EP3 czy S3 8l ?

05 Kwi 2017, 21:13

Pionek napisał(a):hejtujesz z panami pozostałymi każdego kto poleci cokolwiek ze stajni Volkswagena no to trudno żebyś dostawał ostrzeżenia i to forum potem ma być obiektywne
Na normalnym już byś mia ostrzeżenie.

aaaaa ten legendarny "obiektywizm" wg VAGowców "nie mów, że to wada, bo nie ma lepszych aut" Zapraszamy na "normalne" forum jak prawda w oczy kole.

Autorze a nie lepiej iść coś z RWD? Może e46 330i?
5,1s do 100km/h w FWD? Sliki jakieś?
Foka ST wg mnie najlepsza z wymienionych - konkretne i grające R5 względnie łatwe do zmodzenia, jedno z lepszych przeniesień napędu z osiek, dobre prowadzenie, wnętrze jakościowo nie odbiega od reszty. Wady jak to w tej klasie - dużo ulepów. W stosunku do konkurencji nie ma problemów z elektryką jak Renault, nie jest tak podsterowny jak kluchowata Astra, jest elastyczniejszy od Civica i brak wad nagarowo-wariatorowych jak Leon. Wg mnie to bardzo dobry kompromis podobnie jak S3.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

05 Kwi 2017, 21:33

Focus ST niestety nie do dostania w tym budżecie, wszystko poniżej 30k to ulepy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
0

05 Kwi 2017, 21:34

robsik666 napisał(a):Fakt VI gen w Type R to piękna sprawa. Szkoda, że nie do dostania.
Natomiast wydaje mi się, że więcej radości da EP3 z racji tego, że jest dużo lżejsze a ponad to charakterystyka silnika zapewnia dużo większa frajdę. Taka mała rajdówka :sly:

50 HP więcej w EP3 i robię czasy ok. 5,1 do 100 więc poprawa osiągów znaczna pomimo względnie małego przyrostu mocy.

Tak może na wstępie porównujesz dwa różne auta jedno z lewej drugie z prawej strony motoryzacji. Troszkę przypomina to zapytanie czy czarne auto bedzie wolniejsze od czerwonego :mrgreen:

Co do Civica ep3 żeby w nim zrobić 250km to trzeba się troszku nadłubać. Na 100% nie skończy się na 2 czy 3k. Do tego zapominasz o bardzo ważnej sprawie podniecasz się mocą a co z resztą czyli Nm i ogólną charakterystyką motorowni. Więc znając życie wyciśniesz więcej pałera w torowym zakresie obrotów silnika...
idąc dalej jeżeli nie będziesz piłował samochodu na maxa to te Twoje dodatkowe konie będą się nadawać do uśpienia...

Do tego podajesz czasy ... a mierzyłeś je? A sprawdzałeś jakie to ma przełożenie na frajdę ulicznej jazdy? Pewnie nie...
No i zapytam tak lakonicznie pokazywał Ci ktoś jak wygląda jazda z rolki/kreski ep3 seria vs ep3 po tunach vs koszty???

Jak już zdobędziesz tą wiedzę to dawaj ta hanką ustawimy się i pokażę Ci do czego nadają się tabelki :D

To tyle jeżeli chodzi o dłubanie w ep3 w wersji ulicznej... chyba że jeździsz torowo to fakt jest o co walczyć.

Co do auta z turbo całkowicie inna bajka jazdy, inne doznania i tuny 10x łatwiej do zrobienia.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

05 Kwi 2017, 22:19

dzida napisał(a):aaaaa ten legendarny "obiektywizm" wg VAGowców "nie mów, że to wada, bo nie ma lepszych aut" Zapraszamy na "normalne" forum jak prawda w oczy kole.

Autorze a nie lepiej iść coś z RWD? Może e46 330i?
5,1s do 100km/h w FWD? Sliki jakieś?
Foka ST wg mnie najlepsza z wymienionych - konkretne i grające R5 względnie łatwe do zmodzenia, jedno z lepszych przeniesień napędu z osiek, dobre prowadzenie, wnętrze jakościowo nie odbiega od reszty. Wady jak to w tej klasie - dużo ulepów. W stosunku do konkurencji nie ma problemów z elektryką jak Renault, nie jest tak podsterowny jak kluchowata Astra, jest elastyczniejszy od Civica i brak wad nagarowo-wariatorowych jak Leon. Wg mnie to bardzo dobry kompromis podobnie jak S3.

Dzida, tylko problem jest taki że np pisząc o Focie, też Ci brakuje obiektywizmu.. Poza tym mnie wrzucasz do grupy VW? żart? :D
Czy ja komuś jakaś Fabię polecałem albo Passata TDI :D
Ale VW ma wiele fajnych aut, szczególnie mocniejszych.
a co do Foki to trochę szalejesz, silnik turbo każdy da sie zmodzić, w Focusie jak i u innych może być problem z chłodnicą i nici z mocy więc ja wiem czy tak łątwo modzić? Dobre prowadzenie i najlepsze przeniesienie z osiek? to chyba pomyliłeś RS nowego albo jakieś WRC. Ośka i tyle, jak każde takie auto.
Osobiście wolałbym Volvo C30 T5 niż ten silnik w budzie Focusa.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
0

06 Kwi 2017, 08:12

Pionek napisał(a):Ale VW ma wiele fajnych aut, szczególnie mocniejszych.

zgadzam się, nie zaprzeczam i polecałem kilka

Pionek napisał(a):a co do Foki to trochę szalejesz, silnik turbo każdy da sie zmodzić, w Focusie jak i u innych może być problem z chłodnicą i nici z mocy więc ja wiem czy tak łątwo modzić? Dobre prowadzenie i najlepsze przeniesienie z osiek? to chyba pomyliłeś RS nowego albo jakieś WRC. Ośka i tyle, jak każde takie auto.

W stosunku do Civic'a łatwo zmodzić, a IC to wg mnie podstawa. Nic mi się nie pomyliło z RS (wiem czym się różnią). Napisałem jedno z lepszych, a nie najlepsze (nie ma takiego powersteer). Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem, bo ciągle masz z tym problem ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
0

06 Kwi 2017, 11:55

Zamykam, bo zrobiła się g.burza. Macie sobie coś do wyjaśnienia - priv.

Jeśli autor będzie chciał wznowić temat niech pisze do mnie na PW.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
1