Dziwny dźwięk po uderzeniu w krawężnik

29 Cze 2022, 14:43

Cześć. Jechałem prosto niezbyt szybko,b za mocno zjechałem w prawo i uderzyłem w krawężnik. Od tego czasu przy skręcaniu i hamowaniu słychać taki dziwny dźwięk jakby rozciągającej się, zardzewiałej sprężyny. Czuć też delikatnie to na kierownicy. Słychać jest także czasem raz jak się kręci w miejscu kierownica. Do tego można to usłyszeć jak ktoś cięższy wsiada od strony pasażera wtedy jest taki krótki stuk. Auto nie ściąga, nie widać by było coś ułamane w zawieszeniu. Co to może być? Vectra C kombi
Michal566
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 01 01 2019
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Vectra C
Silnik: Zx18xe 1.8 122
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

28 Lip 2022, 12:11

Wymiana MacPhersona, drążka i łączników stabilizatora nie pomogła...
Michal566
Nowicjusz

28 Lip 2022, 14:49

Michal566 napisał(a):Do tego można to usłyszeć jak ktoś cięższy wsiada od strony pasażera wtedy jest taki krótki stuk.
Warto wejść pod samochód np. na kanale i pobujać nim mocniej na boki, wtedy może wychwycisz to puknięcie. Jak nie to niech ktoś wsiada i wysiada a Ty szukaj w tym czasie po odgłosie stuknięcia :)

Łożysko na McPhersonie było wymieniane? Zostało sprawdzone?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sie 2022, 12:02

Tak wymieniony był. Może to być maglownica?
Michal566
Nowicjusz

21 Wrz 2022, 19:36

Powodem był uszkodzony przez nacięcie płaszczyzny stabilizatora przy wymianie łącznika stabilizatora. Łącznik i stabilizator przy pracy miały luz i powodowały nieprzyjemności. Dospawałem i wyprostowałem płaszczyznę stabilizatora i już jest ok
Michal566
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...