Przepisy dot. jazdy na suwak.

24 Paź 2019, 12:16

Są już jakieś konkretne zmiany w PoRD?

Jest to jakoś lepiej gdzieś wyjaśnione?

Bo z czego czytam to wychodzi na to, że jeżdżąc na normalnym pasie to tak czy siak przepuszczamy z pasa rozbiegowego i chyba raczej nie o to chodzi w jeździe na suwak, by jeżdżąc prawym pasem ciągle zerkać w prawe lusterko i uważać, by ktoś Ci nagle przed Tobą nie wjechał.

Mowa tu o sytuacji, gdzie są dwa samochody - jeden prawy i drugi rozbiegowy, a nie zator oczywiście. Pomijając już to, że kłóci się to z inną zasadą PoRD, gdzie zmieniając pas przepuszczamy inne samochody na tym pasie. Prawo wchodzi za 15 dni, a PRECYZYJNYCH przepisów jak sam gov twierdzi nie ma.

Nie można dać przepisów miesiąc wcześniej czy dwa tygodnie wcześniej, musisz ciągle patrzeć i obserwować, a komedią będzie jak w PoRD żadnych zmian nie będzie, a przepis zacznie obowiązywać :mrgreen: Chociaż danie tych przepisów wraz z wejściem prawa to też niezły cyrk.

Przepis dobry, ale jak zwykle odwala się parodie tak samo jak z tablicami tymczasowymi :happy:
Ostatnio edytowany przez Marcel2727, 24 Paź 2019, 16:02, edytowano w sumie 1 raz
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

24 Paź 2019, 12:27

Marcel2727 napisał(a):Są już jakieś konkretne zmiany w PoRD?
Szukałem czegoś na ten temat w tym tygodniu ale nic konkretnego nie znalazłem więc wychodzi na to że prawdopodobnie nie ma takich zmian.

Sytuacja którą opisujesz jest ciekawa i faktycznie powinno to być jakoś ujęte w przepisach dotyczących jazdy na suwak.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Paź 2019, 13:19

No chyba nie wszyscy rozumieją co to jest jazda na suwak...
Nie wiem, skąd takie domysły :
Marcel2727 napisał(a):Bo z czego czytam to wychodzi na to, że jeżdżąc na normalnym pasie to tak czy siak przepuszczamy z pasa rozbiegowego

Jaki pas rozbiegowy :?: Gdzieś ty to wyczytał :?:
NIGDY i NIKT nie wspominał, że jazda na suwak będzie dotyczyła pasa rozbiegowego. To zupełnie inna sprawa.
Jazda na suwak będzie obowiązywała tam, gdzie będą ustawione znaki drogowe D56. W niektórych miejscach już znaki takie stoją z dopiskiem " zalecany styl jazdy" czy coś takiego. I NIGDY nie widziałem takiego znaku na pasie czy przed pasem rozbiegowym... A ty? Jak pewnie zauważyliście, znaki te stoją w miejscach, gdzie dwa pasy zmieniają się w jeden. I o to chodzi w jeździe na suwak - jak jeden z dwóch pasów się kończy, to ci z prawej będą musieli wpuszczać po jednym pojeździe z lewego pasa. Lub odwrotnie, w zależności od tego, który pas się kończy. Ewentualnie jak będą trzy pasy i będą przechodziły w jeden, to będzie zasada na przemian. W necie jest pełno informacji o tym stylu jazdy i bez problemu można domyślić się o co chodzi.
Marcel2727 napisał(a): Prawo wchodzi za 15 dni, a PRECYZYJNYCH przepisów jak sam gov twierdzi nie ma

Błędne informacje masz.
Przepis miał wejść w życie 1 listopada 2019, ale tak niestety nie będzie, ponieważ sejm uchwalił przepisy 16 października 2019, teraz są w senacie i czekają na zatwierdzenie, potem muszą trafić do prezydenta, potem muszą zostać ogłoszone i będą obowiązywać po 21 dniach od dnia ogłoszenia.
Dlatego póki co, nigdzie nie znajdziesz zmienionej ustawy PoRD, bo jest jeszcze nie podpisana przez prezydenta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

27 Paź 2019, 14:01

A ja nie rozumiem jak to ma obowiązywać :oops:
Normalną jazdę na suwak rozumiem i stosuję, ale nie rozumiem jak to może być sformułowane prawnie.
Rozumiem, że w razie stłuczki winny będzie ten co nie wpuści :?:
Tylko jak udowodnić, że jednego już wpuściłem, a stuknąłem drugiego, który pchał się na chama :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

