Matiz (b. słaby) jakoś dziwnie pypka :P

18 Sty 2007, 19:26

Witam

Zaczeło się od tego że auto stało się bardzo słabe, był momet że będąc na prostej drodze musiałem sie zatrzymać a potem nie móg sie za jasną holere zebrać :/ Poczekałem chwile i jakoś sie pomału zebrał
Wymieniłem świece i dalej to samo :/
No nic posprawdzałem i nie było iskry na jednej świecy, wymieniłem kable i wszystko było ok samochodzik działał sprawnie z pełną mocą. Niestety do czasu :( Za jakieś 2 -3 dni znowu to samo :( Iskra na wszystkich świecach jest

Acha zapomniał bym dodać że samochód zaczą (nie wiem jak to nazwać ) ale zaczą jakos dziwnie pypkać :P I silnik jakoś głośniej działa :/

Może poszedł tłok ??

Jak myślicie ??
Bo ja już nie mam pojęcia co moze być

Sprawdzaliśmy wszystko ze znajomym on tak troche bardziej jak mechanik i nie mozemy doiść co jest :(
Zeed
Nowicjusz

• 18 Sty 2007, 20:45

Sprawdź kopułke z palcem rozdzielacza , może Ci wtrysk się zawiesił miałem kiedyś taki przypadek w Matizie
    tomala2301
    Początkujący

Miejscowość: dolnyśląsk

19 Sty 2007, 07:12

OK zaraz zobacze :)
    Zeed
    Nowicjusz

19 Sty 2007, 09:36

Miałem kiedyś podobnie w Ticolocie (silnik ten sam) - okazało się, zę usterka jest... wielostopniowa:

1. uszkodzony wskaźnik temperatury zawsze pokazywał nominalną, a auto sie przegrzewało...
    2. zawieszony termostat, co powodowało, że płyn krążył cały czas na krótkim obiegu, więc auto się miało prawo mocno przygrzać (nogę mam pierońsko ciężką, auto było służbowe...)...

Po przekroczeniu temperatury auto nagle słabło, prztykało, a górkę czuło jeswzcze zanim było ją widać...

Może to właśnie jest przyczyną... Ewentualnie do sprawdzenia główni podejrzani w takich sytuacjach: filtry, stan oleju, jakość paliwa...

A jak do tego dołożyć "pykanie" (głośniej pracuje, z charakterystycznym postukiwaniem?) to prawdopodobna jest uszczelka pod głowicą (na kanale wodnym, ewentualnie sama głowica). Sprawdzić to można najprościej otwierając korek chłodnicy przy zapalonym silniku - jeśli w chłodnicy pojawiają się bąble powietrza, to niestety... czeka Cię remoncik... :(
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

19 Sty 2007, 10:31

Dzięki bede sprawdzał :)

Jak by ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to piszcie :)
    Zeed
    Nowicjusz

30 Cze 2008, 16:53

tomala2301 napisał(a):Sprawdź kopułke z palcem rozdzielacza , może Ci wtrysk się zawiesił miałem kiedyś taki przypadek w Matizie
    zgodnie z rada odkrecilem kopolke i dalej nie wiem co czynic jak sprawdzic czy jest zawieszony wtrysk a jezeli to jak go odwiesic pozdrawiam i prosze o wskazowke
    karoldok
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korytarz życia - droga ekspresowa, autostrada
      Gdy na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu zdarzy się wypadek, w wielu europejskich krajach kierowcy mają obowiązek utworzyć tzw. korytarz życia (inaczej korytarz ratunkowy), czyli pozostawić wolne miejsce na przejazd ...
      Kierowanie z tylnego siedzenia - backseat driver
      Niechciane komentarze i wskazówki czy ostentacyjne wzdychanie z niezadowolenia – to typowe zachowania osoby, którą po angielsku nazywa się "backseat driver", co oznacza kierującego z tylnego siedzenia. ...