Tablica rejestracyjna

10 Lip 2014, 16:43

Witam, mam pytanko dodyczące rejestracji dwurzędowej. Widziałem je niektórych samochodach typu sportowe. Chciałem zapytać czy jest możliwość mieć takie dwie przy aucie, bo czytając przepisy jest tam że dozwolona jest na tył , a na przodzie tylko w niektórych przypadkah. Powie coś ktoś o tym ?
Mati3436
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 5-2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf V
Silnik: 1.6 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

10 Lip 2014, 18:06

Tak jak poczytałeś - na tyle tak, z przodu - dlaczego ?? Na co chcesz taką tablice założyć ??
W zasadzie żaden pojazd na naszych drogach nie ma takiej możliwości..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

10 Lip 2014, 20:57

No moze i nie, ale wiele juz samichodow widzialem z ta rehestracja na przodach i tylach. Gadalem z jednym kierowca i mowil ze zalatwil sobie tak bo zglosil ze zgubil tylna rej i mu wydali taka i zalozyl na przod. Ale z tego co wiem to za to mandacik jest. Wiec z tylu jest na legalu. A zeby ja dostac to yrzeba gdzies we wniosku zaznaczyc cos czy jak?
Mati3436
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 5-2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf V
Silnik: 1.6 102KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2008

11 Lip 2014, 00:03

Ja czasem widuję auto które ma z przodu dwurzędową tablicę ale głownie to auta z Ameryki:
[link wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Lip 2014, 06:14

Koniu napisał(a):auta z Ameryki

Oni chyba tak mają, że miejsce na tablice jest właśnie "kwadratowe" i mozna się wtedy zasłonić homologacją auta.. bo tak mniej więcej pisze w rozporządzeniu - z przodu montuje się tablicę tam, gdzie producent zrobił miejsce(np. Alfy mają z boku zderzaka).. Z tyłu tylko centralnie ..
sprawdźcie, bo nie mam teraz czasu grzebać..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

11 Lip 2014, 21:40

Mati3436 napisał(a):No moze i nie, ale wiele juz samichodow widzialem z ta rehestracja na przodach i tylach. Gadalem z jednym kierowca i mowil ze zalatwil sobie tak bo zglosil ze zgubil tylna rej i mu wydali taka i zalozyl na przod. Ale z tego co wiem to za to mandacik jest. Wiec z tylu jest na legalu.

Mój znajomy kupił kiedyś jakieś auto, poprzedni właściciel był na tyle "inteligentny", że założył prostokątną na tył, a na przód kwadratową rejestrację i jakoś parę dni po kupnie (niezdążył jeszcze przerejestrować auta) złapała go policja, dostał mandat i nie jestem pewien, ale musiał chyba jeszcze oddać dowód rejestracyjny.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel