Samochód dla młodego do 30.000 PLN

05 Cze 2011, 23:05

Witam.
Przejdę od razu do sedna. Pod koniec wakacji chcę kupić samochód do 30.000 PLN.
Ma mieć silnik benzynowy, wystarczy mi kompakt bo większego na razie nie potrzebuję.
Na początek wymienię te które mi się najbardziej podobają czyli:
Audi s3 w starszej wersji 1.8t
Audi a3 w starszej wersji 1.8
Audi a3 w nowszej wersji 1.6 lub 2.0
oraz
Alfa Romeo 147 1.6
Fiat Grande Punto 1.4
Fiat Bravo 1.4
Seat Ibiza 1.4 lub 1.6
Seat Leon 1.4 lub 2.0
Opel Astra 1.6.
Najlepiej chciałbym któreś z trzech pierwszych ale jak to wygląda z ich awaryjnością, kosztami napraw itp? No i czy po kilku latach jeżdżenia dałbym radę je sprzedać bez problemu? Fiat i Seaty by były z nowszego rocznika ale czy koszty części mają sporą różnicę? Bo jednak przyjemność z posiadania i prowadzenia Audi będzie większa niż z prowadzenia Fiata. Z jakością wykonania tak samo. Chciałbym by miał sportowe zacięcie bo jestem młodym kierowcą (19lat) i lubię czasem się pościgać z pod świateł (lecz z umiarem bo mój śp. Ojciec zginął potrącony przez wariata drogowego i ja nie chcę nikogo zabić).
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez DawidBtm, 05 Cze 2011, 23:37, edytowano w sumie 1 raz
DawidBtm
Nowicjusz

Miejscowość: Bytom

05 Cze 2011, 23:11

Jeśli masz zamiar się ścigać spod świateł to polecam malucha lub cc 700. Tak na poważnie z podanych przez Ciebie polecam Ibizę lub Leona.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

05 Cze 2011, 23:31

a5f5c1 napisał(a):Jeśli masz zamiar się ścigać spod świateł to polecam malucha lub cc 700. Tak na poważnie z podanych przez Ciebie polecam Ibizę lub Leona.

Teraz mam cc 900. kupiłem go po zdaniu prawka żeby się nauczyć jeździć bo wolałem nie brać nic mocniejszego ale teraz po roku jeżdżenia cc chcę już "normalny" samochód. Audi odradzasz?
DawidBtm
Nowicjusz

06 Cze 2011, 07:34

jezeli chcesz cos mocnego to poszukaj dobrej s3, opcjonalnei moge polecic jeszcze accorda VI TypeR :arrow: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a Jezeli ma to byc spokojny ekonomiczny samochod to z tych co wymieniles dobrym wyborem bedzie Leon lub astra (Ibiza wydaje mi sie straszie mała)
Ostatnio edytowany przez Biedrona, 06 Cze 2011, 14:48, edytowano w sumie 1 raz
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

06 Cze 2011, 09:26

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W Acordy sie nie baw, w Audi A3 tez , bo to nudne samochody, nie wspominajac o fiatach Grande Punto , jak jestes młody to kozystaj, na nudne samochody przyjdzie czas jak bedziesz mial 60 lat.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

06 Cze 2011, 10:00

MajkPZM napisał(a):http://otomoto.pl/honda-civic-2004-rok-86-tys-km-serwisowan-C18965274.html

W Acordy sie nie baw, w Audi A3 tez , bo to nudne samochody, nie wspominajac o fiatach Grande Punto , jak jestes młody to kozystaj, na nudne samochody przyjdzie czas jak bedziesz mial 60 lat.

W sumie ta civic taka orginalna bo mało tego na drogach. Sportowa i z wyglądu i z osiągów.
Części dostanę bez problemu i w normalnych cenach do niej?
DawidBtm
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2016 / relacja
    Lubelskie Święto Motoryzacji to coroczne targi Moto Session. W tym roku również je odwiedziliśmy żeby pokazać Wam zdjęcia z tej motoryzacyjnej imprezy. Na targach można było pooglądać nowe modele samochodów ...
    Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...

