Ekonomiczne auto, tanie w naprawach do 10 max 11 tys zł

29 Mar 2015, 13:14

Witam serdecznie. Na początek się przywitam, gdyż czytam forum od jakiegoś czasu ale dopiero dzisiaj założyłem konto. Tak więc witam serdecznie, na imię mi Rafał, pochodzę z Łodzi. Od Was drodzy specjaliści potrzebuję pomocy w doborze samochodu, który miałby służyć kilka następnych lat. Tak więc proszę o zapoznanie się z moimi wymogami wobec pojazdu i w miarę możliwości o pomoc na co szczególnie zwrócić uwagę.

Budżet to 10 tysięcy, w skrajnych przypadkach dałoby się go naciągnąć do powiedzmy 11 tysięcy. Rejon poszukiwań to łódzkie oraz powiedzmy do 100KM od samej Łodzi. Jeśli chodzi o użytkowanie to pojazd ma być użytkowany głównie po Łodzi tak więc sporo korków. Głównie pokonywane będą małe odcinki typu dojazd do klienta itp. W niedalekiej przyszłości pojazd miałby służyć jako taxi, więc w gre wchodzą głównie sedany.

Z moich potrzeb pojazd powinien być wyposażony w: instalacje LPG, ABS, wspomaganie kierownicy, centralny zamek z pilota (warunki konieczne). Mile widziana by była klimatyzacja czy elektryczne lusterka. Auto powinno w miarę dobrze się prezentować, jeśli chodzi o rocznik to najbardziej mnie interesują auta wyprodukowane koło 2002-2004 roku o ile jest możliwe znalezienie czegoś sensownego w tych pieniądzach. Nie chcę samochodu w Kombi, aczkolwiek jeśli jest bardzo godna uwagi propozycja proszę ją zamieścić - np jakieś Kombi, które w porównaniu do Mercedesa W210 Sedan jest krótsze :) Ewentualną opcją byłoby znalezienie pojazdu w benzynie ale wtedy od budżetu trzeba odliczyć koszty instalacji - czy to się kalkuluje?

Żeby nie było, że nie odrobiłem pracy domowej i to, że sporo czytam to tylko puste frazesy z gamy samochodów wyróżniłem:

Skoda Octavia I - tutaj kompletnie jestem zagubiony jeśli chodzi o silniki
Renault Laguna 2 - ten najbardziej mi się podoba
Rover 45 - chociaż w środku srednio mi się podoba, w 'renacie' czułbym się dużo bardziej komfortowo
Chevrolet Lacetti - ?????? ponoć dobre do gazu ??????

Czekam na kolejne propozycje od Was, liczę, że znajdzie się dobra dusza która mi doradzi na co zwracać uwagę przy tych modelach. Pozdrawiam i dziękuję jeśli ktoś się zaangażuje w pomoc.
raflooldz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

30 Mar 2015, 11:56

W tym budżecie i przy takim przeznaczeniu auta możesz rozejrzeć się za:
Skoda Octavia I 1.8 +LPG
VW Bora 1.8 + LPG
Toyota Avensis I 2.0 128KM + LPG
Mazda 626 2.0 + LPG
Peugeot 406 2.0 + LPG
BMW E34 525i + LPG
Chrysler Neon 2.0 + LPG
Chevy Lacetii 1.8 + LPG
To oczywiście jedynie przykładowe wyliczenie godnych polecenia, tanich w utrzymaniu aut, bo mając 10 tys. zł należy szukać przede wszystkim stanu technicznego, a nie konkretnej marki. Mimo wszystko podchodziłbym do Renault Laguny II z dużą ostrożnością, bo nie bez powodu zapracowała sobie na miano "królowej lawet". O marce Rover najwięcej dowiesz się od użytkownika kirin88, osobiście nie miałem z tymi autami nic do czynienia, a opinie, które o nich słyszałem raczej by Cię do zakupu nie zachęciły :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

30 Mar 2015, 12:03

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Sporo czytałem jeszcze od wczoraj o Chevroletach i aktualnie liderem moich poszukiwań jest właśnie Lacetti. Chyba nawet może być HB bo on traci jedynie bagażnikiem, a miejsce dla pasażera zostaje nadal spore. Nawet kilka modeli już upatrzyłem ale proszę o pomoc bo mam dylemat.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - fajne ale z ceny chyba by jeszsze dało się zejść? zastanawia mnie jedno... logo na masce i na tyle Chevrolet, a kierownica w środku ma znaczek Deawoo? Szperając w internecie widzę info, że jest to możliwe bo 2004-5 to roczniki 'przejściowe' tej marki. Z drugiej strony nasuwa mi się myśl, że był bity tak mocno, że wymieniona była kierownica bo poducha wystrzeliła. Ale znowu kto byłby takim głupkiem i składając auto na nowo włożyłby inny znaczek? :p Może ktoś o tej kwestii wie nieco więcej i podzieli się refleksją? Swoją drogą 125k km na gazie? za dużo 'ale' chyba jak na taką cenę... ale propozycja kolejna już wydaje mi się ciekawa

