Ekonomiczne auto do 15k. Dziennie 100km

02 Lip 2011, 08:54

Witam
Potrzebuję ekonomicznego auta,
Dziennie będę jeździł ok 100km.
Mam do wydania max 15 tys.

Początkowo myślałem sobie tak.
Kupić sobie coś na gaz (jest połowę tańszy od ropy, czy benzyny)
Np. cordoba czy Yaris pali ok 8-9l.

Ale teraz przyszedł moment zastanowienia czy nie lepiej kupić coś na ropę?
Ropniaki chyba mniej się psują od aut na gaz.

Co wy proponujecie jakie auto powinienem kupić?
Tak jak wspomniałem. Duże znaczenie mają dla mnie koszty eksploatacji, ale spalanie nie jest najważniejsze, bo lepsze jest auto, które pali np. 10l i się rzadko psuje, niż te które pali 7l ale trzeba co 2 tyg. do mechanika jechać.
xamrex
Nowicjusz

02 Lip 2011, 11:07

xamrex napisał(a):...ale trzeba co 2 tyg. do mechanika jechać.

takich aut nie ma. bo "cos" co mieszka u mechaniora to szrot, ktory dawno powinien byc przetopiony albo mechanik d..a. jak nie kupisz czegos wybitnie zuzytego albo zaniedbanego, gdzie praktycznie wszystko trzeba wymienic albo robic to pojezdzisz.
przy zakladanym twoim przebiegu warto pomyslec o dieslu. niby lpg tansze ale planowana ilosc km zdecydowanie wskazuje na diesla zwlaszcza jezeli bedziesz jezdzil poza miastem.
na twoim miejscu przyjrzalbym sie autom z silnikiem HDI. male spalanie przy przyjemnosci jazdy. moja Xantia w miescie pali 6.5 a w trasie udalo sie zejsc do 4.8 (X wazy ok 1400 kg) tyle ze na smalcu nie jezdzi. musisz lac dobry ON.

pozdr
viwaldi
viwaldi

02 Lip 2011, 11:19

Xantia mi się nie podoba.
Trochę za duża..
Wolałbym jakieś mniejsze autko
xamrex
Nowicjusz

02 Lip 2011, 11:45

xamrex napisał(a):Xantia mi się nie podoba.
Trochę za duża..
Wolałbym jakieś mniejsze autko

to TYLKO przyklad dla silnika hdi czy inaczej "common rail".

pozdr
viwaldi
viwaldi

02 Lip 2011, 14:18

A co sądzicie o pandzie?
xamrex
Nowicjusz

02 Lip 2011, 14:52

ale panda benzyna czy benzyna-gaz czy diesel?słyszałem że ten 1.3jtd w fiacie jest dobry tak jak i każdy jtd.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...
    Sobota w terenie
    Jako ze ostatnio brak mi na wszystko czasu to gdy wczoraj zadzwonil kumpel spytac czy mam chwile zeby dzis rano wyskoczysc w teren nie zastanawialem sie ani chwili. Do tego jechalismy doslownie "za rog" zdjęcia w galerii ...

02 Lip 2011, 14:56

seba145 napisał(a):ale panda benzyna czy benzyna-gaz czy diesel?słyszałem że ten 1.3jtd w fiacie jest dobry tak jak i każdy jtd.

bardzo fajny silnik bedacy rozwinieciem technologii common rail LINK.

pozdr
viwaldi
viwaldi

02 Lip 2011, 15:30

viwaldi napisał(a):
seba145 napisał(a):ale panda benzyna czy benzyna-gaz czy diesel?słyszałem że ten 1.3jtd w fiacie jest dobry tak jak i każdy jtd.

bardzo fajny silnik bedacy rozwinieciem technologii common rail LINK.

pozdr
viwaldi

Fakt są dobre
miałem przyjemnosc składać te silniczki przez 5 lat w Fiacie i faktycznie przez ten okres słyszałem dużo dobrej opini na ich temat(te drugie tez sie trafiały)
szczypakozy
Nowicjusz

02 Lip 2011, 16:22

szczypakozy napisał(a):...słyszałem dużo dobrej opini na ich temat(te drugie tez sie trafiały)

bo do niektorych wciaz nie dociera ze hdi / common rail to juz inny diesel niz kiedys. juz na byle czym tlustym jezdzic nie chce, a jak jezdzi to krotko i drogo wychodza takie oszczednosci. ruskie paliwo, opal czy inne wynalazki nie sluza silnikom w tej technologii.
specjalnie kiedys zatankowalem na rezerwe on z auchana. roznica jest od razu wyczuwalna. nie dosc ze pali wiecej to jeszcze trzeba go cisnac zeby jechal.

pozdr
viwaldi
viwaldi

02 Lip 2011, 16:28

Oczywiście chodzi mi o pande na gazie
xamrex
Nowicjusz

02 Lip 2011, 17:06

xamrex napisał(a):Oczywiście chodzi mi o pande na gazie

Mam Pandę na gaz, robię podobne przebiegi jak Ty (nawet odrobinę większe) i z samochodu jestem bardzo zadowolony. Aktualny stan licznika to przeszło 120 tyś km i jedyna rzecz, którą naprawiałem to wtryskiwacze gazu + regeneracja reduktora gazu oraz wymiana rozrządu (łączny koszt ok. 900 zł). Reszta kosztów eksploatacyjnych to - klocki, tarcze hamulcowe i olej. W sumie autko bardzo tanie w utrzymaniu oraz co najważniejsze niezawodne.
Pali mi około 7 litrów gazu (sekwencja) z włączoną klimą, a więc przejechanie 100 km kosztuje mnie około 16-17 zł. Jeżeli trafisz na nie zajechany egzemplarz, to będziesz zadowolony.
Moshi
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

02 Lip 2011, 17:11

a powiedz jeszcze jaki silnik cię interesuje?może też mniej więcej jaki rocznik?
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

02 Lip 2011, 17:37

Silnik 1,2 69KM
Rocznik 2004 lub nowszy
xamrex
Nowicjusz

02 Lip 2011, 17:46

wydaje się że ten silnik wystarczy do jazdy chyba że chcesz wziąć coś mocniejszego bo na trasy by przydał się jakiś 1.4 chociaż ale ten też wystarczy.
seba145
Zaawansowany

02 Lip 2011, 18:50

Toż silnik będzie aż o 50% większy od mojego aktualnego "auta"
Jeżdżę Matizem (jeśli można to autem nazwać :D)

Czyli Panda na gazie powinna być dobrym wyborem tak ?
xamrex
Nowicjusz