Poszukuje kandydata na pierwsze auto, jestem w stanie wydać na sam zakup ~5500zł (6000zł to taka górna, nieprzekraczalna granica). Studiując podobne tematy wyselekcjonowałem co prawda parę modeli, jednak biorąc poprawkę na dostępne oferty w moim województwie i własne upodobania, zawęziłem w pewnym stopniu tę listę i proszę o pomoc w wyborze.
Auto posłuży w większości do codziennej jazdy w warunkach miejskich - pięć dni w tygodniu dojazdy do pracy, co najmniej 20km w jedną stronę, także coś niewielkich rozmiarów (chociaż nie jest to warunek konieczny) i ekonomiczne byłoby mile widziane. Sam przyznam, że się nie znam, także nie wiem czy przy pokonywaniu takich dystansów inwestycja w LPG będzie opłacalna. Dodatkowo raz w miesiącu odwiedzam rodzinę, jakieś 500km w jedną stronę, także auto powinno być, jak na swoją klasę, dosyć dynamiczne aby można było się komfortowo poruszać na trasie. Innych wymagań raczej nie mam, ponieważ zdaje sobie sprawę z faktu jakimi funduszami obracam, no może tanie części, a jeszcze lepiej żeby się nie psuło w ogóle...
...ale do rzeczy, oto samochody, które wybrałem (kolejność w jakiej najchętniej bym kupował):
- Renault Megane Coupe (jednak zwykłe również biorę pod uwagę),
- Ford Mondeo,
- Renault Laguna,
- Nissan Almera,
- Volkswagen Polo (najlepiej wersja z drzwiami 4/5),
- Peugeot 406,
- Daewoo Lanos (tylko Hatchback),
- Renault Clio,
- Opel Astra,
- Opel Corsa.
Jakie auto z tej listy będzie najrozsądniejszym zakupem w zestawieniu z planowaną eksploatacją (w sumie jestem również otwarty na jakieś nowe propozycje)? Ewentualnie prosiłbym dodatkowo o konkretne wersje silnikowe, które warto kupić.
Z góry dziękuje za pomoc.