Falowanie obrotów Focus MK1 1.8 16v benzyna + lpg

10 Mar 2019, 20:11

Witam.
Mam focusa mk1 z 2004r, 1.8 1,6v benzyna + lpg i nie mogę dojść z falującymi obrotami.Podczas jazdy na luzie obroty falują zarówno na benzynie jak i na gazie a w momencie gdy koła przestają się kręcić obroty przestaję falować. Objaw ten jest bardziej widoczniejszy gdy silnik nie osiąga jeszcze pełnej
temperatury.Praca silnika na biegu jałowym gdy samochód stoi w miejscu też nie jest idealna.Do tej pory wymieniłem świece,silniczek krokowy z uszczelką,uszczelkę pod przepustnicą,uszczelki pod kolektorem ssącym,przepustnica czyszczona.Po tych zbiegach jest troszkę lepiej i już brakuje mi pomysłu co dalej.Może ktoś już się spotkał z czymś takim?
Pozdrawiam.
raf971
Nowicjusz

11 Mar 2019, 14:40

W jakim stanie są przewody WN?
Sprawdź jeszcze przepływomierz powietrza być może on jest mocno brudny i nie działa poprawnie (do czyszczenia jest specjalny spray).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Mar 2019, 21:38

Dzięki Cichy 77.Przewody wysokiego napięcia mam NGK,przejechane na nich około 28 tyś km.Co do przepływomierza to raczej mój mechanik do niego nie zaglądał bo nic mi o tym nie mówił.Podpowiem mu twoje pomysły i sprawdzimy jeszcze luzy zaworowe.
raf971
Nowicjusz

17 Mar 2019, 11:54

Przewody wysokiego napięcia wyglądają że są dobre,przepływomierz wyczyszczony i dalej bez zmian.
raf971
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...