Ekonomiczne do 6tys. brava, golf, polo, punto,które wybrać?

16 Lut 2009, 14:41

witam. Szukam samochodu jak w temacie. Liczy się ekonomia samochód jeśli do 1l może być benzyna Jeśli silnik większy to będę brał z gazem lub diesel.

Chciałbym, żeby mi ktoś doradził lub odradził kupno któregoś z tych samochodów. Ostatnio bardzo zastanawiam się nad brawą 1,6 z gazem. Dobry jest ten samochód?? Wie kroś ile taki silnik może spalać??
pio27
Nowicjusz

16 Lut 2009, 17:30

Golfa i polo w tej cenie dobrego to raczej nie spotkasz.Ja Bravo bym sie nie bał bo moj brat ma.Wygodny samochodzik.Punto mnie nie przekonuje,nie lezy mi ten komfort jazdy.Bravo to przyjemność podróżowania.Awaryjnosc?Pamietaj jedno ,to jest benzyniaczek wiec jesli go już kupisz to ,na dzień dobry wymień przewody zapłonowe i świece.Dobre przewody i dobre świece,to kluczowe warunki bez awaryjnej jazdy benzyniaczkiem!!Naturalnie musisz miec pewnosć co do stanu rozrzadu bo wiele niezłych samochodów pozbyło się silników przez jego pęknięcie,co jeszcze?Fiat lubi oleje wysokiej jakości!Ja bravo bym sie nie bał ale bierz zawsze dobrego mechanika ze sobą!Na co zwracaj uwagę?Na wałek rozrzadu bo widzisz wielu włascicieli nie dba o olej ,tak z Fiaciorami bywa.Wlaściciele szanujacych się marek dbają o swe samochody a o Fiaty się nie dba,nie wiem dlaczego tak jest!Gaz fiaty lubią!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Lut 2009, 18:21

Funkcjonalnośc i wygląd zewnętrzny Bravy jest w porządku.Sadzę ,że dobrze założony gaz także będzie przez to auto tolerowany.Jest natomiast duży problem z bardzo dużym spalaniem przez 1,6 16v. Spalanie gazu w miejskiej jezdzie będzię się kręciło koło 15l/100km I niech nikt mi nie mówi że jest inaczej! Znam 3 właścicieli fiatów z tym silnikiem w tym 2 Sien...Dwójka z nich ma gaz i tyle im palą,a trzeci właśnie szuka kupca na swoje auto bez gazu ,które pali mu 13l benzyny. Jeśli już to szukałbym auta z silnikiem 1,2 16v.Silnik 1,4 12v ze względu na jego awaryjnośc,omijaj szerokim łukiem. Za to diesel jest niezły.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2009, 00:10

eeeee no to skoro tyle pali to odpada. Dzięki za opinię, będę się rozglądał za silnikiem 1,2. Chyba, że jeszcze ewentualnie gdybym dołożył to co myślicie o tych volkswagenach?? Bo z tego co zauważyłem u mnie na wiosce wszyscy handlarze to tylko polówki i golfy skupują
pio27
Nowicjusz

17 Lut 2009, 10:08

A nie zastanawiałeś się dlaczego handlarze przywożą VW,a nie Fiaty?
Bo są na nie nabywcy...A dlaczego są na nie nabywcy? Bo to niezłe auta...Może nie za piękne i wyrózniające się z tłumu ale za to są szanse na niekłopotliwe,niezaczęste,niezadrogie naprawy (pod warunkiem,że nie są dużo cofnięte liczniki).Jednak taka Brava z 1,2 jest niezłą propozycją,bo można kupic auto polskiego pochodzenia,a nawet od pierwszego właściciela.No i cena jest atrakcyjna. Naprawdę warto sie rozejrzec za taką ofertą.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Która firma króluje na rynku kabrioletów?
    Co wspólnego mają ze sobą Mercedes 170 S z 1937 roku, 540-konne Audi R8 Spyder czy ekstremalnie luksusowy i niebotycznie drogi Rolls-Royce Down oraz Mercedes-AMG GT? Każdy z tych samochodów został wyposażony ...