Fajne auto dla trzyosobowej rodziny 2010-2012

07 Sie 2014, 12:10

prezy
Ja tez oczywiscie(chyba jak kazdy facet) chciałbym miec troche mocy w zapasie :) ale zarazem nie chcialbym spalania 8-9l, czyli nacodzien w miare ekonomicznie ale jesli przyjdzie ochota albo koniecznosc to zebym mial cos pod maska do wykorzystania ;p no i ten budzet w którym ciezko bedzie o wiecej niz ok115KM w nowym aucie. Z tego co Ty testowales to widze ze u Ciebie jest ciut wiekszy i razcej chcesz troszke wieksze auto. Ja na poczatku obstawalem przy sedanach (corolla, avensis) ale doszedlem do wniosku ze hatchback mi wystarczy i wyjdzie ekonomiczniej. A aurisem jechales tym nowym? Jak popatrzylem po forach to wszyscy raczej mowia ze to przecietniak i ze spodziewali sie duzo wiecej..?
tomasz87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: nie mam

07 Sie 2014, 12:27

Tak, Auris i Corolla były nowe ale co z tego jak brakowało im mocy - poważnie! i wielka szkoda bo Toyota - to marka na którą też stawiałem. zobaczymy jak będzie z avensis 1.8 i honda 1.8
Co do spalania ja te auta podczas testu strasznie żyłowałem aby wycisnąć w nich moc. Co do jazdy oszczędnej to mazda 3 około 7.8 l Mazda 6 II 8.4l (70% miasto 30 % trasa).
Podsumowując jak mam zapłacić za 115 KM i silnik 1.4 ciut mniej po to aby zaoszczędzić 0,5 l mniej na 100 km, to tak na zdrowy rozum to się nie opłaca!
Tomasz - moc musi być :-)

Jak coś potestujesz to proszę daj znać, będę wdzięczny!
prezy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 05 1998
Auto: Corsa C
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

07 Sie 2014, 12:34

A co do avensis to miałem okazje jezdzic przez pewien czas jako "służbową" w kombi 2008r kiedy miała 2-3 lata i jak dla mnie wtedy to była bajka, do tego ta niezawodnosc stad jestem "napalony" na aurisa wiec mysle ze po jezdzie probnej avensiska bedziesz miał albo sporo do namysłu albo problem rozwiązany :)
tomasz87
Nowicjusz

07 Sie 2014, 15:11

Racja. Ale jesli biore pod uwage nowe auto z silnikiem do 120km ktory spala sr.6,5 tj roznica 1,2-1,5 a to juz cos. Do tego przy nowym o 2 "poziomy" wyzszym silniku cena wzrasta ok5tys a to juz spora roznica. Wiec moim zdaniem to chyba kwestia na ile komu beda potrzebne te dodatkowe konie i pojemnosc. Ale spierac sie nie chce tylko tak to wyglada moim okiem. Jedno jest pewne- im wieksza moc i szybsza jazda tym wiecej trzeba zaplacic na to juz sposobu chyba nie ma :)
tomasz87
Nowicjusz

08 Sie 2014, 09:32

Może i masz rację, ale tylko trochę :-(.
Dlaczego?
Mam przed sobą najnowsze raporty spalania oparte na zwyczajnej jeździe a nie testach laboratoryjnych (spalanie na trasie) i pod Twoje wymagania tj. spalanie na poziomie 6,5 l, oczywiście benzyna masz:
1. Megane 1.4 TCe, VW Beetle 1.2 TSI, VW Golf 1.4 TSI, VW Jetta Hybrid wszystkie 6,7 l na 100 km

2. Toyota Prius+ 1.8 136KM 7,0 l na 100 KM

3. Wspomniana Toyota Auris 1.6 ma spalnie 7,7 l na 100 KM
Najniższe spalanie w tej klasie z silnikiem benzynowym ma Opel Ampera 4,9 ale jest to pojazd elektryczny :-(
Dodać należy, że to tylko trasa a jak trochę jeszcze pojeździmy po mieście to spalanie z pewnością będzie większe :-(

Idąc moim tropem mam podobne spalanie i jeszcze zapas mocy.
prezy
Nowicjusz

08 Sie 2014, 10:28

prezy napisał(a):Megane 1.4 TCe, VW Beetle 1.2 TSI, VW Golf 1.4 TSI,

To są padaki, poza tym mało nie palą, to jest kit. Jak się jedzie troszkę żwawiej to pali więcej niż mocna wolnosąca benzyna.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Sie 2014, 10:51

Koniu zgadzam się z Tobą w 100%!
Chcę jednak pokazać koledze Tomaszowi, że jego wybór nie jest taki oczywisty i w pełni uzasadniony.
Rzeczywiście tak jest niby mały silnik, niby mało pali ale jak dostaje obroty to "chlipie" benzynę jak szalony a mocy nie ma :-(
prezy
Nowicjusz

