Fajne auto dla trzyosobowej rodziny 2010-2012

02 Sie 2014, 12:12

Ja na twoim miejscu wybrałbym trochę starszą toyotę która jest dużo lepsza niż ten nowszy VAG typu 1,2 TSI który ma sporo bolączek, albo może rozważ propozycję dzidy i pójdź na kompromis i kup porządnego Koreańczyka typu kia lub hyundai.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Sie 2014, 21:52

a w sumie o jakich dokladnie bolaczkach mowisz i przy jakim mniej wiecej przelocie?
tomasz87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: nie mam

02 Sie 2014, 22:10

Głównie to problemy z rozrządem i spalanie oleju. W dodatku auto mało nie pali jak się je ciśnie. U mnie w robocie jest pięć służbowych Rapidów z tym silnikiem i powiem tak, że fajnie się to zbiera ale tyle kasy nie dałbym za to auto, bo strasznie tanie i nudne w środku i to jest zdanie wielu osób pracujących tam. Zgodnie mówią, że powinien być 10tys. zł tańszy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna

02 Sie 2014, 22:23

Ogólnie wszystkie TSI.FSI,TFSI to syf. Nagar, rozrząd, gubienie mocy, niszczenie silnika.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Sie 2014, 22:43

Podzielam twoje zdanie, pierwsze co jak wsiadlem to mnie odrzucił ten plastik w drzwiach, ale reszta zrobila na mnie dobre wrazenie bo lubie moze i nudne ale prosto ładnie i czytelnie poukladane wnetrze. A co do ceny to tu jest haczyk..bo wiem ze cena katalogowa jest zbyt wysoka ale planuje kupic rapida na wyprzedazy rocznika( w zeszlym roku bylo -9700zl) plus jakies drobne negocjacje i wtedy takie auto moze sie okazac calkiem dobrym zakupem w kwesti cena/jakosc jak sadzisz?
tomasz87
Nowicjusz

02 Sie 2014, 22:51

Nie będzie dobrym wyborem, bo jakości tam nie ma.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaguar E-Type Roadster
    E-Type to prawdziwa ikona motoryzacji i prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny model w historii Jaguara. Jego smukła sylwetka z długą maską i niewielką kabiną od 1961 roku cieszy oko pasjonatów motoryzacji. Samochód ...

02 Sie 2014, 22:54

tak jak CI mówiłem zajrzyj do koreańców to się przekonasz, że można to zrobić lepiej w tej cenie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Sie 2014, 23:10

No powiem szczerze ze moja pierwsza ekscytacja rapidem minela kiedy sie nim przejechalem niestety. Oczywiscie nie oczekuje nie wiadomo czego w takiej cenie ale namowiles mnie i w przyszlym tyg pojade do salonu hyundaia sprawdzic jak sie czuje w i30. Zreszta mimo wszystkich analiz chyba ostateczna decyzje podejme jak sie przejade, bo o to glownie chodzi :) A mowisz ze w hyundai i kia nie czuc tych plastkowych drzwi itp? Bo tym markom nie przygladalem sie jeszcze z bliska
tomasz87
Nowicjusz

02 Sie 2014, 23:22

jakość wykonania jest na pewno lepsza niż w Rapidzie i w dodatku jest w nich więcej miejsca w środku
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Sie 2014, 23:52

A mechanicznie to niebo a ziemia. Rapid nie ma startu do koreańców.
Koniu
Forumowicz VIP

06 Sie 2014, 01:48

Hyundai jak i ceed podobaja mi sie stylistycznie ale nie przepadam za deska rozdzielcza w stylu takiej "szyszki" jak w hyundaiu, z tego powodu odpadl tez u mnie ford fokus. Koniu wiem, że jesteś zwolennikiem japoncow i koreanczykow ale co byc mi podpowiedzial tak obiektywnie o oplu astrze? Brałem go tez pod uwage na poczatku. Bylem w salonie i ogladalem ale nie jezdzilem jeszcze. Jak z tym silnikiem wolnossacym 1.4 100KM ew wyzej jest chyba 1.6 115KM?
tomasz87
Nowicjusz

06 Sie 2014, 03:14

Witam

Polecam Seata Ibize model od 2010 rocznika z silnikiem 1.9TDI 110KM. Autko bardzo zrywne, przy czym nie wydaje się "milionów" na rope. Do tego bardzo ładniew wygląda. Kupowałem go w 2011 roku keidy był troszkę droższy niż teraz, ale bez problemu w internecie znalałem bardzo obiecujące pożyczk . Pożyczą nawet do 150 000 na dowolny cel, od 6-120 miesięcy, a do tego szybka decyzja kredytowa. Na prawde polecam, bo autko jest niezawodne. Ten silnik jest nie do zajechania !

Pozdrawiam
Marek
mariod78
Obserwowany

Auto: Seat Ibiza 1.9TDI 110KM

06 Sie 2014, 08:25

Astre IV mam dalej w rodzinie, silnik 1.4 140KM. Auto ma 3 lata i nie ma problemów, fajnie sie zbiera, jak się jedzie spokojnie to pali mało. Jakośc wykonania na wysokim poziomie.
1.4 100KM będzie zdecydowanie za słaby bo auto jest ciężkie, bierz 1.6 115KM. Dobra, wolnosąca jednostaka.
PS.
Ja nie jestem zwolennikiem VAG-ów bo są beznadziejne teraz. A koreańce, japońce, amerykańce, włosi robią dobre auta.
Koniu
Forumowicz VIP

06 Sie 2014, 12:08

Co do sposobu finansowania to u mnie bedzie to leasing ale dzieki za podpowiedz ;) No i benzyna, a w seatach sa tsi od których chce sie trzymac z dala więc odpada. Póki co moimi faworytami sa auris II i astra potem i30 i ceed. Teraz pozostaje mi dylemat nowy czy uzywany...na wyprzedazy rocznika ponoc na aucie tej klasy moge zyskac ok8000tys zł. Ceny tych aut kreca sie w okolicach 55tys. Jesli okaze sie ze z moim budzetem ok45tys dostane w salonie gołą wersję z najmniejszym silnikiem to chyba jednak pomysle o demówce lub czyms 2-3 letnim. Problem jest tylko taki ze przy leasingu musi to byc auto najczesciej z komisu dealerskiego badz takiego przy salonie wiec znalezienie dobrej okazji tez moze nie byc takie łatwe. Ciezki orzech..
tomasz87
Nowicjusz

07 Sie 2014, 11:20

Tomasz87 witaj w klubie :-)
Jam mam jeszcze taki problem, że potrzebuję trochę mocy aby auto się "uwijało"
Ostatnio testowałem:
1) Mazda 3 120 KM 2013 - czuć moc niesamowita elastyczność silnika, trochę może mocy brakuje przy ruszaniu ale potem do 130 km/h idzie jak strzała :-) Spalanie na poziomie 9.4 l podczas mojego testu :-)

2) Toyota auris oraz Corolla silink 1.6 mimo że 132 KM ale mniejszy moment, auta okazały się "mułowate" aby bujnąć sie do 130 KM/h musiałem nieźle dać w dechę. odniosłem wrażenie braku mocy a spalanie około 9,6 l. Przy ruszaniu też szału nie było. Ciekawostka: Corolla jest lżejsza od Aurisa :-)

3)Mazda 6 II 155 KM 2011 - tutaj miłe zaskoczenie czuć moc mimo, że mniejszy moment od Mazdy 3 jestem pod wrażeniem. Spalanie około 9,5. Uzyskanie prędkości 130 KM/h nie stanowiło większych problemów :-)

Po niedzieli testuję Toyote Avensis 1,8 oraz polecaną przez Was Hondę 1.8.

Rzeczywiście propozycja Hyundaia oraz KIA wydaje się ciekawa cenowo, ale powiem szczerze obawiam się braku mocy :-(

Silniki TSI też mi nie przypadają do gustu - trochę obawiam się tej "nowej technologii". Ponadto benzynowe jednostki od VAG nie cieszą się super opinią :_)

Tomasz jak coś wybierzesz to proszę daj znać :-)
prezy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 05 1998
Auto: Corsa C
Silnik: 1.0
Rok produkcji: 2005