Ford focus mk2 czy mk3

06 Lip 2021, 19:52

Witam, najprościej jak się da:
szukając samochodu wpadł mi w oko focus mk2, celowałem w 1.8, obecnie posiadam budżet 21-23tys, zastanawiam się czy nie wstrzymać się i dozbierać do focusa mk3. Chciałbym się dowiedzieć w jakim przedziale cenowym kupiłbym focusa mk3 chociażby 1.6 (cena samochodu + pakiet startowy). Drugie pytanie, jakbym został przy budżecie tym co mam jaką wersje focusa mk2 najlepiej kupić.
Pozdrawiam!
Neovid
Nowicjusz

06 Lip 2021, 20:35

Jak chcesz benzyniaka to jedynym bezpiecznym wyborem w mk3 jest wolnossące 1.6. Jeśli taka moc ci wystarczy to stawiałbym właśnie na 3
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Lip 2021, 20:54

Dzięki za odpowiedź, a jak myślisz ile szykować na właśnie mk3 i jak zachowuje się na trasie?
Neovid
Nowicjusz

06 Lip 2021, 21:48

A co masz na myśli jak się zachowuje na trasie? Ogólnie przesiadając się z mk2 do mk3 to tak jakbyś wsiadał do auta o klasę wyżej.
Wyciszenie bez porównania, prowadzenie też poprawione, lepsza stabilność przy większych prędkościach. Jeśli masz możliwość to jak najbardziej zwiększaj budżet i szukaj mk3.

Jest tylko jeden problem. Bardzo ciężko o dobry egzemplarz w naszym zbiorowisku bitych i kręconych złomów...
Ja obecnie szukam mk3 z 2.0tdci, oglądałem 3 egzemplarze i jak nie szpachla to ruda wyłazi albo lakier odpada.
Dwa lata temu oglądałem mk2 i też odrzuciłem że względu na rudą (kielich amortyzatora był konkretnie zjedzony.
A warto dodać, że to wcale nie były najtańsze egzemplarze... Kupić dobre auto w Polsce jest ciężko, uzbroj się w cierpliwość.
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Lip 2021, 21:53

Chodziło mi właśnie o wyciszenie przy większych prędkościach i ogólne prowadzenie. Tak przeglądałem wstępnie, niektóre wersje po 25 tyś są, ale tak jak mówisz, pewnie ciężko coś sensownego trafić dlatego chciałbym tak +/- wiedzieć jakie będą koszta kupna dobrej wersji 1.6. Myślę że będę wstanie zwiększyć budżet.
Neovid
Nowicjusz

07 Lip 2021, 06:43

Za powiedzmy 26-27tys mógłbym szukać coś sensownego ?
Neovid
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...