Evo czy 207?

08 Gru 2010, 20:16

havoc napisał(a):
Jasiek90 napisał(a):Ale konstrukcyjnie to pierwsza połowa lat 90tych.
Debiutowało w 1995r.

Ośmieszasz się w tym momencie. Sam sobie właśnie przeczysz. Bo przecież wojna jest o rocznik a nie o konstrukcje, przecież licza się cyferki i nic innego. A poza tym to widzę, że na tym forum każdy kto kulturalnie wyraża swoje zdanie, które jest inne zderza się zaraz z krytyką i uszczypliwością. Ja nie krytykuje nowszych aut, nie stawiam starych gruchotów ponad nowe auta a i tak każdy tego nie potrafi zrozumieć.

Chodzi o moment wprowadzenia danego modelu na rynek czyli praktycznie o konstrukcję.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

08 Gru 2010, 20:17

Premium to one były kilkanaście lat temu.
Technika idzie do przodu.
Poza tym chyba nie powiesz mi, że ktoś jeżdżi e30/e36, V40 czy W202 po to by sobie prestiż podnieść.
A głównie temu służą marki premium.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2010, 20:18

jiGsaw napisał(a):No niestety. Tylko na tym forum porównuje się auta klasy premium z budżetowymi klasy B.

Nie odpowiedziałes na pytanie. Czy nowe BMW jest gorsze od E36/E46
AreBie
Aktywny

08 Gru 2010, 20:19

Dla mnie technika to głównie konstrukcja auta, inżynieria materiałowa, tutaj wiele się nie zmieniło, a nawet pogorszyło momentami. Natomiast jeżeli chodzi o marketingowe bzdety typu elektroniczne gadżety, wyposażenie, systemiki, pierdółki, downsizingi itd. to faktycznie. Auta klasy B/C sporo nadrobiły pod tym względem.

AreBie napisał(a):
jiGsaw napisał(a):No niestety. Tylko na tym forum porównuje się auta klasy premium z budżetowymi klasy B.

Nie odpowiedziałes na pytanie. Czy nowe BMW jest gorsze od E36/E46

Pod względem trwałości i kosztów utrzymania według mnie tak. Pod innymi względami jest lepsze.
Ostatnio edytowany przez jiGsaw, 08 Gru 2010, 20:21, edytowano w sumie 1 raz
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Gru 2010, 20:20

AreBie napisał(a):BMW też robi teraz auta gorsze od E30/E36 ? :-D

ja uwazam ze zdeydowanie lepsze.
i moze jigsaw sie ze mna zgodzi i nie nazwie trollem :lol:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

08 Gru 2010, 20:22

Ja na koniec tylko jeszcze powiem, bo nie chce mi się brac udziału w tej dyskusji. Mając do dyspozycji kwote 40 tys lepiej jest kupić samochód starszy o te 2-3 lata ale lepiej wyposażony, wyższej klasy. Nie mówie o różnicach rzędu 8-10 lat bo wtedy wiadomo, chociaż też nie zawsze. I zyczę autorowi tematu mądrego wyboru. Teraz jadę się przejechać swoim konstrukcyjnie starym i rozklekotanym i z ery starożytności Volvem ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
    Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...

08 Gru 2010, 20:23

Nie zgodził się :-D
AreBie
Aktywny

08 Gru 2010, 20:30

Ja radzę ci kupić Evo. Może jest słabsze ale jak ktoś tu powiedział potrafią nieźle gnać
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo

08 Gru 2010, 20:35

Oj nie potrafi :lol: jechałem raz Evo z tym silnikiem i naprawdę nawet jak na 1.4 było to mulaste.
Ogólnie to bardziej podoba mi się Fiat- ma świetne wnętrze(jak na tę klasę i cenę to naprawdę chylę czoła, lepszego nie ma nikt w podobnych pieniądzach), jest przestronniejszy i mniej oklepany.
Aczkolwiek 207 nadal trzyma się mocno i mimo 5 lat stażu ciągle jeden z najchętniej kupowanych aut w europie, na pewno nie bez powodu, a silnik przemawia na jego korzyść.
Przejedź się i sam oceń.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2010, 20:38

Jasiek90 napisał(a):Oj nie potrafi :lol: jechałem raz Evo z tym silnikiem i naprawdę nawet jak na 1.4 było to mulaste.
Ogólnie to bardziej podoba mi się Fiat- ma świetne wnętrze(jak na tę klasę i cenę to naprawdę chylę czoła, lepszego nie ma nikt w podobnych pieniądzach), jest przestronniejszy i mniej oklepany.
Aczkolwiek 207 nadal trzyma się mocno i mimo 5 lat stażu ciągle jeden z najchętniej kupowanych aut w europie, na pewno nie bez powodu, a silnik przemawia na jego korzyść.
Przejedź się i sam oceń.

pewnie dlatego ze silnik z bmw(albo na odwrot) :wink: skrzynie biegow w pugu sa slabe(precyzja), wnetrze ponure. no powtorze sie ale rozejrzalbym sie za nowosciami z 2 ostatnich lat :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

09 Gru 2010, 00:38

hm...no nie myślałem, że czeka mnie aż tyle czytania ;)
dzięki za wszystkie opinie, te na temat i te trochę nie na temat. Powiem tak, gdyby wersja Trendy 207 spadła z ceny o te 2 tysiące, to bym na nią się skusił. Na razie o włos jestem bliżej Evo, ale chyba poczekam na początek 2011, bo ceny powinny jeszcze pójść w dół :)
diggler
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

09 Gru 2010, 00:41

A nie zastanawiałeś się nad Fiatem Bravo? O ile droższy jest w cenniku Fiata od Punto Evo?
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Gru 2010, 00:59

Wychodzi gdzieś 6-7 tysięcy więcej za wersję z klimą itp. Podobnie do Bravo kosztuje i30, ale na razie myśle nad Evo i 207 ze względów cenowych
diggler
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk