Dziwny problem ze sprzegłem czy tez skrzynią?

29 Cze 2008, 22:14

Witam.
Dziwny problem!! Podczas wciskania sprzegła słychac dosc głosno dzwiek jakby się rozciągało gumę (takie grrrrr!) (sprzegło wtedy chodzi duzo cięzej)
Uwaga! problem wystepuje tylko po przejechaniu wiecej niz 30km, czyli wtedy gdy skrzynia jest rozgrzana!

Problem pojawil sie dosc dawno, mialem twardy pedal sprzegla i wyzej wspomniany problem,wiec wymienilem sprzegło i poprosilem przy okazji mechanika aby nasmarowal mi linkę, bo myslalem ze to to, ale nie pomoglo.
Sprzegło chodzi tak jakbym miał pod pedałem cholerną skrzypiącą gumę, do 30 kilometrów wszystko jest ok, sprzegło chodzi bez oporów i bardzo gładko ale jak tylko sie rozgrzeje!!!

Na moje oko dzwiek dochodzi z tej dzwigni co jest pociągana przez linkę?

Dodam ze skrzynia poza tym chodzi doskonale, ma uzupełniony poziom oleju i niestety hałasuje w niej łozysko na wałku sprzegłowym.ma przejechane 118 tys km.

Obecnie jestem za granicą, ostatnio wymienili mi połowe auta z powodu małej duperelki(za tę kase mógłbym kupic kolejne auto) stąd moja prosba o pomoc.

Czy moze to byc jednak linka? choc to dziwne ze dzieje sie tak tylko po rozgrzaniu skrzyni.
cojest21
Nowicjusz

• 30 Cze 2008, 09:17

jezeli twierdzisz ze dzwięk dochodzi z okolicy dzwigni wyciskającej sprzęgło to wskazuje na łożysko wyciskowe sprzęgła.nawet nowe może sie rozlecieć.najlepiej podjechać na warsztat i niech mechanik posłucha
    chicken19
    Zaawansowany

30 Cze 2008, 19:08

cos wyczytałem o jakichs kominkach czy tez tulejkach w okolicach sprzegła.Bede drązył w tę strone. Ponoc seaty ibiza tak mają
    Jutro mechanik (bo bylem dzisiaj) wleje mi do pancerza linki troche oleju i jeszcze raz przekonam sie czy to na pewno nie linka.Choc ostatnio nie pomogło ;(

Odnosnie łozyska to jest nowe firmy luk. A problem mialem juz wczesniej.

dziekuje za posta
    cojest21
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spalanie i emisja CO2 - BMW X2
      W zależności od wersji silnikowej jesteśmy w stanie zauważyć że rozbieżności w spalaniu są dosyć spore. Wynoszą od 1,8 litra do 7,5 litra na 100 km. BMW X2 xDrive25d : zużycie paliwa w cyklu mieszanym: 6,3-5,7 l/100 km; emisja ...