Ekonimiczne auto (naprawa i jazda) do 6 tys

08 Sty 2011, 10:54

Witam
Planuję kupić autko do 6 tys zł. Będę nim jeździł ok 1tys km/miesiąc - dlatego potrzebuję ekonomicznego auta (żeby mnie koszty paliwa nie zjadły) oraz żeby autko było solidne (tz żeby się za często nie psuło - ale jak wiadomo jak coś działa to może się zepsuć - to też żeby naprawa takiego autka nie była bardzo czasochłonna oraz droga - bo bez auta jestem bankrutem).
Na razie byłem zainteresowany VW Polo albo Corsą ale na autkach się wcale nie znam i dlatego proszę bardzo o pomoc.
p.s.
Zastanawiałem się czy nie kupić autka na gaz ale nie wiem jak ma się sprawa z kosztami/łatwością naprawy (bo łatwiejsze rzeczy naprawiał by mi tata a z gazem wątpię żeby sobie poradził).
napkom
Nowicjusz

Miejscowość: Łask

08 Sty 2011, 11:23

Witam, stoje przed takim samym problemem, czyli 6tysiecy budżetu oraz 1tys km/miesiąc. Również chodzi mi o oszczędności, ale żeby nie była to kosiarka typu cc i tico:) Czytam forum od maja zeszłego roku i wnioski są takie, że najlepsza opcja to właśnie polo, corsa oraz punto. Według moich obliczeń jednak wcale nie są to takie tanie wersje bo za te auta zapłacisz minimum 350zł/miesiąc. Przy wersji z gazem masz 250zł/miesiąc. Tylko corsa i polo w ofertach na gaz to jest 1 na 100:) Może Astra I 99r? Lanos 2000r? Ale lanos dużo więcej pali, Astra zmieści się w 10l gazu a lanos potrafi 14 siorpać, tak słyszałem. Przy Astrze i Lanosie zapłacisz za OC kilka stówek więcej bo weźmiesz silniki 1,5-1,6, ale wygoda większa i 1200zł rocznie mniej na gazie. Daj znać jak sytuacja sie rozwinie bo sam jestem ciekawy.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

08 Sty 2011, 12:37

Zależy mi na tym żeby auto się często nie psuło więc Fiaty odpadają ;)
A autem chcę pojeździć przez dłuższy czas a od mechanika się dowiedziałem że na gazie silnik szybciej siada (nie wiem czy to prawda dlatego tu też pytanie o gaz i bezawaryjność)

Poza tym CC za 60 jak wleje to 200 km nie całe zrobię więc nie jest to wcale ekonomiczne auto (nie mówiąc już o poważniejszych awariach średnio co pół roku).
napkom
Nowicjusz

08 Sty 2011, 13:00

Daewoo Lanos 1,5 8-zaworowy 86 KM plus gaz.
jak coś się popsuje to pierwszy lepszy mechanik naprawi, poza słabym wnętrzem auto ma praktycznie same zalety. Kupisz bez problemu egzemplarz z przebiegiem do 150 tysięcy km także conajmniej 50 tys powinieneś przejeździć bez awarii, na forach, od innych użytkowników słychać wiele głosów że bez problemu dają radę do ponad 300 tysięcy km.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

08 Sty 2011, 13:54

Chyba od Lanosa lepsza jest Astra I. Cena podobna, równie prosta konstrukcja więc naprawy proste i szybkie. Astra podobno mniej pali, ma bardziej wyciszony środek i komfort jazdy. Może z zewnątrz lanos minimalnie atrakcyjniejszy. A co do gazu: każde auto jest stworzone by jeździć na benzynie a nie ropie czy gazie:) Wiadomo że silnik mniej jest niszczony w benzyniakach, ale też nie można przesadzać bo jeszcze nie słyszałem, żeby komuś ze znajomych poszedł silnik bo miał instalacje, a oszczędności są.
pit85
Aktywny

