Ekonomiczny diesel do 7000

04 Lut 2012, 21:22

Ja się mogę wypowiedzieć o silniku JTD. Mam 1.9 JTD 8V 115KM w Alfie 147. Bardzo fajny silnik - przy dzisiejszych mrozach z dobrym akumulatorem pali "od strzała" - do tego po 13tys km praktycznie nie wziął oleju.
Poza tym w Alfie jest turbinka ze zmienną geometrią, więc zjawisko "dziury" praktycznie niewyczuwalne. A jak ktoś lubi dynamicznie ruszać, to zaskoczy niejednego na światłach ;)
Nie wiem jaka turbinka jest w fiatach, i jak jest zestrojona skrzynia, ale jeśli z głową to będziesz zadowolony.
Co do spalania - wracałem z Kudowy Zdrój (w 2 osoby + bagaże) do Poznania, i na miejscu komputer pokazał 4.9l/100. Jak się jeździ w granicach do 120km/h to wyjdzie jakieś 5.3 z klimą :)
barat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin
Prawo jazdy: 16 10 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: E39 530iA 2002r
Silnik: M54B30
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Lut 2012, 22:23

Za 7000 to kupisz spokojnie golfa III z 1.9TDI. Polecam Ci to autko. Sam miałem golfa III z 1.9TDI 90KM i powiem że byłem zaskoczony. O tym że mało awaryjny to słyszałem, ale nie myślałem że to co mi inny mówili odnośnie spalania jest prawdą. Przy rozsądnej jeździe w mieście pali lekko ponad 6l/100km a na trasie koło 5l/100km. Części masz tanie. Tak jak vwmaniak polecam ci ten silnik z koncernu VAG
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...