Dziwny dźwięk przy odpalaniu silnika

30 Kwi 2011, 15:36

Witam , opiszę mój problem . który dotyczy corsy b 1,0 12V , r. 1998 .
Jeżdzę nią już jakiś czas i wszystko gra , ale ostatnio przy odpalaniu zaniepokoiły mnie nierówne obroty silnika , tj na początku większe obroty , a po jakichś 4 sek , mniejsze , poza tym chodzi równo , dziś jednak przy odpaleniu obroty silnie zmalały , tak jakby miał zgasnąć i słychać było kilka delikatnych stuków w tym czasie , i znów po kilku sekundach wrócił do normalnej pracy . Dodam jeszcze , że od jakiegoś czasu świeci się żółta kontrolka Check , byłem z tym u mechanika , ale jego laptop nic nie wykrył .

pzdr
Ostatnio edytowany przez marco84, 01 Maj 2011, 11:58, edytowano w sumie 1 raz
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

02 Maj 2011, 15:05

JA się nie znam, ale dam podstawy jakie powinno sie sprawdzac...

1.akumulator naładowany?
2. wszystko w porzadkuz olejem? jest tyle ile powinno byc?
3. plyn chlodniczy / (chociaz to nie ma nic do tego raczej)
MangekyouX
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

02 Maj 2011, 17:24

Zgasla ta kontrolka, czy dalej sie swieci? Bo jak sie dalej swieci, to zmien mechanika, na takiego ktory potrafi odczytac kod bledu.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

02 Maj 2011, 17:57

Jak zapala się kontrolka silnika po jego odpaleniu - to coś jest nie tak i komputer to sygnalizuje, bazując na niewłaściwych wskazaniach czujników silnika - tj. sondy lambda (skład spalin), czujnika temp. powietrza w dolocie, czujnika temp. cieczy chłodzącej, czujnika położenia przepustnicy oraz czujnika położenia wału (wałka), czujnika podciśnienia w dolocie oraz czujnika prędkości pojazdu, o ile nie ma tam jeszcze jakichś innych czujników.

Sprawdź błędy komputera zwierając zworkę diagnostyczną i odkodowując mignięcia lampki, o ile w Corsach jest tak samo, jak w Nexii. To podstawa.
Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
oprawca_1978
Początkujący

Miejscowość: Zegrze

03 Maj 2011, 12:22

Niestety kontrolka świeci dalej , póki co spróbuję odpiąć akumulator na noc , jeśli nie pomorze , sprawdzę błędy używając zworki . Sondę bym raczej wyeliminował , bo spalanie w normie . Zresztą zobaczymy .

pzdr
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
    Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...
    BMW Concept CS 2007
    BMW Concept CS to wizja czterodrzwiowego samochodu, który łączy w sobie prestiż luksusowego Gran Turismo z fascynującym urokiem sportowego samochodu o wysokich osiągach. Ekspresyjny design, wyselekcjonowane materiały ...