Eneos Premium Hyper S a Eneos Hyper S

12 Sie 2021, 18:14

Dzień dobry,
Chciałem zapytać czy mogę zalać poniższy olej.

Przyszedł czas wymiany oleju w moim Mitsubishi Lancer VIII 1.5 i zamówiłem taki sam olej jak był zalany wcześniej czyli Eneos 5W30 Premium Hyper S, a dostałem Eneos 5w30 Hyper S. Pewnie nie byłoby pytania, ale na opakowaniach są inne oznaczenia:

-Premium Hyper S:
API: SN/SM/CF
ACEA: C2, A1/B1, A5/B5

-Hyper S:
ACEA C2
PSA B71 2290

Nie znam się na tych oznaczeniach i nie chce zalać do auta oleju i potem żałować. W grę wchodzi też zmiana marki oleju jeśli macie wiedzę, że Eneos jest slaby/dobry.

Przebieg auta 111 000km

Z góry dziękuję za pomoc
patryezz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 03 2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Aktualnie nie mam
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sie 2021, 09:51

patryezz napisał(a):PSA B71 2290
To jest norma olejowa, jaką wymagają producenci silników.
Możesz wlać jeden i drugi, są praktycznie te same. Pod warunkiem, że mają lepkość 5W30.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sie 2021, 20:16

Właściwie Moderator napisał ci wszystko a ja go popieram. :ok:
Norma oleju PSA B71 2290 to specyfikacja oleju silnikowego wprowadzona w 2009 r.Olej z normą B71 2290 jest olejem niskopopiołowym, „low SAPS " przeznaczonym do silników z filtrami cząstek stałych i normami emisji spalin Euro 5. Ogólnymi specyfikacjami są: ACEA C2 lub C3 z dodatkowymi testami PSA. Oba oleje są takie same :ok: z tą różnicą , że ten olej z normą B71 2290 poddany został dodatkowym testom dla silników grupy PSA. Niekiedy zamiast oznaczenia normy API:SL/SM można zobaczyć określenie ISLAC GF-3 GF-4 to to samo tylko inaczej zapisane.To zależy od producenta i kraju gdzie stosowane są te normy. Jeśli chodzi o olej Eneos Premium Hyper S 5W30 są to dobre oleje wielu użytkowników Mitsubishi ASX i Lancerów stosuje je w swoich silnikach.Ja osobiście też rozważałem jego zastosowanie w swoim ASX ale ostateczne zdecydowałem się na Amsoil SS 5W30 (ASL). Ale skoro masz diesla z
DPF to musisz stosować olej z normą C2 lub C3 czyli ochrona filtra DPF .

Oznaczenie oleju A5/B5 mówi ,że jest olej lekko bieżny j z grupy paliwo oszczędnych.
Norma A1/B1 przestała obowiązywać z końcem 2017r i została właściwie została zastąpiona norma A5/B5 ale niektórzy producenci nadal stosują te oznaczenia.
Polecam stronę https://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=75 tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cię pytania dotyczące twojego modelu samochodu
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...