Ewentualny zakup bez gazu i montaż by się kalkulował? Tutaj mam nawet z Łodzi. Rok 2004 a jakoś kierownice ma Chevroleta... i niezłe wyposażenie... i niższą 3000 cene niż poprzednik

[link do oferty na Olx wygasł]

Pozdrawiam
raflooldz
Nowicjusz

30 Mar 2015, 13:58

Przypatrz się uważnie spasowaniu klapy bagażnika (rozjechane szczeliny) i odcień zderzaka, który zupełnie nie zgrywa się z nadkolami. Co do znaczka, to bardzo prawdopodobne, że ktoś po prostu... wstydził się jeździć ze znaczkiem Daewoo :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

30 Mar 2015, 14:09

Lacetti to może się pojawiac pod różnymi nazwami. Może mieć alternatywnie różnoznaczkowe kierownice :D Nie ma to znaczenia,bo pchali akurat to co mieli na magazynie. Wszystko to jest bez znaczenia. Na klapie Daewoo Lacetti czy Chevrolet lacetti...to ten sam produkt od GeneralMotors ,czyli jeden i ten worek razem z Oplami. :)
Auto jest przede wszystkim tanie w eksploatacji. Niektórzy narzekają na tandetność stylistyczną. Owszem ,materiały są średnie ale raczej nie o to chodzi nabywcom takiego auta.
Proponuję zastanowić się jeszcze nad Nubirą III. To większe auto i na pewno nadaje się bardziej na taksówkę niż Lacetti o kabinie wielkości Focusa I.
Inne twoje propozycje są sensowne ale znajdź mi w dobrym stanie Octavię z 1,8 ..? Naiwne będą to poszukiwania...Tych aut z tym silnikiem jest mało. Dobrych nikt się nie pozbywa tylko popycha wśród znajomych. :) Z Noenami I Roverami,dałbym sobie spokój. Prędzej 406 czy Laguna II. Jeśli chodzi o to ostatnie auto,to tylko miało kilka wad ale sukcesywnie je wyeliminowano. Wszystkie silniki benzynowe w Lagunie II są ok za wyjątkiem 2,0-IDE 140 KM(wtrysk bezpośredni). Do tego silnika nie zakłada się instalacji lpg. Za to do 2,0-135KM jak najbardziej !!! Zwróć uwagę przy ewentualnym szukaniu na ten szczegół,żeby się później nie zdziwić że gazu nie można założyć... za to 1,8-120KM i 1,6-110KM są warte polecenia i dają radę.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

30 Mar 2015, 14:40

Dziękuję za przyłączenie się do dyskusji.

Przypatrz się uważnie spasowaniu klapy bagażnika (rozjechane szczeliny) i odcień zderzaka, który zupełnie nie zgrywa się z nadkolami

Kolega mówi o tym srebrnym czy niebieskim? bo niebieskiego mam oglądać jakoś niedługo - ogólnie ponoć stan jest technicznie ok - blacharsko też ale jest trochę porysowany co w sumie widać na zdjęciach, mnie to nie przeszkadza póki co ważne aby był sprawny technicznie, z rysami będzie się później walczyć.

ile w takim chevie lavetti instalacja lpg kosztuje? wyczytałem, że 2000-2200 spokojnie da się zamknąć bo niby 'silnik jest prostej konstrukcji i żadnych wodotrysków tam nie potrzeba wkładać'... jednak są to informacje z 2012 roku, czy aktualnie nie jest to droższa operacja? bo np komputer który za 2200 złożyłem w czerwcu tamtego roku z takich samych części kosztuje dzisiaj ponad 2700... takie porównanie może być chybione, ale wolę spytać kogoś kto ogarnia temat.

najlepiej będzie jak zoabcze na własne oczy tego Cheva bo na zdjęciach wydaje się dość pojemny w środku - względem wersji sedan traci bagażnikiem - co też nie jest dla mnie priorytetem bo rodziny póki co nie zakładam :)
raflooldz
Nowicjusz

30 Mar 2015, 16:29

raflooldz napisał(a):ile w takim chevie lavetti INSTALACJA lpg kosztuje? wyczytałem, że 2000-2200

Zależy od "landów" .U mnie w Poznaniu "normalna" jakość zaczyna się powiedzmy od...2500 w górę. Można też założyć za 1999 ale...ja bym tego nie zrobił. Wolę dołożyć te 500 zł do "normalności",bo później są problemy z trwałością wtryskiwaczy i zbyt wolnym działaniem (wkładają tańsze do małej mocy silnika) i w sumie tak trzeba wymienić je później na szybsze i wychodzi na to samo a,po co stresy..?
artur73
Awatar użytkownika

30 Mar 2015, 20:53

Kolega mówi o srebrnym. Nie oszczędzaj na instalacji, bo później będziesz pluł sobie w brodę a to, co zaoszczędziłeś przeznaczysz na wieczne regulacje, wymianę kolektora czy inny badziew. Jak ma być LPG to porządne, chyba, że chcesz przypomnieć sobie jak to się jeździło Polonezem z gazem od Mietka mechanika-spawacza-blacharza-gazownika-przedsiębiorcy, który strzelał przy gwałtowniejszym dodaniu gazu.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

31 Mar 2015, 09:02

[quote="Killaz"]który strzelał przy gwałtowniejszym dodaniu gazu[/quote
...i stapiał obudowę filtra powietrza..! :naughty:
artur73
Awatar użytkownika

31 Mar 2015, 10:15

raflooldz napisał(a):Rover 45 - chociaż w środku srednio mi się podoba, w 'renacie' czułbym się dużo bardziej komfortowo

To zobacz na rovera 75, spokojnie kupisz w zakładanym budżecie a wnętrze o wiele ładniejsze i samochód bardziej reprezentacyjny.
Lacetti zalatuje koreańską tandetą jak na daewoo przystało niestety. Wnętrze bardzo kiepskiej jakości na taxi szybko się zajedzie i będzie wyglądać co najmniej nieciekawie. Do tego wszelkiej maści zgrzyty i trzaski źle spasowanych elementów złej jakości z czasem mogą na prawdę denerwować. Fotele też nie wytrzymują działania czasu i szybko będą wysiedziane i mało wygodne.
Samochód mechanicznie bardzo trwały, tani w utrzymaniu jednak kierowany do kierowców mało wymagających.
Miałem okazję pojeździć lacetti i to dwoma egzemplarzami w tym jednym trochę dłużej. Co zapadło mi jeszcze w pamięć to bardzo głośna praca nawiewu w obu egzemplarzach.
Tu masz fajny egzemplarz 75:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i porównaj go sobie z lacetti :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

31 Mar 2015, 22:25

Co do gazu to tylko pytałem jak to mniej więcej wygląda, bo wiadomo że mając wybór między badziewiem za 2000 a dobrą instalacją za 2500 to nie będzie się na tym oszczędzać przesadnie. Ale jak z awaryjnością i serwisem takiego cuda? Bo wygląda faktycznie zacnie ten Rover, ale skoro takie tanie i z taką prezencją to czemu nasze drogi nie są nimi zalane :P ? wydaje mi się, że drogie w utrzymaniu by to było ale może się mylę. Te silniki dobre? Pozdrawiam
raflooldz
Nowicjusz

31 Mar 2015, 22:40

raflooldz napisał(a):Ale jak z awaryjnością i serwisem takiego cuda? Bo wygląda faktycznie zacnie ten Rover,

Generalnie samochody bezawaryjne z jednym wyjątkiem. Lubi paść pompka sprzęgła, myślę, że co ok 150-200 tys. Koszt nowej 350zł, używki taniej. Regeneracja we własnym zakresie 15zł.
Z serwisem nie ma problemu. Nie jest to rakieta kosmiczna tylko samochód i każdy mechanik naprawi bez problemu.
raflooldz napisał(a): ale skoro takie tanie i z taką prezencją to czemu nasze drogi nie są nimi zalane

Bo żyjemy w kraju gdzie kult boskiego VW jest wiecznie żywy... :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2015, 17:41

Niestety ale po rozeznaniu się z kosztami napraw oraz spalaniem Rover odpada. A ten egzemplarz który mi wysłałeś to jest wystwiony przez oszustów, przykładowy link http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 1&t=229033

Kręcone liczniki, powypadki itp, od takich ludzi auta nie wezmę.

Zostaje przy poszukiwaniach Cheva Lacetti. Większa szansa, że żaden oszołom nim wcześniej nie jeździł... I benzyna + założy się gaz więc tak do 8 tys za samo auto...

Po świętach jadę zobaczyć to

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak ktoś by coś wynalazł to mile widziane linki :)
raflooldz
Nowicjusz

02 Kwi 2015, 18:19

raflooldz napisał(a):Niestety ale po rozeznaniu się z kosztami napraw oraz spalaniem Rover odpada.

12 l. gazu w mieście to dużo :mrgreen: ??

raflooldz napisał(a):Kręcone liczniki, powypadki itp, od takich ludzi auta nie wezmę.

Na jakim TY świecie żyjesz?? :D a jaki handlarz nie kręci liczników ? I ile masz tych bezwypadkowych samochodów do wyboru? :mrgreen:
Jak handlarze nie skręcą liczników to nie sprzedadzą starszych samochodów naszemu głupiemu społeczeństwu.
Pewnie jak większość kupujących poczujesz się lepiej widząc na zegarach 15 letniego samochodu 120tys. przejechane...
I czy to ma znaczenie czy samochód powypadkowy czy nie jeżeli jest należycie zrobiony?
Nie chce tu bronić handlarzy ale takie praktyki są konieczne w biznesie samochodowym.
Akurat link, który podałem był przykładowy ale proponuję wyposażyć się w dużą dawkę realizmu a dopiero później zacząć szukać samochodu.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2015, 19:22