08 Sty 2011, 17:24

napkom możesz mi łaskawie wytłumaczyć dlaczego nie Fiat??
Lanos jest lepszy jeszcze pod jednym wgzlędem od Astry ma blache w ocynku a nie to co Astra.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, kontroluj ciśnienie w oponach!
    Jedna trzecia kierowców nie wie ile wynosi prawidłowe ciśnienie w oponach ich samochodów (można je sprawdzić na specjalnej naklejce która powinna być w schowku lub na słupku od strony kierowcy), a nawet ...
    Wodorowy samochód Lexusa przyłapany na testach?
    Wodorowa Toyota Mirai może mieć wkrótce bardziej luksusowego kuzyna. Spotterzy przyłapali na amerykańskich ulicach nietypowego sedana Lexusa w kamuflażu, napędzanego najpewniej wodorowymi ogniwami paliwowymi. Auto ...

08 Sty 2011, 17:26

Na Twoim miejscu szukałbym Opla Corsy B najlepiej z silnikiem 1.4. Są to bardzo wytrzymałe auta. Mój tato zrobił nią 300 000 km na gazie wożąc beczki po 60-100 kg (jak zaczynał firmę). Szukaj wersji ze wspomaganiem i instalacją gazową. Autko jest atrakcyjniejsze wizualnie od konkurentów w klasie jak i od Lanosa i Astry. Jest małe, zwinne i wygodne. Możesz kupić lekko pukniętą. Mój dziadek taką kupił i wujek mu autko doprowadził do porządku :) (1.2 bez wspomagania ale z airbagiem :D, Opel lubi takie dziwactwa, np. nowa Corsa D ma szyby na gałkę, ale za to ma klimę :lol:) .
ITpro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

08 Sty 2011, 21:40

Bo fiata ma mój ojciec i co 2gi tydzień coś w nim wymienia. Oczywiście nie żaden super egzemplarz bo punto '97 r ale od samego początku coś siada w nim (a ma go od 2005 roku i się dowiadywał że w każdym puncie po xxx km siada to, a po yyy km siada tamto i praktycznie tak jest). Poza tym do fiatów jestem uprzedzony ;)
napkom
Nowicjusz

08 Sty 2011, 22:10

Aha dobrze wiedzieć na jednym egzemplarzu..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Sty 2011, 22:25

pit85 napisał(a):lanos potrafi 14 siorpać,

:shock: Ja mam silnik 2,4l i pali mi jakieś 15l LPG a w trasie ok 10l.
Kup sobie corsę z silnikiem 1l, znajoma ma bez gazu i jest zadowolona.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

08 Sty 2011, 22:27

Lanos przy silniku 1.6 z gazem łyknie średnio 10-11l.
Barol
Awatar użytkownika

09 Sty 2011, 01:53

barol91 napisał(a):Aha dobrze wiedzieć na jednym egzemplarzu..

Nie, na kilku/kilkunastu egzemplarzach.
Nie mówię, że się non stop psuje ale części się szybciej zużywają w nim jak w moim CC.
napkom
Nowicjusz

09 Sty 2011, 06:16

Ja o Fiacie złego slowa powiedzieć nie moge,w rodzinie były,znajomi też mają i nikt nie narzeka ale fakt lepiej sobie kupić coś markowego :wink:
Barol
Awatar użytkownika

09 Sty 2011, 10:47

Co do fiata. Znam 3 osoby które mają fiaty cc, brava oraz uno i fakt często się psują, ale naprawy tanizna. Zależy pewnie od egzemplarza, ale fiat 12 letni i starszy to nie jest rewelacja. Ale lepiej fiata od peugeota, gdzie jak coś padnie to idzie w setki a czasem tysiące złotych...Co do Lanosa słyszałem że 10-11l lpg to on może spali ale poza miastem. 14-15lpg w dużych miastach to dość sporo jak na silnik 1,6. Podobają mi się lanosy, ale biorąc pod uwagę, że 90% moich tras to miasto, więc boje się go zakupić.
pit85
Aktywny

09 Sty 2011, 16:33

U mnie w Lanosie 1.6 paliło 9-10l benzyny a gaz zawsze trzeba doliczyć ten litr,dwa więcej.
Barol
Awatar użytkownika