Hyundai Santa Fe I vs Dodge Durango I

24 Lis 2022, 17:15

Witam, rozważam zakup jednego z wyżej wymienionych samochodów.
Jako jeszcze jedna alternatywa w grę wchodzi Mazda Tribute.

Z tego co widzę ceny części wszystkich są podobne (No Mazda najtańsza)
Dodge Durango i Hyundai Santa Fe podobne ceny części.
Roczniki jakie mnie interesują to 2000-2005
Oczywiście wszystko benzyna.
Chciałbym poznać wasze zdanie, może ktoś eksploatował któryś z tychh samochodów? Samochód chce kupić na bardzo długi okres czasu i odpowiednio w niego zainwestować.
dannyx
Nowicjusz

24 Lis 2022, 17:42

dannyx napisał(a):Mazda najtańsza

Nie bez powodu więc odpuść. Hyun vs Durango dwa różne auta.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

24 Lis 2022, 18:01

Niestety również nie mogę znaleźć normy EURO jaką spełnia Durango? (Od nowego roku zakaz wjazdu do Krakowa poniżej EUR 3 i 4 benzyna/diesel.
Hyundai łapie się na styk na nowe normy.

Gabarytowo są dosyć podobne. Interesują mnie wersje wyłącznie z automatem. Tak wiem Dodge na ramie. W terenie auto będzie mało użytkowane, jednak ostatni kilometr do działki potrzebuje taki samochód ale z pewnością i santa fe da radę więc kwestia terenu jest nie istotna.

Co dwa miesiące trasa 2000km i trochę po mieście bez pchania się do centrum.

Za Dodgem przemawia serce, auto jest piękne i z pewnością nie szkoda by mi było inwestować w niego dużych pieniędzy. Hyundai natomiast też jest bardzo ładnym samochodem, poza wnętrzem.
dannyx
Nowicjusz

24 Lis 2022, 18:22

Niestety również nie mogę znaleźć normy EURO jaką spełnia Durango?

Czy dodge durango był oferowany w Europie żeby miał spełniać europejskie normy?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Lis 2022, 21:35

dannyx napisał(a):(Od nowego roku zakaz wjazdu do Krakowa poniżej EUR 3 i 4 benzyna/diesel.
tak, ale nie, bo będzie można jeździć nawet Euro 1, jeśli zarejestrujesz auto przed 31 marca 2023r (+ szereg innych wyjątków, czyli zakaz dla zakazu, a nic się nie zmieni)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Lis 2022, 02:40

Data rejestracji ma znaczenie tylko na chwilę.
Auta zarejestrowane przed datą którą podajesz będą mogły jeździć do 2026 później wszystkich niezależnie od daty rejestracji obowiązują normy. EUR 3 dla benzyny i EUR 4 dla diesla.
A wyjątki fakt są, ale nie jest ich wiele i nie tyczą zwykłych osób poniżej 70 roku życia.

Widzę, że ciężko znaleźć opinie o Durango I a to bardzo fajny samochód. Tylko raz na żywo w Krakowie widziałem ten model.
Chyba dobrą opcją będzie przeglądanie forów z USA.
dannyx
Nowicjusz

25 Lis 2022, 08:25

dannyx napisał(a):Widzę, że ciężko znaleźć opinie o Durango I a to bardzo fajny samochód.

Co chcesz wiedzieć ? Musisz sprawdzić normy bo będzie bicie piany a potem i tak odpadnie.

Ogólnie silnik, napęd ok. Elektromechanika żyje swoim życiem. Auto w miarę tanie chociaż przy tych kursach USD nie jest różowo. Sporo części zamiennych jest od ręki, dobrze mieć firmę od importu z USA.
Prowadzi się jak łóżko wodne, wnętrze jest kiepskie (materiały).
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe