Grzejace się koło c2 1.4hdi

16 Cze 2017, 12:14

Witam. Mam problem z grzejącym się prawym przednim kołem. Wymienilem tarcze i klocki trw bo i tak sie konczyly. Nic to nie dalo. Rozebrałem tłoczek i wszystko jest dobrze tloczek wchodzi reka. wymieniłem przewód elastyczny na TRW i dalej nic nie pomaga. Oczywiscie hamulce odpowietrzone parokrotnie. Na podnośniku lewe koło obraca się leciutko a prawe ciężko nie zrobi pelnego obrotu. po jeździe lewe kolo jest letnie a prawe gorące. Co ciekawego na stacji diagnostycznej lewe kolo i prawe sila hamowania 2,6kN i 2,5kN wiec identyko. Opory toczenia 0,11kN i 0,13kN wiec tez rowne. A kolo dalej sie grzeje i na podnosniku nie obraca.
bolo1005
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2003
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen c2
Silnik: 1.4 hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Cze 2017, 17:18

bolo1005 napisał(a): A kolo dalej sie grzeje i na podnosniku nie obraca.
Czyzby sprawa łozyska.... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

16 Cze 2017, 19:51

Może być skrzywiona prowadnica zacisku . Wielokrotnie się z tym spotykam. Niby wszystko w porządku a jednak zacisk nie przesuwa się swobodnie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

16 Cze 2017, 21:20

Dzieki za podpowiedzi. Lozysko raczej nie bo nie slychac. Pozatym jak wyjme klocki z zacisku wtedy kolo obraca sie swobodnie. Ja obwiniam tloczek ze sie slabo cofa ale mechanik 2 razy wyjmowal go z zacisku i mowil ze wszystko ok wymienil nawet gumki ale na oryginalach czy teraz zamienniku tez bez poprawy. Wymienilem nawet przewod elastyczny na trw ale tez nic
bolo1005
Nowicjusz

18 Cze 2017, 15:59

Wydaje mi sie ze znalazlem przyczyne. Kolo bez zacisku obraca sie choc mogloby lepiej. Tloczek w zacisku po odkreceniu odpowietrznika cofa sie reka. Klocki super. Prowadnice nasmarowalem. A kolo nadal sie grzeje. Wszystko tak wydaje mi sie ze zaczelo sie od wymiany oslony przegubu zew stad moj typ to za mocno dokrecona nakretka piasty przez co lozysko sie grzeje. Odklepalem zabezpieczenia na tej duzej nakretce biore klucz nasadkowy 30 i rure 70cm przedłużke klucza i uwieszam sie ciezarem ciala (110 kg) i ani nie drgnie. Silowalem sie pare razy, poprosilem tez ojca i nic. Moim zdaniem taka sila nie powinno to byc dokrecone. Wkoncu sie poddalem i jutro pojade do mechanika niech sie siluje. Mam nadzieje ze grzanie kola ustanie
bolo1005
Nowicjusz

18 Cze 2017, 18:09

bolo1005 napisał(a):moj typ to za mocno dokrecona nakretka piasty przez co lozysko sie grzeje.
:ok: :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się Rajdu Dakar na 130 procent!
    Rajd Dakar to jedno z największych wyzwań dla sportowców. Blisko dwa tygodnie i dziewięć tysięcy km walki w nieznanym terenie, w piekielnym upale i twardej rajdówce, w której trzeba podejmować dziesiątki ...
    Volvo V90 Cross Country w zimie
    Volvo V90 Cross Country powstał, by stawić czoło trudnym warunkom drogowym i pokonywać oblodzone i zaśnieżone szosy. Do tego miał być duży i komfortowy. Trzeba przyznać, że udał im się ten zabieg! Sami Szwedzi przyznają, ...

19 Cze 2017, 19:21

bolo1005 napisał(a):Tloczek w zacisku po odkreceniu odpowietrznika cofa sie reka
Powinien się cofać bez odkręconego odpowietrznika .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

13 Lip 2017, 10:36

Dzień dobry,
czy to pomogło?
Czy udało się znaleźć rozwiązanie? Bo u nas podobny problem i już brak pomysłów...
silver123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 05 2005
Auto: VW Touran
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Rok produkcji: 2006