06 Cze 2011, 10:41

MajkPZM napisał(a):http://otomoto.pl/honda-civic-2004-rok-86-tys-km-serwisowan-C18965274.html

to co proponujesz impreze lub lancera? czy moze cos bardziej gustownego np 458 Italia ?
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Cze 2011, 13:14

A może coś takiego ? [link do oferty na Allegro wygasł]
Tylko czy za taką cenę dostanę mercedesa czy zajechanego złoma?
DawidBtm
Nowicjusz

06 Cze 2011, 13:38

Biedrona napisał(a):

to co proponujesz impreze lub lancera? czy moze cos bardziej gustownego np 458 Italia ?

Zaproponowalem CTRa, dałem link, wiec glupie komentarze prosze na bok :mrgreen:
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

06 Cze 2011, 14:43

Kolega MajkPZM podał Ci fajną zabawkę 200km w tej budzie potrafi zaskoczyć niejednego -> tylko żebyś sie nie zabił..;)
Auto dodatkowo bez udziwnień podnoszących koszty eksploatacji.
Pozdro.
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący

Miejscowość: Polska

06 Cze 2011, 14:45

czyli mam rozumieć iż wg Ciebie CTR jest znacznie lepszy czy też mniej nudny od ATRa ? Przeciez to ta sama stajnia podobna technologia; jedyny plus dla civica to to ze bedzie mial mlodsze flaki i tyle. A tymbardziej nie przekonasz mnie iż za kierownica ATRa mozna sie nudzić.

PS co do linka ktory podales sorry nie zauwazylem go wczesniej :shock: :mrgreen:
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Cze 2011, 21:27

Ta Civic to widzę naprawdę fajne autko ;D W sumie najpierw się nad nim nie zastanawiałem (bo o nim nie wiedziałem) ale teraz to chyba najlepszy wybór.
Tylko musiałbym trochę dozbierać...
Drążek zmiany biegów oryginalnie zrobiony.
A co powiecie o tym [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
DawidBtm
Nowicjusz

06 Cze 2011, 22:48

Biedrona napisał(a):czyli mam rozumieć iż wg Ciebie CTR jest znacznie lepszy czy też mniej nudny od ATRa ? Przeciez to ta sama stajnia podobna technologia; jedyny plus dla civica to to ze bedzie mial mlodsze flaki i tyle. A tymbardziej nie przekonasz mnie iż za kierownica ATRa mozna sie nudzić.

PS co do linka ktory podales sorry nie zauwazylem go wczesniej :shock: :mrgreen:

A co to teraz jest 200km w tak duzym samochodzie jak Acord? Civic jest fajny bo jest mały, lekki , zwinny i na prawde robi dobrą robote, Acord jest cięzszy, bardziej kanapowaty ma duzo slabszy hamulec. Silnik moze i ten sam ale wez sobie np Golf VI GTI ( 2.0T ) i Passata 2.0T, technologia niby ta sama a tylko jeden z nich aspiruje na sportowy.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

07 Cze 2011, 15:49

200 KM to duzo i mało zalezy dla kogo, tak samo jest z gabarytem auta wg mnie accord jest lepszy bo wiekszy Ty uwazasz inaczej, co do sily hamowania tarcze i klocki w ATR robi dobra robote sa znacznie lepsze niz w np 2.0 Autorowi postu widze rozniez bardziej podoba sie civic, wiec zostaje mi tylko zyczyc szerokosci :)

MajkPZM, takie małe pytanko impreza to jednyne aktualne Twoje auto ? jezdzisz nim codziennie czy masz jakies drugie zastepcze ? jaka jest srednia spalania tego auta ? spotakales kogos kto by miał taka wersje jak Ty na LPG ?
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Cze 2011, 20:53

No chyba już zostanę przy civic ;p Mało spotykane, sportowe i oryginalne autko ;D
Większy samochód mi nie potrzebny, ta wersja civic jest rzadko spotykana, nawet bardzo rzadko, tańsza w utrzymaniu od takiej s3 z 99' no i 5 lat młodsza. Także dozbieram i pod koniec wakacji już będzie moja ;D
Dzięki za rady i pozdrawiam :)
DawidBtm
Nowicjusz