Falowanie obrotów Seat Toledo II 2.3 v5 BRC P&D

03 Sty 2012, 17:37

Witam.

Jeżdżę seatem toledo II 2.3 v5 170KM z instalacją gazową BRC P&D. Od dnia założenia instalacji samochód nie może utrzymać równych obrotów podczas jazdy. O tyle o ile udało się ustawić, żeby nie było wahnięć podczas postoju i bez włączonego obciążenia (tj. klimatyzacji, świateł mijania i drogowych) to z obciążeniem po wyrzuceniu się na luz w ogóle z większych prędkości powyżej 80 km/h obroty falują. Wymienione zostały świece, cewki (oryginalne), wyczyszczona przepustnica. Auto było kilkukrotnie programowane, wtrysk gazu i wtrysk benzyny na wykresach się pokrywają. Brakuje już mi pomysłów w czymś przyczyna musi tkwić. Na benzynie chodzi bez zarzutów. Od "fachowców" którzy zakładali mi instalację słyszę tylko : "niech Pan teraz spróbuje.." Proszę o pomoc.
Karton
Obserwowany

Auto: SEAT Toledo II 2.3 V5 170km

15 Sty 2012, 19:41

Problem jest oczywisty a przyczyna jeszcze bardziej!!!. Przy tej długości przewodów zasilających (wtryskiwacz-dysza wtryskowa) nie ma możliwości podania gazu w odpowiednim momencie. Poza tym robiąc ten samochód należy mieć świadomość jak ustawione sa wtryskiwacze benzynowe i jak realizowany jest wtrysk benzyny gdyż kanał dolotowy banku drugiego jest znacznie dłuższy niż banku pierwszego i nie należy tego silnika traktować jako R5 tylko jako V5 a to ważne.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

21 Sty 2012, 15:37

Mam dokładnie ten sam problem tyle że Seat Ibiza 1.0 na benzynie (z obciążeniem po wyrzuceniu się na luz falowanie)... Problem pewnie jest oczywisty tyle, że nikt nie wie o co chodzi. Dodam, że w innym seacie widziałem dokładnie ten sam problem.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Burza za kierownicą - jak ją bezpiecznie przetrwać?
    Upalne letnie dni często kończą się gwałtowną burzą. Wnętrze samochodu jest wtedy raczej bezpiecznym miejscem, mimo to jazda w takich warunkach pogodowych może być bardzo niebezpieczna. Zagrożenie stanowią nie tylko silne ...