E39 vs A6C5 vs Volvo S60

25 Lip 2018, 21:22

Witam.
Zamierzam kupić jedno z trzech aut podanych w tytule.
Budżet jakim dysponuje to około 20tys zł.
Silniki jakie mnie interesują to:
BMW e39 2.5 benzyna
Audi A6C5 2.4 V6
Volvo s60 2.5 T
Jak wyglądają sprawy z eksploatacja, awaryjnościa?
No i jak wypadają te auta pod względem wykończenia wnętrza i komfortu podróżowania.
Z góry dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi :)
TheCrisu
Nowicjusz

25 Lip 2018, 22:57

Volvo S60 to odpowiednik Audi A4B6 i BMW serii 3 pod względem wielkości. Jeśli szukasz odpowiednika 5-ki i A6 to patrz na S80.
Krótko mówiąc jeśli chcesz auto bardzo dobrze prowadzące się i dające radość z jazdy to zdecydowanie BMW, jeśli chcesz coś komfortowego to Volvo lub Audi. Jeśli liczy się przestrzeń dla kierowcy i pasażerów to lepiej wypada Audi. 2.4 V6 to taki średni silnik do A6 - zapewni dobre osiągi i nic więcej, nie ma startu do 2.8 w BMW i 2.5T w Volvo.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Lip 2018, 08:48

W skrócie Ossy wszystko dobrze opisał, ja jeszcze dodam od siebie że eksploatacja e39 może wyjść najtaniej bo np odpada Ci rozrząd który masz na łańcuchu więc jest praktycznie dożywotni ( zdarzają się wymieny w wyeksploatowanych egzemplarzach), zawieszenie jest bardzo trwałe chodzi nie tanie. Ceny podstawowych gratów możesz sobie porównać w internetach a co do grubszych napraw to już są inne kwestie.

Antykorozyjnie myślę że Volvo wyjdzie najlepiej chodz pewności nie mam, napewno najgorzej wyjdzie A6.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lip 2018, 09:20

Zdecydowanie Volvo jest najlepiej zabezpieczone antykorozyjnie, jeśli nie było powypadkowe to na aucie nie znajdziesz grama rdzy.
Wydaje mi się, że autor tematu musi sobie odpowiedzieć czego oczekuje od auta - jeśli chce automatyczną skrzynię to np.lepszym wyborem będzie Audi lub BMW, jeśli liczy się prowadzenie to BMW itd.
Jeśli chodzi o koszty utrzymania to w Volvo raczej nie ma jakiś kosztownych typowych usterek (jeśli masz manualną skrzynię), ale kosztowne są wydatki eksploatacyjne, które można z łatwością przewidzieć. W Volvo jest pasek rozrządu, ale nie jest tak drogi w wymianie jak w V6 i jego interwał wymiany jest dość długi (oryginał 180 tys.km). Na plus też tańsze w utrzymaniu przednie zawieszenie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Lip 2018, 10:11

W sumie nie zaznaczyłem tego. W grę wchodzi jedynie manualna skrzynia biegów. Dobrze by było, żeby silnik nadawał się pod LPG, bo całkiem możliwe, że chciałbym to autko zagazowac.
TheCrisu
Nowicjusz

26 Lip 2018, 10:16

Hmm. Wydawało mi się, że s40 jest pokroju A4 i serii 3 w bmw. No ale jeżeli tak mówicie to tak musi być.
Zależy mi przede wszystkim na nie aż tak dużych ( zważywszy na segment) kosztach eksploatacji i bezawaryjnosci ( robię często długie trasy a nie chciałbym stać gdzieś w polu).
Wiem, że na długie trasy możecie polecić mi diesla, ale to nie wchodzi w grę, nie jestem zwolennikiem tego typu paliwa.

I jeszcze jedno pytanie. Czy w każdym z tych aut jakość wykończenia wnętrza jest na podobnym poziomie czy jednak jedno odstaje od drugiego? Miałem przyjemnośc jeździć jedynie e39 i powiem szczerze że pozytywnie to pod tym względem wspominam.
TheCrisu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spokojna emerytura sportowych legend Toyoty
    Zdjęcia tego auta obiegły ostatnio strony poświęcone sportom motorowym. Toyota Supra czwartej generacji, która jeszcze w 1999 roku brała udział w wyścigach japońskiej serii, teraz niszczeje pod jednym z warsztatów. ...
    Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
    Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...

27 Lip 2018, 18:19

TheCrisu napisał(a):Dobrze by było, żeby silnik nadawał się pod LPG, bo całkiem możliwe, że chciałbym to autko zagazowac.
to tu nie będzie problemu w tych typach w e39 każdy silnik dobrze lubi się z gazem a6 to samo nie wiem jak w Volvo. Co do skrzyni to w e39 masz skrzynie praktycznie niezniszczalne no chyba że ktoś strzelał ze sprzęgła z 1 na 2 no to będzie haczyć. Co do wykonania wnętrza to wszystkie na podobnym poziomie z każdego będziesz zadowolony tylko musisz sam się przysiąść do tych 3 aut
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4