Olej do silnika z terminem przydatności (data ważności oleju)

18 Sie 2021, 08:53

Słyszałem już o olejach które mają wydrukowany na opakowaniu termin ważności ale pierwszy raz trafiłem na taki wiec wrzucam zdjęcie.

Olej do silnika z terminem przydatności (data ważności oleju)
Czy ktoś jest w stanie napisać dlaczego na jednych olejach jest data przydatności z terminem ważności na opakowaniu, a na innych nie ma? Czy nie ma to czasem związku z tą konkretną firmą która produkuje głównie oleje na rynek USA?

Swoją drogą jeżeli olej nieużywany ma określony termin ważności to jak to się np. odnosi do skrzyń biegów gdzie często zdarza się że producenci nie przewidują wymiany takiego oleju. Przecież pracujący olej będzie się szybciej starzał niż taki hermetycznie zamknięty i stojący w oryginalnym opakowaniu gdzieś na półce.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

18 Sie 2021, 15:01

Wokół przydatności oleju do spożycia :D jest pełno różnych wersji i mitów. Wszystko dlatego, że tak naprawdę sami producenci olejów mało kiedy się do tego odnoszą, a informacji na ten temat ciężko odszukać. Tak więc większość takich informacji jest na różnych forach samochodowych i każdy twierdzi co innego, a drugi dodaje jeszcze coś od siebie i wynika z tego wiele nieporozumień.

Jednakże każdy producent twierdzi, że okres przydatności to minimum 5 lat dla olejów mineralnych i półsyntetycznych oraz 10 lat dla olejów syntetycznych. Tu już powstaje problem dla polskich kupujących. W Polsce nie ma żadnych norm, które określałyby jaki olej jest syntetyczny, jaki mineralny a jaki półsyntetyczny ( jeżeli ktoś zna, to proszę nie dyskutować, tylko podać konkretną normę, polską oczywiście ). Tym sposobem, olej , który zawiera jakąkolwiek domieszkę bazy syntetyku, może być nazywany syntetycznym.

Jest zatem prosta zasada - nie używać oleju, który ma więcej niż 5 lat. Unikać oleju z beczki, który ma więcej niż 3 lata. Chodzi o sposób przechowywania.

Zwrócę również uwagę, że czas 5 czy 3 lat należy liczyć z czasem użytkowania oleju w silniku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2021, 08:47

Widać zatem, że nawet oleje mają jakiś określony czas przydatności. Czyli mając to na uwadze możemy dojść do wniosku że każdy pracujący olej starzeje się szybciej, a co za tym idzie potrzebna jest jego okresowa wymiana.

Dlaczego producenci czasem nie zalecają wymian oleju? Wydaje mi się że tu chodzi o wpływy z zewnątrz np. takie jak podatki. Wczoraj z ciekawości szukałem sobie takiej informacji i znalazłem wpis na jednej ze stron w USA w którym była informacja że przy sprzedaży nowego samochodu mając określone interwały wymian oleju nakładany jest jakiś podatek (chyba ekologiczny ale tu nie jestem pewien). Jeżeli są one częstsze tym wyższy podatek, a to z kolei wpływa na cenę nowego auta. Nie wiem jak to się ma do naszych przepisów ale wiem jedno że olej zawsze warto wymienić wcześniej niż później.

MotoAlbercik napisał(a):Zwrócę również uwagę, że czas 5 czy 3 lat należy liczyć z czasem użytkowania oleju w silniku.
Tu się zgadzam i myślę że ten czas użytkowania oleju warto również odnieść do oleju w skrzyni biegów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Międzynarodowy Dzień Uprzejmości na Drodze
    Święto wywodzi się z Francji, ale szybko zyskało popularność na całym świecie. Co to znaczy być uprzejmym na drodze? Przestrzeganie przepisów oraz bycie przewidywalnym i wyrozumiałym kierowcą. Tak rozumiana uprzejmość ...