Kupiłem ostatnio astrę z 2002r 1.6 16v i w poście o kupnie auta ktoś już straszył mnie braniem oleju przez silnik. Mechanik do którego zawsze jeżdżę z autem mówił że silnik bardzo dobry, nie ma z nim problemów tylko lubi olej, kontrolować poziom i będzie wszystko okej. Oczywiście przed kupnem poczytałem o tym silniku i oczywiście słyszałem o braniu oleju ale odkąd kupiłem to trafiam na wiadomości czy opinie że bierze go bardzo dużo i przez to pojęcie brania oleju przez ten silnik wyolbrzymiło mi się w wyobraźni co najmniej dwukrotnie i powiedzcie mi jak to jest ?
Sam stwierdzić tego nie mogę jak jest bo przejechałem nim mniej niż 500km . U mnie jest do tej pory na dobrym poziomie ani auto nie dymi na niebiesko bo chyba tak jest gdy bierze olej a jedynie delikatnie na zimnym silniku na biało ale zagrzaniu jest bezbarwny dym.
Więc jak jest z tym poborem oleju w tym silniku ?
Jaki pobór maksymalny na 1000km może być akceptowalny ?
Kolego,jeśli chcesz znać odpowiedż pędzikiem na pytanie czy silnik bierze olej po prostu wykręć świece i zobacz czy są zaolejone,jeśli tak ,to silnik bierze olej,jeśli są suche to nie bierze,jeśli będą mokre,czasami nawet gwint jeśli nie są mocno dokręcone to po prostu zastosuj olej o indeksie letnim 50 lub 60 a przed wymianą oleju zastosuj płukankę.
PhantomASA1 napisał(a):po prostu zastosuj olej o indeksie letnim 50 lub 60
Bez przesady
Te silniki po prostu lubią olej. Na twoim miejscu zainteresowałbym się tańszymi olejami, pokroju Lotos, które wbrew pozorom nie odstają od przeciętniaków, total, valvoline itd. I tyle w temacie.
ineedl napisał(a):Jaki pobór maksymalny na 1000km może być akceptowalny ?
Bez przesady?:) Mazda mojego brata straciła apetyt na olej po zastosowaniu Helixa Ultra 10W50,już zrobił z 1000 km i jakoś silnika nie zatarł,a silniczek 1.4,koledze CIVIC też jakoś przestał łapczywie wciągać olej gdy zastosował indeks 50,15 W50 ,szkoda mu kasy na 10W60.
Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
Pierwszy na świecie wyścigowy samochód z turbodoładowaniem Zwykle innowacyjne rozwiązania trafiają ze sportu wyczynowego do pojazdów seryjnych. W przypadku turbosprężarki było dokładnie odwrotnie. W 1962 roku Oldsmobile zaprezentował model F-85 Jetfire, pierwszy na świecie ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.