Dla Focusa (brata) podałem spalanie miejskie właśnie to miejskie moje lokalne czyli ...Poznań. W zasadzie ...motogodziny ,a nie ile pali na 100km/h.
Jako ciekawostkę podam ,że moje Stilo 1,6-103KM nigdy jeszcze (a jest użytkowane w tzw. godzinach szczytu przez żonę) nie spaliło 10l ale GAZU !!! Owszem podchodziło pod 10l zimą ale nie przekroczyło nigdy tej wartości. Warto zauważyć ,że Stilo jest dosyć masywne. To hatchback ale waży ponad 1300 kg.(praktycznie tyle samo co Laguna I).
Tak więc to jest naprawdę ekonomiczny samochód.
Co do innych "nowych" twoich propozycji ,to na pewno nie kupiłbym mazdy ze względu na potencjalną i dyskwalifikującą ją korozję. O ile jeszcze kasta jest ok ,to jak się wejdzie do kanału ,to tam dopiero ją widać jak atakuje powszechnie. Sam byłem świadkiem jak trzeba było w niestarej Maździe urywać wszystkie skorodowane rurki hamulcowe ,przewody bo rozkręcić ich już nie było można...
Honda z kolei pod tym względem jest lepsza znacznie.
Jeszcze temat Laguny II poliftowej. Tutaj lpg załatwia sprawę spalania (miejskie spalanie gazu ok 12l). Innych rzeczy w tym aucie się nie boję. Silnik jest mocny i trwały i świetnie współpracuje z ze zwykłą instalacją sekwencyjną za 2,5k.
Poza tym auto jest wygodne i dobrze się prowadzi. ma wszystko co trzeba a karta hands free, to się psuje wtedy jak ktoś ją dewastuje. Z resztą wystarczy ,że mi ktoś poda do obejrzenia swój telefon i mu powiem ,czy mu się ta karta zepsuje...Jedna osoba po 3 latach użytkowania ma telefon jak owy ,a druga która ma zdewastowany ,nosi go z byle czym w kieszeni i po przyjściu do domu z 70cm rzuca go na blat stołu...Analogia do karty jest oczywista.