Zawieszenie, stabilizator - trzaski, stukanie na progach zwalniających

20 Wrz 2022, 12:15

Mam problem i proszę o sugestie odnośnie stuków,trzasków przy najeżdżaniu na progi zwalniające i zjazdu z nich. Po stronie lewej od kierowcy słychać ( ja to nazwałam skrzeczenie). Podjechałam do diagnosty i stwierdził ,że trzeba wymienić tulejki stabilizatora przedniego,bo widzi tam wydobywający się z nich smar ( czyli dla niego wcześniej ktoś musiał mieć ten sam problem). Pomóżcie :idea:
Jeep Cherokee 3,7 V6 2009 limited
jeepkk2009
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 30 12 1996
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Jeep Cherokee KK
Silnik: 3,7l 205KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

20 Wrz 2022, 12:47

Spróbuj pobujać samochodem na boki jak stoi. Jak tuleje przy stabilizatorze są już słabe to będzie słychać stuki. Jednak jak diagnosta widział je z kanału i kwalifikowały się do wymiany to raczej tego nie unikniesz.

jeepkk2009 napisał(a): trzeba wymienić tulejki stabilizatora przedniego,bo widzi tam wydobywający się z nich smar
Tylko tam nie ma smaru z tego co wiem. Wyglądają tak jak tu: [link do oferty na Allegro wygasł]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

W niektórych samochodach szczególnie cięższych potrafią się one dosyć szybko wyrabiać. Ja kupowałem takie niebieskie bo wytrzymywały trochę dłużej od typowo czarnych. Jednak można jeszcze pomyśleć o czerwonych poliuretanowych które są twardsze i powinny być trwalsze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Wrz 2022, 14:37

Zawieszenie, stabilizator - trzaski, stukanie na progach zwalniających Zawieszenie, stabilizator - trzaski, stukanie na progach zwalniających Bujalismy go na boki i nic nie stukało.Skrzeczenie tylko występuje przy ruchach góra -dół
jeepkk2009
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 30 12 1996
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Jeep Cherokee KK
Silnik: 3,7l 205KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

20 Wrz 2022, 22:05

Smaru sporo ktoś tam nałożył, można złapać na stabilizator i będzie na nim czuć podczas bujania czy to może on pukać. Jednak przy bujaniu na boki jak nie puka to raczej te gumy powinny być jeszcze ok.

jeepkk2009 napisał(a):Skrzeczenie tylko występuje przy ruchach góra -dół
Przysłuchałbym się tu dokładnie przy McPhersonach czy czasem tam przy sprężynie gdzieś nie skrzypi.

Sprawdzaliscie łączniki stabilizatora z obu stron?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga Dziecko! Początek roku szkolnego
    Standardowo od 1 września na przejściach dla pieszych pojawia się więcej dzieci w tym roku będzie to od 3 września kiedy to zaczyna sie pierwszy dzień szkoły. Wiele z nich będzie samodzielnie pokonywać drogę z domu do szkoły ...