Właściwie Moderator napisał ci wszystko a ja go popieram.
Norma oleju PSA B71 2290 to specyfikacja oleju silnikowego wprowadzona w 2009 r.Olej z normą B71 2290 jest olejem niskopopiołowym, „low SAPS " przeznaczonym do silników z filtrami cząstek stałych i normami emisji spalin Euro 5. Ogólnymi specyfikacjami są: ACEA C2 lub C3 z dodatkowymi testami PSA. Oba oleje są takie same
z tą różnicą , że ten olej z normą B71 2290 poddany został dodatkowym testom dla silników grupy PSA. Niekiedy zamiast oznaczenia normy API:SL/SM można zobaczyć określenie ISLAC GF-3 GF-4 to to samo tylko inaczej zapisane.To zależy od producenta i kraju gdzie stosowane są te normy. Jeśli chodzi o olej Eneos Premium Hyper S 5W30 są to dobre oleje wielu użytkowników Mitsubishi ASX i Lancerów stosuje je w swoich silnikach.Ja osobiście też rozważałem jego zastosowanie w swoim ASX ale ostateczne zdecydowałem się na Amsoil SS 5W30 (ASL). Ale skoro masz diesla z
DPF to musisz stosować olej z normą C2 lub C3 czyli ochrona filtra DPF .
Oznaczenie oleju A5/B5 mówi ,że jest olej lekko bieżny j z grupy paliwo oszczędnych.
Norma A1/B1 przestała obowiązywać z końcem 2017r i została właściwie została zastąpiona norma A5/B5 ale niektórzy producenci nadal stosują te oznaczenia.
Polecam stronę https://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=75 tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cię pytania dotyczące twojego modelu samochodu