Ekonomiczny samochód o sportowym charakterze do 15 tyś zł

27 Cze 2015, 21:36

Witam, mam 20 lat, prawo jazdy o 1,5 roku. Pierwszym moim samochodem było polo iii, teraz chce się przerzucić na coś innego. Szukam samochodu o sportowym charakterze(dla młodego, nie starego dziadka :naughty: ), ale ekonomicznego, które nie zje mnie finansowo, czyli nie spali za dużo i nie ma drogich części. Może być LPG. Co byście polecili? Na co zwracać uwagę, czego unikać?
scarzi
Nowicjusz

Auto: vw polo iii

27 Cze 2015, 21:41

Ile ma mieć mocy minimum? Dla jednego sportowy wóz to 150km, dla drugiego 300 mało.

Jeśli ma mieć te ~150km to celowałbym raczej w benzyne. Jeśli ma być proste i do lpg to lepiej, żeby moc brało z pojemności, a nie turbo.

Wielkość polo czy większe? Rocznik, wyposażenie? Napisz konkretniejsze wymagania, bo aut pasujących możnaby wiele wymienić.
Bednarcamper
Nowicjusz

Auto: seat ibiza

27 Cze 2015, 21:50

mocy minimum mysle 110-120km zalezy od wagi samochodu. Nadwozie typu hatchback,coupe lub ewentualnie sedan. Lepiej zeby bylo wieksze niz polo, rocznik ciezko powiedziec ale mysle ze tak 2003-2005 minimum. Wyposażenie hmm, dobrze by bylo zeby byly elektryczne szyby i klima.
Diesel odpada, najlepiej zeby auto mialo silnik dobry pod LPG, bede jezdzil w 95% po miescie i nie widzi mi sie palic 10l benzyny + dlatego chcialbym gaz.
scarzi
Nowicjusz

27 Cze 2015, 22:03

E46 w jakimś niezbyt wypaśnym wyposażeniu spokojnie byś kupił, ale to nie jest najtańsze w utrzymaniu auto.

A3 8l z silnikiem 1.8T z końcówki produkcji byłoby w porządku. To turbodoładowany silnik, ale z gazem dobrze się spisuje. (Chyba, że wolisz golfa IV).

Ford focus to też nienajgorsza opcja. Ma wolnossące silniki, nadające się do gazu. Jest pojemny, ma dobry zawias i nie jest zazwyczaj katowany przez dzików.

Dosyć standardowe propozycje, ale są to auta które podobają się młodym (wiem bo sam jestem) i raczej mają unormowane koszty utrzymania.
Bednarcamper
Nowicjusz

27 Cze 2015, 23:33

A Astra Bertone 1.8 125km? Nadaje sie to pod gaz? Sylwetka auta mi sie podoba.
scarzi
Nowicjusz

28 Cze 2015, 07:34

Wiekszosc silników opla ogólnie nadaje się do gazu. Pamiętaj o tym, że Bertone to auto 4 osobowe. Teraz pytanie, czy w głównej mierze zależy Ci na usportowionym wygladzie czy silniku? Bo takie a3 będzie znacznie szybsze, a są jeszcze wersje 180km.
Bednarcamper
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

28 Cze 2015, 10:46

To nie sportowe tylko sportowo wyglądające :D

Jak kompaktowy hatchback ze z sportową stylistyką i pasującym silnikiem to Seat Leon 1,8T Top Sport - dużo młodych tym jeździ u mnie ale z TDIkami co nijak ma się do sportu :D
Jak chcesz trochę nietuzinkowości, radości z jazdy i pięknego dźwięku silnika to polecam to co ja mam (IS 200). Zje te "sportowe" kompakty bez 4x4 na śniadanie. Ewentualnie BMW e46 ale spodziewam się, że odpadnie z powodu OC.

scarzi napisał(a):A Astra Bertone 1.8 125km? Nadaje sie to pod gaz?

nadaje się i znajdziesz ładną sztukę jednak celowałbym w 2,0T

Bednarcamper napisał(a):Ford focus to też nienajgorsza opcja. Ma wolnossące silniki, nadające się do gazu.

no chyba nie ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Cze 2015, 10:50

Jakoś mega sportowe nie jest ale polecam Hondę Civic 7 gen 1.6, 110km :ok: Możesz szukać także Yarisa Ts, też fajnie się odpycha. Ubezpieczenie i ewentualne naprawy kieszeni Ci nie rozprują :mrgreen:

Is 200 fajna propozycja, ale spalanie może Cię trochę przerosnąć, chyba, że zarzucisz w przyszłości LPG
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

28 Cze 2015, 11:03

No dobra z tym focusem popłynąłem. Zasugerowałem się tym, że dosyć często widzę focusa z lpg. Mój błąd.
Bednarcamper
Nowicjusz

28 Cze 2015, 11:09

Spalanie IS 200 takie samo jak 1,8T :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Cze 2015, 11:57

W passacie może tak. W aucie wielkosci audi a3, spali litr może poltora mniej.
Bednarcamper
Nowicjusz

28 Cze 2015, 12:19

no to już kwestia wagi auta ale chyba bardziej nogi właściciela/użytkownika
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika