hot-hatch? Klasyczny kompakt w mocnej wersji? Megane albo coś z vagów?
Lexus będzie bardziej na trasy, do zabawy w mieście coś moim zdaniem z turbo i mniejsze, zwinne.
No chyba że dźwięk.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

23 Lis 2022, 17:08

Kompakty mnie jakoś nie przekonują - całe życie jeździłem sedanami, raz miałem golfa i to nie dla mnie. Prędzej już bym się rozglądał za jakimś Coupe. Nie ukrywam też, że często zdarza mi się jeździć kompletem, więc małe auto będzie raczej niepraktyczne.
aNNexatioN
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie na groby
    Listopadowy długi weekend to czas wzmożonego ruchu w okolicach cmentarzy. Kierowcy powinni liczyć się z korkami, utrudnieniami na parkingach oraz zmianami w organizacji ruchu. Planując wyjazdy na groby bliskich pamiętajmy, ...

23 Lis 2022, 18:47

Kompakt to określenie segmentu a nie kształtu nadwozia. Taki opel astra jest kompaktem a występuje zarówno jako hatchback, sedan jak i kombi, od biedy też jako coupe bo tak to w sumie określają.

A co do tematu. Najpierw przejedź się nawet takim lexem i oceń czy to na pewno jest to. Opierasz się na cyfrach a jednak różnica charakterystyki rozwijania mocy/momentu pomiędzy wolnossącym benzyniakiem a dieslami jest zupełnie różna. Co innego moc osiągana w górnym zakresie obrotów a co innego codzienne toczenie się kilkadziesiąt kmh przy 1500-2500rpm

Alternatywnie dla lexa możesz na volvo s80 zerknąć, fajne v8 też jest ale przede wszystkim można w silnikach z turbo powybierać
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Lis 2022, 22:11

Dynamiczny sedan do miasta - wielka krowa z V8 pod maską. Nie wiem, ja tu widzę zupełnie inne auta ale może się nie znam :D GS to naprawdę kawał auta, do tego nastawiony na komfort i trasy, przejedź się i oceń.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Lis 2022, 22:54

aNNexatioN napisał(a):Co do V8 nie jestem przekonany, nigdy nie miałem a stawiam, że koszty utrzymania są o wiele większe, aczkolwiek mogę się mylić

W przypadku gs 430 MK3 prawie mylisz się. :ok: Jest taniej niż 300ka o silnik trochę drożej o zawias z 450h nie porównywałem.

Bralbym 430kę opcjonalnie 450h.

Silnikowo akurat ta v8ka jest najtańsza opcją jaką znam.

Resztę mogę Ci przybliżyć jak będziesz zainteresowany.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe