Dynamiczny sedan [45k] głównie do jazdy po mieście

23 Lis 2022, 13:47

Witam, planuje w niedługim czasie wymienić swój aktualny samochód na coś innego. Do tej pory jeździłem Audi A6 C6 2.7 TDI - koszty utrzymania są górnych lotów oraz aktualnie A6 C6 2.0 TDI FL, natomiast 170km to dla mnie za mało. Szukam czegoś w okolicach 250 koni - wolałbym wydawać więcej na paliwo niż na wizyty u mechanika. Głównie jazda po mieście ew. jakieś krótkie trasy, więc myślę, że benzyna to najlepsze rozwiązanie.

W oko wpadł mi Lexus GS MK3 stąd też pytanie jaki silnik jest najbardziej "bezpieczny" w tym samochodzie? Jeżeli ktoś takowy posiadał albo chociażby ma wiedzę na temat tego modelu to zapraszam śmiało do podzielenia się opinią.

Czekam również na wasze propozycje! :D
aNNexatioN
Nowicjusz

23 Lis 2022, 14:17

aNNexatioN napisał(a):W oko wpadł mi Lexus GS MK3 stąd też pytanie jaki silnik jest najbardziej "bezpieczny" w tym samochodzie?
Myślę, że na pierwszym miejscu będzie V8 o pojemności 4,3 litra, a na drugim V6 z pojemnością 3,5 litra. Tyle że pewnie ciężko będzie znaleźć coś z tymi silnikami :wink: no i spalanie musisz liczyć wyższe niż miałeś w TDI.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2022, 14:37

Z tego co przeglądam na rynku w większości widnieje jednostka trzylitrowa - czy z nią również nie ma problemów? Co do V8 nie jestem przekonany, nigdy nie miałem a stawiam, że koszty utrzymania są o wiele większe, aczkolwiek mogę się mylić :?:
aNNexatioN
Nowicjusz

23 Lis 2022, 15:42

aNNexatioN napisał(a):na rynku w większości widnieje jednostka trzylitrowa - czy z nią również nie ma problemów?
Czasem można spotkać informacje o ponadprzeciętnym apetycie na olej silnikowy i poza tym nie było z nią większych problemów.
aNNexatioN napisał(a):Co do V8 nie jestem przekonany, nigdy nie miałem a stawiam, że koszty utrzymania są o wiele większe, aczkolwiek mogę się mylić :?:
No nie koniecznie :) Wszystko zależy od silnika ale akurat w Lexusie ten motor raczej nie jest wymagający.

Tu pewnie @szybki coś więcej napisze bo on ma spore doświadczenie z nimi :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2022, 15:54

A nie lepiej iść w coś z gatunku hot-hatch? Klasyczny kompakt w mocnej wersji? Megane albo coś z vagów?
Lexus będzie bardziej na trasy, do zabawy w mieście coś moim zdaniem z turbo i mniejsze, zwinne.
No chyba że dźwięk.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

23 Lis 2022, 16:08

Kompakty mnie jakoś nie przekonują - całe życie jeździłem sedanami, raz miałem golfa i to nie dla mnie. Prędzej już bym się rozglądał za jakimś Coupe. Nie ukrywam też, że często zdarza mi się jeździć kompletem, więc małe auto będzie raczej niepraktyczne.
aNNexatioN
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Concept
    Koncepcyjne coupe S-FR jest dowodem na to, że napęd na tylną oś przez lata będzie znakiem rozpoznawczym sportowych samochodów Toyoty. Tym bardziej, że marka bierze pod uwagę wprowadzenie subkompaktowego coupe do produkcji. ...

23 Lis 2022, 17:47

Kompakt to określenie segmentu a nie kształtu nadwozia. Taki opel astra jest kompaktem a występuje zarówno jako hatchback, sedan jak i kombi, od biedy też jako coupe bo tak to w sumie określają.

A co do tematu. Najpierw przejedź się nawet takim lexem i oceń czy to na pewno jest to. Opierasz się na cyfrach a jednak różnica charakterystyki rozwijania mocy/momentu pomiędzy wolnossącym benzyniakiem a dieslami jest zupełnie różna. Co innego moc osiągana w górnym zakresie obrotów a co innego codzienne toczenie się kilkadziesiąt kmh przy 1500-2500rpm

Alternatywnie dla lexa możesz na volvo s80 zerknąć, fajne v8 też jest ale przede wszystkim można w silnikach z turbo powybierać
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Lis 2022, 21:11

Dynamiczny sedan do miasta - wielka krowa z V8 pod maską. Nie wiem, ja tu widzę zupełnie inne auta ale może się nie znam :D GS to naprawdę kawał auta, do tego nastawiony na komfort i trasy, przejedź się i oceń.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Lis 2022, 21:54

aNNexatioN napisał(a):Co do V8 nie jestem przekonany, nigdy nie miałem a stawiam, że koszty utrzymania są o wiele większe, aczkolwiek mogę się mylić

W przypadku gs 430 MK3 prawie mylisz się. :ok: Jest taniej niż 300ka o silnik trochę drożej o zawias z 450h nie porównywałem.

Bralbym 430kę opcjonalnie 450h.

Silnikowo akurat ta v8ka jest najtańsza opcją jaką znam.

Resztę mogę Ci przybliżyć jak będziesz zainteresowany.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe