Dziwny... a może normalny dźwięk.

04 Lip 2019, 00:20

Witam

Mam pytanie. Dwa dni temu usłyszałem , że z lewego przedniego koła przy każdym wciśnięciu hamulca wydobywa się dziwny dźwięk(brzęczenie) Opel Astra J 2010r 1.4 T 140KM. Do posta zamieszczę filmik. Byłem z tym u mechanika , który stwierdził , że nic złego z hamulcem się nie dzieję , że według niego jest to normalny odgłos załączającej się pompy od układu ABS. Co Wy o tym sądzicie? Liczę na Wasze sugestie , i czekam na odpowiedź. Dodam , że nie byłem z tym u autoryzowanego serwisu.

Dźwięk na nagraniu zaczyna się od 14 sekundy , co jakiś czas hamulec jest wciskany i puszczany. Wydaję mi się , że wyraźnie słychać to o co mi chodzi.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

matibu
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
  • 04 Lip 2019, 11:34

Słychać faktycznie takie głośniejsze buczenie. Jeżeli to odgłosy z pompy a można się temu przysłuchać żeby było wiadomo czy faktycznie z niej one pochodzą to warto może spróbować odpowietrzyć pompę i sprawdzić czy coś pomoże.
    Rozumiem że wcześniej nie było takiego objawu buczenia?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

04 Lip 2019, 11:53

No właśnie nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Zacząłem się interesować po tym jak usłyszałem , że po odpuszczaniu pedału hamulca słychać pisk więc zacząłem nasłuchiwać dźwięki z zewnątrz samochodu. Ten pisk hamulca okazał się nie groźny , mechanik coś tam nasmarował i już nie piszczy , a to buczenie zdiagnozował tak jak już napisałem.
    matibu
    Nowicjusz

04 Lip 2019, 12:13

Jeżeli jest tak jak mówisz , że np się zapowietrzyła to od czego? i czy jest to groźne?
    matibu
    Nowicjusz

31 Sie 2020, 20:56

Mam identyczny dźwięk, z przodu, pojawia się tylko podczas wciśniętego hamulca, jak go puszczam, to ustaje. Zakładam oczywiście, że to pompa hamulcowa, pytanie czy to normalne również mnie nurtuje a temat niepokoi, gdyż sporo różnych aut w rękach miałem i czegoś takiego nie spotkałem. Nie mam żadnego błędu, żadnych problemów przy hamowaniu, tylko ten dźwięk.
    Astra J turbo, 140 KM, grudzień 2012, po lifcie, sprowadzona z Niemiec miesiąc temu, 80k przebiegu udokumentowane.
    marthi77
    Obserwowany

01 Wrz 2020, 11:59

marthi77 napisał(a):Zakładam oczywiście, że to pompa hamulcowa, pytanie czy to normalne również mnie nurtuje a temat niepokoi
    Skoro przy wciśniętym hamulcu słychać ten dźwięk to nie powinien być trudny do zlokalizowania. Sprawdzałeś czy dochodzi z serwa /pompy hamulcowej?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
      Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...
      Wyprawa do Moab
      Po raz kolejny mialem zaszczyt organizowac wyprawe do Moab z firma Autotraper z Lodzi . Tym razem byl to memorial Macka Majchrzaka. Na imprezie stawily sie 32 osoby...miedzy innymi kilka "grubych" nazwisk ze swiata polskiego ...