Dziwne zjawisko ze spalaniem

28 Gru 2011, 13:24

Ma ktoś moze odpowiedź na zaobserwowane przeze mnie zjawisko..?
Oczywiscie temat dotyczy mojego własnego auta które znam jak własną kieszeń (tak myślałem przez ostatnie 5 lat przynajmniej) Astra kombi 1,4 (C14NZ) 95 z lpg (zwykła głowica 60KM).Auto jezdzi super,silnik nie bierze oleju itd...
Ostatnio wymieniałem żarówkę i wypiąłem przewód od podciśnienia z obudowy filtra powietrza,bo mi przeszkadzał no i zapomniałem go załozyć.Tak jezdziła żona przez 1,5 tygodnia. W tym czasie tankowałem gaz do pełna 2 razy i zauważyłem,że z wypiętym wężykiem spalanie spadło wyraźnie o ok.2,5l na każde 100km... Silnik pracuje normalnie chociaż 2 razy zapalił sie "check" na moment.No i pytanie .O co chodzi z tym spalaniem i podcisnieniem? Wie może ktoś jaka tu w moim przypadku zachodzi zależnośc? A może mogę "bezkarnie" i celowo nie zakładać tego wężyka od podciśnienia mna obudowę filtra powietrza? Z góry dzięki za wyjaśnienie tego zjawiska albo jakikolwiek trop do jego wyjaśnienia. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • 28 Gru 2011, 17:14

Nie, zaloz go z powrotem, masz widocznie problem z termostatem lub z czujnikiem temperatury, autko mimo ze jest juz rozgrzane, to wciaz dostaje wieksza dawke paliwa bo ECU mysli ze nie jest rozgrzane.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

28 Gru 2011, 20:04

Czimi napisał(a):Nie, zaloz go z powrotem, masz widocznie problem z termostatem lub z czujnikiem temperatury, autko mimo ze jest juz rozgrzane, to wciaz dostaje wieksza dawke paliwa bo ECU mysli ze nie jest rozgrzane

W takim przypadku spalanie chyba by wzrosło a kolega pisze, że spadło.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

29 Gru 2011, 07:36

No generalnie to z odlaczonym wezykiem powinien mu wiecej palic, ale gdy ma uszkodzony termostat lub czujnik temp. moze byc na odwrot teoretycznie, za duzo rzeczy w takim silniczku nie ma ktore maja wplyn na spalanie, sonda lambda jeszcze jest.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

29 Gru 2011, 15:29

Termostat jest niedawno wymieniony,a i sonda lambda została założona nowa 1,5 roku temu...i nie miało te zabiegi jakiegoś wpływu na spalanie. Auto rozgrzewa się prawidłowo i trzyma temperaturę. Tak więc czy aby na pewno ma to związek z czujnikiem temperatury? Oświećcie mnie? :)
    artur73
    Awatar użytkownika

04 Sty 2012, 13:45

Wg mnie nie ma to związku,ponieważ w samochodzie utrzymuje się normalna temperatura,zagrzewa się. Problemem może być wspomniana sonda,sprawdzałeś to?
    Dabtuner
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

08 Sty 2012, 15:00

Sonda sprawdzona i ok...z resztą to produkt Bosch i raczej 1,5 roku sondy Boscha wytrzymują. Kusi mnie żeby zaślepić zawór EGR i zobaczyć efekt.
    artur73
    Awatar użytkownika