27 Paź 2019, 15:31

yeti65 napisał(a):Rozumiem, że w razie stłuczki winny będzie ten co nie
wpuści

Albo ten co nie wpuści, albo współwina - ty bo nie wpuściłeś, on, bo zmieniał pas i nie ustąpił pierwszeństwa temu co był na pasie, na który on zamierzał wjechać - obecne przepisy dot. zmiany pasa. Tutaj musimy poczekać aż zostanie opublikowana nowa ustawa i zobaczymy czy będzie to jakoś uregulowane. Gdyby nie było, to troszkę durne były by te zmiany, bo jak nie będzie obowiązku wpuszczenia, to nadal nikt nie będzie wpuszczał, jak nie będzie widać policji. Chyba, że jak nie wpuścisz i dojdzie do kolizji, to winnym będziesz ty. Wtedy miało by to sens.
yeti65 napisał(a):Tylko jak udowodnić, że jednego już wpuściłem, a stuknąłem drugiego, który pchał się na chama

No tutaj tak jak z innymi wykroczeniami powodującymi kolizje i wypadki najlepiej mieć kamerkę w aucie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Paź 2019, 16:02

Myślę, że to będzie inaczej rozwiązane.
Nie można negować pierwszeństwa na swoim pasie. Więc sądzę, że przy stłuczkach zawsze będzie wina zmieniającego pas, a jedyną sankcją dla niewpuszczającego będzie mandat(jak zostanie na tym przyłapany).
Podobnie jak teraz przy wymuszeniu pierwszeństwa na zbyt szybko poruszającym się pojazdem. Co z tego, że pirat jedzie 120 w zabudowanym i tak ma pierwszeństwo (o ile jedzie drogą z pierwszeństwem).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Paź 2019, 22:19

yeti65 napisał(a):Nie można negować pierwszeństwa na swoim pasie. Więc sądzę, że przy stłuczkach zawsze będzie wina zmieniającego pas, a jedyną sankcją dla niewpuszczającego będzie mandat(jak zostanie na tym przyłapany).

Chyba, że będzie odpowiednio sformułowany przepis pierwszeństwa. Np przy przepisie dotyczącym zmiany pasa będzie dopisek " nie dotyczy art. takiego i takiego". A w przepisie jazdy na suwak będzie, że kierowca ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi zjeżdżającemu z kończącego się pasa. Lub coś w tym stylu. Czyli po prostu, że kierowca, który jedzie kończącym się pasem, dojeżdża do jego końca i ma pierwszeństwo przed samochodem który znajduje się na pasie, na który zamierza wjechać. Z jakąś regulacją dotyczącą jazdy na suwak. No niestety - mieszkamy w Polsce i kierowcy jeżdżą jak jeżdżą, a chamstwo na drodze jest na porządku dziennym niestety.
Ale spokojnie - poczekajmy aż pojawi się ustawa i zobaczymy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Paź 2019, 06:14

Teraz przypomniało mi się, że jest już podobny przepis. Obowiązek wpuszczenia autobusów z zatoki. Kierowca ma obowiązek wpuścić autobus, ale ten przepis nie daje pierwszeństwa autobusowi.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Paź 2019, 11:11

yeti65 napisał(a):Teraz przypomniało mi się, że jest już podobny przepis. Obowiązek wpuszczenia autobusów z zatoki. Kierowca ma obowiązek wpuścić autobus, ale ten przepis nie daje pierwszeństwa autobusowi.

Zgadza się. I jeżeli będzie podobny przepis dotyczący jazdy na suwak, to będzie jak zwykle - wszak mieszkamy w Polsce, w kraju, w którym ciężko się myśli...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Paź 2019, 11:45

Tylko pytanie kiedy trzeba będzie przepuszczać, zawsze jak są trzy samochody czy w korku? Jeśli w korku to co jest dokładnie tym korkiem?

Pierwszeństwa dla autobusu to też niezłe mieszadło, nie wiesz czy niepotrzebnie zwalniasz czy może niepotrzebnie przyśpieszasz, a zmiana kierunku to moment i znak, że autobus się dołącza do ruchu - jesteś obok autobusu, nagle zmienia kierunkowskaz i cyk wymuszenie albo na odwrót - zwalniasz i wręcz stoisz jak idiota, a mogłeś spokojnie przejechać i cyk spowalnianie ruchu.

Kończący się pas to też pas rozbiegowy. Jest pasem? Jest. Kończy się? Nie widziałem takiego, który się nie kończy, a wątpię, by w przepisach było o wyjątku jakim jest pas rozbiegowy. No chyba, że pas rozbiegowy nie jest pasem, ani się nie kończy, ale wtedy jest to kompletny bezsens :?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

28 Paź 2019, 17:14

Rozbiegówkami bym się nie przejmował, pewnie przepis bedzie obowiązywał tylko przy odpowiednim oznakowaniu.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2020, 12:36

Przepisy obowiązują ale oczywiście nie wszyscy się stosują. Ostatnio byłem świadkiem jak kierowcy mieli gdzieś znak, że obowiązuje jazda na suwak
RobertoN
Początkujący