Wypasiony samochód do 130 tysięcy

16 Sty 2011, 02:40

Witam,
mój ojciec będzie zmieniał za pewien czas samochód. Póki co jeździ najnowszym Accordem, ale ten nie powala bezawaryjnością (myśleliśmy, że Honda robi porządne auta...sprzęgło zaczęło się ślizgać po 70 tysiącach przebiegu głównie w trasie. Do wymiany również koło dwumasowe, a serwis tego na gwarancji nie chce zrobić, bo 'sprzęgło to element ekspolatacyjny'. Dziwne, bo innymi autami tata robił po 200 tysięcy i sprzęgło było dobre.)

Wymagania:
-cena do 130 tysięcy.
-auto całkiem nowe (leasing) lub praktycznie nowe
-kombi
-skrzynia dwusprzęgłowa
-mocny (150KM to absolutne minimum) diesel
-możliwie bezawaryjne i z jak najlepszym serwisem
-komfortowe, musi się dać nim zrobić 700km i nie wyglądać jak zombie...

Fanaberie: :)
-jak najlepszy sprzęt grający
-napęd na 4ry koła, który albo jest włączony albo wyłączony. Rozwiązanie w stylu 'jak tracisz przyczepność to napęd AWD się włącza' ojca nie interesuje

Auta francuskie w ogóle nie są brane pod uwagę (ojciec miał Citroena C8 i po 170 tysiącach padło turbo- na gwarancji powiedzieli, że nie zrobią, a facet w serwisie wyraził swoje zdziwienie, że silnik w ogóle tyle przejechał...)

Ja obstawiam Octavię, być może udało by się za tą cenę Mondeo kupić. Na Volvo v50 raczej nie ma szans, podobnie jak na Passata. Być może udałoby się wyhaczyć Superb'a, jeżeli jakieś wyprzedaże by były.

Macie jakieś inne ciekawe propozycje?
pp_1
Nowicjusz

Miejscowość: mikolow

16 Sty 2011, 11:22

Superba ze skrzynią DSG wyhaczysz za tyle bez promocji :) A co do passata teraz wchodzi nowy passek i ceny mają być podobno nawet niższe niz starego modelu wiec popatrz :) Passat Ze skrzynią DSG To dobry zawodnik tak samo jak superb i Octavia :) Octavie za tyle To można kupić z Full wypasem :) z wszystkim co można tylko sobie wziąć :) a Co do silników diesla to powinni mieć 2.0 TDI 170KM :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

16 Sty 2011, 11:46

Jeśli nie dołączany napęd w czasie uślizgu kół to za dużego wyboru nie masz.
Legendarny napęd ma Subaru. Jednak w każdym aucie gdy kupisz diesla trzeba się liczyć z padającym filtrem cząstek stałych który kosztuje bardzo bardzo dużo i nikt na gwarancji go nie wymieni i czasami z awarjami dwumasowego koła.
Ja polecam Subaru Legacy.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

16 Sty 2011, 11:48

W subaru z dieslem boxerem podobno szybko padały sprzęgła. Chyba ze to już naprawili :)
Mati2802
Aktywny

16 Sty 2011, 11:53

Tylko w skrzyniach ręcznych. W automatach jest ok.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

16 Sty 2011, 15:30

Jak nie passat to może Seat Exeo ? Niestety bez AWD.
hamerhed14
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...

16 Sty 2011, 16:59

BMW 3er 320xd.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

16 Sty 2011, 17:12

Zbyt dużego wyboru to nie macie:
Skoda Superb (ach te drewniane plastiki)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Passat Variant 2.0 TDI CR DPF 140 KM (103 kW), 4MOTION, 6 biegowy, BlueMotion Technology
Subaru Outback
Z tej trójki ja osobiście rozważałbym tylko Superba lub Subaru.
Chyba, że zrezygnujecie z automatu.
EDYTA:
Nie wiem jak mogłem zapomnieć o tym aucie.
Toyota Avensis kombi silnik 2.2D-CAT automat wersja Premium lub jeśli trochę dołożycie Prestige. Chyba najlepszy i najrozsądniejszy wybór z zaproponowanych samochód. Do tego naprawdę bardzo ładnie wygląda.
Ostatnio edytowany przez Libre 16 Sty 2011, 17:53, edytowano w sumie 3 razy
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

16 Sty 2011, 17:47

Ja tylko i wyłącznie jako fan VAG zastanawiałbym się nad passatem i Skoda Superb :)
Mati2802
Aktywny

16 Sty 2011, 21:08

jiGsaw napisał(a):BMW 3er 320xd.

