Dziwne rondo w Częstochowie (Rondo Mickiewicza)

13 Sty 2020, 22:30

Witam wszystkich, mam problem z pewnym rondem w Częstochowie. Chodzi o Rondo Mickiewicza i o sygnalizowanie zamiaru zjazdu z tego konkretnego ronda. Mam wyjeżdżone kilkanaście godzin i ostatnio dostałem polecenie od instruktora gdy zbliżałem się do ronda, aby skręcić na nim w lewo (na zdjęciu jest zaznaczona trasa jaką jechałem). Wjeżdżam, jadę po rondzie i zbliżam się do tego zjazdu, włączam odruchowo kierunkowskaz (no bo przecież zawsze przy zjeździe z ronda włącza się kierunkowskaz) i dostaje opiernicz od instruktora, że "co ja robię, przecież jadę prosto, a nie w prawo". W tamtym momencie nie ogarnąłem, o co mu chodziło, przecież to jest normalne rondo (swoją drogą ten instruktor ma nie do końca po kolei pod kopułą, chyba od dłuższego czasu nie zaglądał do kodeksu i mówi czasami nieprawdę, wiec nie do końca mu ufam w każdej kwestii). Po powrocie do domu z ciekawości odpaliłem sobie google maps i sprawdzam to rondo. No i wychodzi, że faktycznie ono jest trochę specyficzne i mam teraz mętlik w głowie. Jak w końcu sygnalizować zjazd z tego ronda?
Czekam na wasze opinie, pozdrawiam.

Zdjęcie w załączniku
Link do google maps: [email widoczny po zalogowaniu][email widoczny po zalogowaniu] m -->
kraolol
Nowicjusz

14 Sty 2020, 08:17

No instruktor pewnie ma rację, pewnie nie ma tego oznaczonego jako rondo ale według mnie powinieneś włączyć kierunkowskaz zjedzajac z ronda w 3 maja.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Sty 2020, 11:49

To jest rondo, przed wjazdem jest znak oznaczający skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
kraolol
Nowicjusz

15 Sty 2020, 16:56

To jest takie prawdę mówiąc specyficzne rondo. Jadąc od niepodległości na Wieluń, czyli w 1 Maja nie powinno się włączać kierunkowskazu prawego. Dlaczego? Dlatego, że jak ktoś włączy kierunkowskaz, to można wprowadzić tego jadącego za nami w błąd, że skręcamy w prawo w ulicę Mickiewicza - w stronę chyba Lidla.
Niby rondo, to jest nic innego jak skrzyżowanie. Skręcając w lewo bądź w prawo należy włączać kierunkowskaz, bo zmieniamy kierunek jazdy. Ale czasami trzeba tez myśleć. No bo jak włączać kierunkowskaz, jak jadę prosto? Wjeżdżając na rondo, czyli skrzyżowanie, wjeżdżam z zamiarem zmiany kierunku ruchu, bo na tym skrzyżowaniu pojadę w lewo. Ale będąc już na tym rondzie, okazuje się, że zjeżdżając z ronda jadę nie w prawo, a prosto. Sprawa była by o wiele prostsza, jakby była droga tylko na wprost. Wtedy można zasygnalizować dwoma, trzema mrugnięciami prawego kierunkowskazu, że zjeżdżam z ronda. Ale tu jak włączę kierunkowskaz prawy, to tak jak pisałem jadący za mną pomyśli, że skręcam w prawo, a nie jadę prosto na Wieluń.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Sty 2020, 23:00

Dzięki MotoAlbercik, wyjaśniłeś mi to bardzo jasno i juz rozumiem dlaczego nie powinno sie przy tym zjeździe włączać kierunkowskazu. Temat zamykamy.
kraolol
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poślizg w zimowych warunkach - co robić?
    Wielu kierowców sądzi, że nigdy nie przydarzy im się poślizg, bo przecież jeżdżą ostrożnie lub są po prostu świetnymi kierowcami. Jednak rzeczywistość może ich zaskoczyć. Lepiej wiedzieć, jak wyjść z poślizgu. Najlepiej ...
    Światowa premiera Volkswagena cross up!
    Volkswagen rozszerza ofertę samochodów cross o nowego członka New Small Family, o cross up!. To miejskie auto pojawi się na rynku już latem i obok CrossPolo, CrossGolfa i CrossTourana będzie czwartym zindywidualizowanym ...