Honda Cicic V czy Opel Astra

08 Gru 2010, 21:22

Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem studentem i poszukuję samochodu głównie do jazdy po mieście. Zastanawiałem się nad dwoma autami, mianowicie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. W związku z tym mam do was pytanie co lepiej wybrać?? Jak jest z awaryjnością tych pojazdów, jakie są koszty napraw i części zamiennych ?? Czy lepiej wziąć samochód na benzynę czy na gaz? A może macie jakieś inne propozycje tak do 5500 zł.?
atex
atex
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

08 Gru 2010, 21:26

Ogłoszenie z Oplem nie działa.
Zdecydowanie Civic. Auto trwalsze, bardziej niezawodne, lepiej się prowadzące. Zawieszenie wielowahaczowe jak w autach klasy premium ;-) . Ile kilometrów robisz miesięcznie? Długie czy krótkie odcinki?
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

08 Gru 2010, 21:31

Będę robił tak ok.300 km miesięcznie. Spróbuje wstawić te ogłoszenie z Oplem jeszcze raz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
atex
atex
Nowicjusz

08 Gru 2010, 21:33

Jeśli 300km miesięcznie to zdecydowanie PB. Kupować auto z zamontowaną instalacją to ryzyko (w Honach trzeba regulować zawory co 20 tyś, większość użytkowników tego nie robi i są potem kłopoty z głowicą) a montaż przy takich przebiegach jest bezsensowny.
AreBie
Aktywny

08 Gru 2010, 21:42

W sumie nie wiem jaki ta Honda ma przebieg :) Powyżej jakiego przebiegu nie opłaca mi się jej brać?? Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tej głowicy (czy jest w dobrym stanie)? Z tego co słyszałem to silników w Hondach nie opłaca się naprawiać, czy to prawda?? A może polecasz jakieś inne auto??
atex
atex
Nowicjusz

08 Gru 2010, 21:50

Mam w rodzinie Civica IV 1.3 z 90r (praktycznie to samo auto tylko buda inna, silnik i inne podzespoły mechaniczne identyczne) Ma na liczniku coś około 430 tyś (kto wie czy oryginalne :-D) w tym około 150tyś ostatnich na LPG i wszystko jest OK. Silnik zdrowy, nie bierze oleju. Ostatnio było wymieniane kilka gum w zawieszeniu (po 6 latach na naszych drogach pierwsza ingerencja w zawias). Wrazie "W" silniki Hond są tak samo naprawialne jak każde inne. Nie patrz na przebieg a właściwie to stan licznika tylko na stan auta. Cena i przebieg jest do uzgodnienia ;-)

Jeśli obroty nie falują to głowica jest OK (to pierwszy objaw)
AreBie
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris na eksport do Ameryki Północnej
    Toyota Motor Europe poinformowała, że od maja 2013 roku model Yaris produkowany w zakładach Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), będzie eksportowany do USA, Kanady i Puerto Rico. Dostosowanie francuskiego zakładu do ...

08 Gru 2010, 22:04

A ten silnik 1.3 to jest 16V tak ?? W związku z tym mam pytanie jak jest tutaj w wymianą rozrządu, co ile kilometrów trzeba go wymieniać ?
atex
atex
Nowicjusz

08 Gru 2010, 22:14

Wszystkie silniki w Civicu są 16V. Silnik 1.3 jest na gaźniku sterowanym komputerem za pomocą podciśnienia. (To tylko tak strasznie brzmi ;-) ) To niezawodna jednostka. Zalecana wymiana paska po 60tyś (zależy jeszcze jakiego producenta pasek kupisz) Orientacyjny koszt to pasek-60 zł, napinacz-80 zł, pompa -100 zł plus oczywiście robocizna.
AreBie
Aktywny