08 Sie 2014, 13:11

Chyba musze zmienić troche tok myslenia na temat silnik a spalanie bo widze ze to glebszy temat to rozkminiki. No bo z druigiej strony wiekszy silnik do tego samego modelu/wagi auta bedzie potrzebowal mniejszego wysilku zeby osiagnac takie same wyniki co mniejszy silnik,czyli ze spalaniem moze wyjsc tak samo a nawet lepiej.. hm...dzieki, daliście mi do myślenia, a w sumie to nawet mnie "oświeciliście" :) A wracajac do tematu wyboru czy ktos moze jeszcze sie wypowiedziec na temat astry IV bo tylko Koniu delikatnie pochwalił i w sumie obeszła sie bez echa a jestem mocno nastawiony na ten model póki co i jeszcze nikt nie próbował mnie zniechecić :)?
tomasz87
Nowicjusz

08 Sie 2014, 13:13

Prezy a jakie masz te raporty spalania mozesz mi jakis link podsunac?
tomasz87
Nowicjusz

08 Sie 2014, 15:07

Astra IV jeździ na flocie jako masówka więc gdyby się psuła to byłoby tego tyle? Tam auto w 3 lata robi 200 tysięcy leką ręką.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

09 Sie 2014, 02:25

Dla mnie synonimem floty jest skoda fabia toyota yaris, pracuje w handlu branza spozywcza i widze przedstawicieli głownie w tych autach, jak opel to corsa ale jesli tak mowisz to zapewne tak jest, moglem nie zwrocic uwagi albo astrami jezdza w innych branzach. Tak czy siak to dobrze znaczy :) z minusów slyszalem o astrze tylko ze jest zbyt ciezka i dla niektorych przez to zbyt mułowata, mysle ze dla mnie to nie bedzie problem, wiec chyba mam juz faworyta :)
tomasz87
Nowicjusz

09 Sie 2014, 11:11

1.4 140KM fajnie jedzie ale jeśli coś prostego to 1.6 115KM, 1.4 100KM będzie strasznie mulił.
Koniu
Forumowicz VIP

10 Sie 2014, 23:12

ten najmniejszy odpada, jest chyba tez 1.4 ale z turbo ale mniejszy 120KM i chyba by mi styknął choć wątpie żebym kupił taki do 50tys , no ew.ten 1.6 115KM moze sie uda. Jak mam jezdzic nowym ale mułem i najwieksza atrakcja wyposazenia bedzie elektryka z przodu to chyba podziekuje i wezme do 3letni wtedy kupie 140KM z jakims juz wyposazeniem no i zmieszcze sie w 40tys nawet, wtedy byc moze przy uzywce bede rozwazac jakiegos diesla. Poszedłem zobaczyc do salonu forda z ciekawosci i sprzedawca bardzo szybko namówił mnie na przejazdzke focusem 1.0 145KM, byc moze dlatego ze powiedzialem mu ze nie wierze w te litrowe silniki i ze to pewnie nic nie jedzie. No i bardzo sie zdziwilem..do 120-130 bardzo fajnie sie zbierał, szybciej juz nie mialem okazji sprawdzic ale zrobił na mnie naprawde spore dobre wrazenie. Ale co tego jak po 200tys taki silnik chyba padnie z wycienczenia moim zdaniem ;) Na fokusa teraz daja mega rabaty z racji ze wchodzi nowa generacja i po rabacie az 18tys(!) cena i tak wyszla 65tys bo było sporo na wyposazeniu wiec nie dla mnie. I jak juz oceniam to musze pochwalic tez zawieszenie w fordzie dla mnie ekstra ale nawet za 50tys bym nie wział bo ta deska rozdzielcza..jak dla mnie bleee :)
tomasz87
Nowicjusz

12 Sie 2014, 11:22

Tomasz najnowsze raporty spalania masz w obecnym czasopiśmie Motor (32-33/2014).
Wydanie jest podwójne bo 15.08 jest święto więc jeszcze zdążysz się zapoznać.
Co do forda i jego rabatów to rzeczywiście wszystko to dziwnie wypada. I wniosek nasuwa się sam.
Jeździłem wczoraj Avensis III 1.8 i z pewnością lepiej wypada niż Auris i Corolla. Na moje jeszcze trochę brakuje dynamiki ale jest zdecydowanie lepiej :-).
Spalanie też ciekawie wychodziło w mieście 8,4 l natomiast na trasie 6,8 l :-)
prezy
Nowicjusz

13 Sie 2014, 14:53

No patrz, to ja czytałem ten numer jak każdy i w sumie przeglądałem nawet te raporty i zdziwiło mnie właśnie kilka "wyników", pamietam ze auris 1,3 miał chyba 7,7l. Niestety gazety sie juz pozbyłem ale pewnie gdzies w necie znajde :)
Jak dla mnie auris i nawet corolla to segment niżej i nie ma nawet co porównywać, jeśli chcesz coś troszkę wiekszego niz ja to mysle ze avensis jest dla Ciebie idealny :)
A orientujecie sie moze czy sa jakies roznice poza wymiarami pomiedzy astra HB a sedan? Bo sedan mi sie ogólnie mega podoba(bardzo podchodzi pod insignie :)? Przy nowych nie ma zadnej roznicy cenowej co mnie w sumie dziwi troche ale uzywek w sedanie niestety jak na lekarstwo w przeciwienstwie do HB?
tomasz87
Nowicjusz