Faktura czy Rejestracja czyni Cie współ/właścicielem?

08 Lip 2014, 06:55

Cześć, mam pytanie w kwestii rejestracji samochodu.
Kupiłem wczoraj auto sprowadzone z Włoch od Handlarza. Wystawił mi on fakturę Vat na moje nazwisko. Dostałem komplet papierów, dowód rejestracyjny,dowód opłaty celnej, tłumaczenia. Teraz tylko zrobić przegląd, opłacić recycling i można rejestrować.

No i co do rejestracji. Mam 20 lat i ubezpieczenie wylicza mi się dość mocno wysokie.
Wpadłem więc na pomysł by poprosić dziadka, zarejestrować samochód z Nim jako Współwłaściciela, dzięki czemu skorzystać z jego zniżek.

i teraz już konkretne pytanie.
Czy, biorąc pod uwagę że to pierwsza rejestracja auta w Kraju, wystarczy że w formularzu rejestracyjnym razem z dziadkiem wskażę że wspólnie jesteśmy właścicielami tego samochodu, mimo tego że na fakturze jest tylko moje nazwisko? Czy muszę bawić w darowiznę i płacić od niej podatek i dopiero wtedy rejestrować samochód? (Jeśli tak, to jak to się z tą darowizną robi jeśli ktoś byłby miły wytłumaczyć :) )

Jeszcze drugie pytanie!
Wykupiłem ubezpieczenie na 30 dni by móc tym autem od Handlarza dojechać na kołach. Jest ono wykupione na numery rejestracyjne włoskie i na numery VIN auta. Czy to krótkookresowe ubezpieczenie jest ok by dołączyć je do rejestracji samochodu jako auto już ubezpieczone i czy dostając po rejestracji tablice tymczasowe mogę sobie spokojnie jeździć z tym 30dniowym ubezpieczeniem (na siebie) a po jego skończeniu, ubezpieczyć już na rok z dziadkiem? :)

Szukałem odpowiedzi na moje pytanie ale nie znalazłem, jeśli taki temat już się pojawił na forum to wybaczcie.
Pozdrawiam i byłby mega wdzięczny za odpowiedź!
sigald
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 01 2012
Auto: Honda Civic VI
Rok produkcji: 2000

11 Lip 2014, 20:36

W kwestii rejestracja - ubezpieczenie wygląda to tak, że auto jest rejestrowane na podstawie tego, co jest na fakturze/umowie. Jeśli widnieje tam tylko Twoje nazwisko to jesteś w tym momencie jednym formalnym właścicielem pojazdu. W tym momencie możesz zarejestrować i ubezpieczyć tylko i wyłącznie na siebie.

Jeśli bierzesz jednak pod uwagę dziadka to musisz mu jakąś część tego auta podarować i teraz tak - najpierw dowiedz się dokładnie jak wygląda sprawa u ubezpieczyciela, bo kwestie zwyżek/zniżek u każdego wyglądają inaczej. Dlaczego najpierw u ubezpieczyciela? Ano dlatego, żeby nie doszło do sytuacji, że darujesz 5% pojazdu, co sprawi, że dziadek będzie współwłaścicielem (Ty nadal będziesz głównym właścicielem), ale generalnie niewiele może to zmienić, bo wszyscy będą brać i tak Ciebie pod uwagę. Tutaj nie chcę Ci już mieszać, bo się nie orientuję za dokładnie, ale jak ubezpieczałem swoje obecne auto to agent doradził mi Allianz Direct, bo tam nie ma zwyżek za wiek współwłaściciela auta i w tamtym roku płaciłem chyba niecałe 4 stówy za OC za rok w układzie mama - główny właściciel, ja współwłaściciel.

Jak już będziesz miał sprawy dokładnie przemyślane to piszecie umowę darowizny - dziadek jest w pierwszej grupie podatkowej, co oznacza, że wolne od podatku masz prawie 10 tyś. PLN. Teraz wracając do moich doświadczeń - jeśli nie zmieniły się od dwóch lat przepisy to darując część pojazdu wartą np. 9 tys. PLN nie musisz zgłaszać kompletnie nic w US. Jeśli przekroczysz tą kwotę - ja miałem sytuację tego typu, że była to moja druga darowizna w ciągu 5 lat i przekroczyłem kwotę wolną od podatku to musiałem zgłosić tą darowiznę w US - tak mi tłumaczyła kobieta w urzędzie - jednak nie musiałem nic płacić. Darowiznę należy zgłosić w ciągu 6 miesięcy.

Tak by to mniej więcej wyglądało. W razie jakiś pytań pisz, jak będę wiedział to postaram ci się pomóc.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
    Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...
    Audi S8 Samochodem Roku Playboya 2012 - Luksus i Sport
    Audi S8 zwyciężyło w kategorii "Luksus i Sport" w tegorocznym plebiscycie Samochód Roku organizowanym przez magazyn Playboy. Tegoroczna edycja była już dziewiętnastą. Jak co roku, jury złożone z autorytetów ...