Peugeot 406 coupe, Volvo C70, Mercedes w124 coupe - co wybrać?

21 Lut 2017, 13:18

Witam,
Zamierzam kupić 'pierwsze auto' i wybór padł na te trzy modele:
Peugeot 406 coupe, Volvo C70, Mercedes w124 coupe.
Mając na myśli pierwsze auto, mam na myśli samochód dla mnie. 3 lata jeździłem autami w rodzinie, Focusem mk1 oraz Getzem.
Które z wymienionych aut będzie najlepsze?
Szukam auta które nie pogrąży mnie finansowo, ewentualnie części będą niezbyt drogie. Auto będzie mi służyło głównie do dojazdów do pracy, czasami w weekendy wyjazd około 100 km.
Które silniki benzynowe (ON odpada) brać pod uwagę w konkretnych modelach, a które lepiej omijać?
Zastanawiałem się jeszcze nad Seatem Leonem I i Seatem Toledo II.
Budżet jakim dysponuję to 20000 zł.
Midriff
Obserwowany

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Nie mam

21 Lut 2017, 20:59

Prawie wszystkie 406 coupe na rynku to 2.0/3.0. Obydwa ok, mniejszy do codziennej jazdy wystarczy, ale szału nie robi.
C70 każdy benzyniak ok.
W przypadku 124 warto się zastanowić nad sensem takiego zakupu. Jeśli ma być to daily to imo nie warto, jako projekt do weekendowych wycieczek ok, ale na co dzień odpuściłbym. W tym aucie lepiej zwrócić uwagę na stan reszty, silnik to drugorzędna kwestia (ewentualny swap nie będzie drogi)
Zostaje 406 i c70. Volvo będzie bardziej dynamiczne i lepiej wyposażone. Przy projektowaniu peugeota pininfarina baaaardzo się postarała. Dla mnie byłby to ciężki wybór, ale z przywiązania do marki wziąłbym pewnie volvo (mam obecnie drugie i chyba zostanę przy tej marce).

Popatrz na hjundaja coupe, e46 (kupisz coś z fajnym r6) no i AR GT (ale tutaj nie do końca bezproblemowy silnik jts)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najmocniejsze limuzyny V8
    Sprzedaż najmocniejszych samochodów w klasie premium niezmiennie rośnie odnotowując kolejne rekordy. Dobrym przykładem na potwierdzenie tego trendu jest dynamicznie rozwijający się polski rynek. Piękne i szybkie limuzyny ...