Powszechnie wiadomo ,że "sportowe modele" albo ich usportowione wersje wzięły się w PL z zachodu. W ich przypadkach często są to auta powypadkowe, gdyż z ich osiągów ktoś korzystał i nie był to niemiecki emeryt w kapeluszu...
![Uśmiechnięty :)]()
Korzystanie z osiągów zwiększa margines kolizji na drodze. Pytanie czy chcesz takie auto ,którym ktoś (być może) jeździł czasem do odcięcia zapłonu???
Nie sądzę.
Dobra rada to pozostań przy normalnych (cywilnych) autach.
Peugeoty 307 i 407 są ok. Jak najbardziej możesz je brać pod uwagę. także Vectra C ,tylko ...że tu będzie trudniej o zadbane ,tanie auto od francuza. A warto zaznaczyć ,że nie koniecznie taka Vectra jest lepsza od 407. Może lepiej trzymać cenę ale i tak nie jest to Audi A6 czy Lexus.
Nadal twierdzę ,że żeby założyć gaz to najlepsza będzie sprawdzona konstrukcja ,która dobrze ten gaz przyjmie. Czyli jak najbardziej Peugeoty . Tutaj zapomnij o Corolli. Co do Focusa z lpg ,to można zaryzykować dobrą i profesjonalną instalkę. Ludzie nimi jeżdżą bez problemu. Co do Mondeo MK III ,to wydaje mi się że wcześniej go pożera rdza od Focusa II.
Z lpg mam spore doświadczenie ,bo takich aut miałem z 10 przez ostatnie kilkanaście lat. W większości dawałem sam gaz założyć. Żadne z tych aut nie miało problemów z lpg.
Nowoczesna normalna sekwencja za 2,5 k przełączy ci na lpg auto w lecie praktycznie po kilkunastu sekundach od uruchomienia auta. Zimą przy minusowej temperaturze w mnie w Stilo przerzuca po ok 2 min. (instalacja KME - Nevo).
Jak płyn chłodniczy osiągnie ok 30 st. silnik przechodzi na zasilanie lpg. Tak jest najczęściej. Weź sobie zimą podnieś maskę i zobacz po odpaleniu jak szybko nagrzewają się poszczególne węże. To naprawdę nie trwa długo. Jeśli coś ci nie będzie pasować ,to diagnosta przełączy ci systemowo na niższą temperaturę przełączenia na gaz. Tutaj niczym się już nie kręci ,tylko zaznacza w systemie sterownika laptopem.
Naprawdę nie ma się czego bać. nie dosyć ,że będziesz taniej jeździł ,to jeszcze za kilka lat , bezproblemowo odsprzedasz auto z gazem.
![Tak :yes:]()