Ecotec 1.6 16v

12 Lis 2021, 17:26

Kupiłem ostatnio astrę z 2002r 1.6 16v i w poście o kupnie auta ktoś już straszył mnie braniem oleju przez silnik. Mechanik do którego zawsze jeżdżę z autem mówił że silnik bardzo dobry, nie ma z nim problemów tylko lubi olej, kontrolować poziom i będzie wszystko okej.
Oczywiście przed kupnem poczytałem o tym silniku i oczywiście słyszałem o braniu oleju ale odkąd kupiłem to trafiam na wiadomości czy opinie że bierze go bardzo dużo i przez to pojęcie brania oleju przez ten silnik wyolbrzymiło mi się w wyobraźni co najmniej dwukrotnie
i powiedzcie mi jak to jest ?

Sam stwierdzić tego nie mogę jak jest bo przejechałem nim mniej niż 500km . U mnie jest do tej pory na dobrym poziomie ani auto nie dymi na niebiesko bo chyba tak jest gdy bierze olej a jedynie delikatnie na zimnym silniku na biało ale zagrzaniu jest bezbarwny dym.

Więc jak jest z tym poborem oleju w tym silniku ?

Jaki pobór maksymalny na 1000km może być akceptowalny ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Lis 2021, 19:10

Kolego,jeśli chcesz znać odpowiedż pędzikiem na pytanie czy silnik bierze olej po prostu wykręć świece i zobacz czy są zaolejone,jeśli tak ,to silnik bierze olej,jeśli są suche to nie bierze,jeśli będą mokre,czasami nawet gwint jeśli nie są mocno dokręcone to po prostu zastosuj olej o indeksie letnim 50 lub 60 a przed wymianą oleju zastosuj płukankę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Lis 2021, 19:34

PhantomASA1 napisał(a):po prostu zastosuj olej o indeksie letnim 50 lub 60

Bez przesady :lol:

Te silniki po prostu lubią olej. Na twoim miejscu zainteresowałbym się tańszymi olejami, pokroju Lotos, które wbrew pozorom nie odstają od przeciętniaków, total, valvoline itd. I tyle w temacie.

ineedl napisał(a):Jaki pobór maksymalny na 1000km może być akceptowalny ?

Jak jest więcej niż 0,5l to już słabo.
Gość114260

12 Lis 2021, 19:43

Bez przesady?:) Mazda mojego brata straciła apetyt na olej po zastosowaniu Helixa Ultra 10W50,już zrobił z 1000 km i jakoś silnika nie zatarł,a silniczek 1.4,koledze CIVIC też jakoś przestał łapczywie wciągać olej gdy zastosował indeks 50,15 W50 ,szkoda mu kasy na 10W60.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

12 Lis 2021, 19:44

Pomyłka Shell Helix 10W60
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...