Dziwne spalanie Peugeot 307 SW

02 Lip 2023, 11:19

Witam, mam taki problem, w moim Peugeot 307 SW 1,6 benzyna, mianowicie komputer, ze spalaniem wariuje, jak dodaje gaz i jadę przykładowo 50km na godzine, pokazuje spalanie na poziomie 6L na 100L ale ale gdy zwalniam i praktycznie jadę 5km na godzinę, spalanie pokazuje 40L na 100L, dodam tylko, że silnik chodzi równo, obroty nie szaleją, wymieniałem ostatnio sprzęgło i olej i wszystkie filtry. Jak by ktoś wiedział jaki to może być problem, proszę o pomoc. Dzięki
Jojodnb
Obserwowany

03 Lip 2023, 08:36

Jojodnb napisał(a):ale gdy zwalniam i praktycznie jadę 5km na godzinę, spalanie pokazuje 40L na 100L
Jak zwalniasz nie trzymając gazu to spalanie powinno spadać do zera lub w jego okolice, a przy tych 5km/h jedziesz na dwójce czy jedynce? Może tu przyspieszasz i tak wychodzi chwilowo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Lip 2023, 19:04

Witam, no właśnie powinno spadać, ale pokazuje całkowicie odwrotnie jak jadę pod górkę pokazuje spalanie 4L na 100 co normalnie przy dużej górce spokojnie pokazywało mi 18L na 100 a teraz przy redukcji z 3 biegu na drugi i hamowaniu silnikiem, bez dodawania gazu, rośnie do nawet 46L na 100 nie wiem o co w tym chodzi :/
Jojodnb
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RV-2 - sportowy kamper
    Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...