Cześć, mam pytanie w kwestii rejestracji samochodu.
Kupiłem wczoraj auto sprowadzone z Włoch od Handlarza. Wystawił mi on fakturę Vat na moje nazwisko. Dostałem komplet papierów, dowód rejestracyjny,dowód opłaty celnej, tłumaczenia. Teraz tylko zrobić przegląd, opłacić recycling i można rejestrować.
No i co do rejestracji. Mam 20 lat i ubezpieczenie wylicza mi się dość mocno wysokie.
Wpadłem więc na pomysł by poprosić dziadka, zarejestrować samochód z Nim jako Współwłaściciela, dzięki czemu skorzystać z jego zniżek.
i teraz już konkretne pytanie.
Czy, biorąc pod uwagę że to pierwsza rejestracja auta w Kraju, wystarczy że w formularzu rejestracyjnym razem z dziadkiem wskażę że wspólnie jesteśmy właścicielami tego samochodu, mimo tego że na fakturze jest tylko moje nazwisko? Czy muszę bawić w darowiznę i płacić od niej podatek i dopiero wtedy rejestrować samochód? (Jeśli tak, to jak to się z tą darowizną robi jeśli ktoś byłby miły wytłumaczyć
![Uśmiechnięty :)]()
)
Jeszcze drugie pytanie!
Wykupiłem ubezpieczenie na 30 dni by móc tym autem od Handlarza dojechać na kołach. Jest ono wykupione na numery rejestracyjne włoskie i na numery
VIN auta. Czy to krótkookresowe ubezpieczenie jest ok by dołączyć je do rejestracji samochodu jako auto już ubezpieczone i czy dostając po rejestracji tablice tymczasowe mogę sobie spokojnie jeździć z tym 30dniowym ubezpieczeniem (na siebie) a po jego skończeniu, ubezpieczyć już na rok z dziadkiem?
![Uśmiechnięty :)]()
Szukałem odpowiedzi na moje pytanie ale nie znalazłem, jeśli taki temat już się pojawił na forum to wybaczcie.
Pozdrawiam i byłby mega wdzięczny za odpowiedź!