Z tym, że ojciec patrzy na najwyższe wersje wyposażenia (może bez navi na przykład), takie rzeczy jak podgrzewane fotele czy Bluetooth w aucie to wymóg, jak ktoś tyle spędza w nim czasu co on...A BMW, Audi- VW zresztą też- sprzedaja wszystko w tych ******** pakietach i np. w Passacie nie można było kupić Bluetootha bez Navi za 20 000, a to już cenę winduje w zupełnie inne rejony...I dlatego odpadł Passat podczas zeszłorocznych zakupów- wypasiona wersja kosztowała 170 000 zł.

Libre napisał(a):Toyota Avensis kombi silnik 2.2D-CAT automat wersja Premium lub jeśli trochę dołożycie Prestige. Chyba najlepszy i najrozsądniejszy wybór

Za cholerę nie potrafię sobie przypomnieć dlaczego, ale Avensis odpadł i wybór padł właśnie na Accorda. Musiałbym dopytać ojca, co było powodem.

A z zupełnie innej beczki- czy znacie jakiegoś producenta, który się nie miga od napraw? A przynajmniej miga się w niewielkim stopniu?
Z tą C8mką to się oczywiście skończyło sądem i wygraną, zrobili to za swoją kasę...Bo liczyli koszt naprawy na 20 000+robocizna. Właśnie to tak na dobrą sprawę może mieć decydujący głos przy wyborze...
Chodzi mi oczywiście o producentów z zakresu naszych możliwości, bo wiem, że Rolce Royce oferuje transport helikopterem z dowolnego miejsca na Ziemi do celu podróży w razie awarii :)
pp_1
Nowicjusz

16 Sty 2011, 22:05

pp_1 napisał(a):Passacie nie można było kupić Bluetootha bez Navi za 20 000

Powiedz mi, skąd masz informacje o Nawigacji w VW Passacie kosztującej 20 tys zł?
Z mojej informacji system nawigacji wraz z kamerą cofania kosztuje dokładnie 7730 zł.
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

16 Sty 2011, 22:07

Szczerze mówiąc to nie bardzo widzę sens kupowania nowego samochodu.
Nie lepiej kupić używany, ale na prawdę wypasiony samochód typu AUDI A8 czy BMW 7 ?
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

16 Sty 2011, 22:15

pp_1 ewentualnie możecie też się rozejrzeć za Oplem Insignie Sports Tourer wersja Sport 2.0 CDTI ECOTECŸ, 118 kW / 160 KM, 6-biegowa automatyczna. Według Dekry nowe Ople maja bardzo niską awaryjność http://www.twoj-opel.pl/aktualnosci-opel/125-raport-awaryjnoci-dekra-2011-najlepsze-oceny-za-jako-dla-opla-insignii.html
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

16 Sty 2011, 22:19

Jak kolega wyżej :) Za te pieniądze można kupić autko a górnej półki np 2-3 letnie i stracicie o wiele mniej pieniędzy niz przy zakupie nowego autka :) a będziecie mieli to czego dusza zapragnie :) Ja także stawiałbym na Audi A
BMW serii 7 lub nawet serii 5 i Mercedesa klasy E oto przykłądy :)

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
Mati2802
Aktywny

16 Sty 2011, 22:42

[quote="piotreq"]Powiedz mi, skąd masz informacje o Nawigacji w VW Passacie kosztującej 20 tys zł?
Z mojej informacji system nawigacji wraz z kamerą cofania kosztuje dokładnie 7730 zł.[/quote]
Może nie samo navi, ale ojcu zależało tylko na czujnikach parkowania i BT, ale tak się nie dało i trzeba to było z jakimś miliongłośnikowym radiem, kamerami, nawigacją i bóg jeszcze wie z czym jeszcze kupić. I to wszystko wywindowało masakrycznie cenę.

Co do aut starszych- ja także jestem za tym, może nie żeby uderzać aż w S klasę, ale taki A6 czy BMW 5 byłoby ok. Z tym, że to z powodów, których nie rozumiem nie jest takie proste do wzięcia w leasing dla mojego ojca- pogadam z nim o tym jeszcze, bo faktycznie chyba warto.

Skoro jedynym argumentem przemawiającym za zakupem fabrycznie nowego wozu była bezawaryjność i okres gwarancyjny, a to jak widać kuleje to trzeba jeszcze raz to zweryfikować...

Nie spodziewałem się, że uzyskam tu tyle przydatnych opinii, dziękuję :)
pp_1
Nowicjusz