Fiat 126el wrzucenie R bez wciskania sprzęgła

26 Lis 2010, 20:43

Witam, jestem nowy na forum i mam nadzieje że założyłem temat w dobrym dziale. Mam pytanie: Co się stanie jak się wrzuci wsteczny bieg bez wciskania sprzęgła?
Moja żona zrobiła tak dzisiaj. Nic nie zgrzytnęło, maluch zgasł. Niestety przy próbie zapalenia rozrusznik tylko jęknął i wszystko zgasło, dopiero po puszczeniu kluczyka kontrolki z powrotem się zaświeciły. Samochód postał 10 minut, po czym zapalił bez trudu.
Czy mogło zostać coś uszkodzone? I dlaczego musiał samochód postać 10 minut żeby zapalić?
baranekshaun
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut
  • 28 Lis 2010, 20:44

zbjek okoliczności przeważnie wsteczny nie powinien wejść na włączonym silniku miała szczęści mogły się tryby wysypać koniuszki trybów ale jak szybko wsadziła to nic się nie stało jeździć jak chodzi
    ochroniarz02
    Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

28 Lis 2010, 20:51

Raczej zepsuć się nic nie powinno :wink:

baranekshaun napisał(a):Niestety przy próbie zapalenia rozrusznik tylko jęknął i wszystko zgasło, dopiero po puszczeniu kluczyka kontrolki z powrotem się zaświeciły. Samochód postał 10 minut, po czym zapalił bez trudu.

Myślę że doszło gdzieś do zwarcia i powstał dużo pobór prądu , po przekręceniu kluczyka prąd został odcięty :wink:

Po tych 10 minutach akumulator się "zregenerował" :wink:

Myślę że tak była przyczyna jacykolwiek mogę się mylić :smile:
    samurajsj700
    Forumowicz VIP
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: Czernichów/ Sląska
    Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
    Silnik: 90/70/70
    Paliwo: Diesel
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1997
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Toyota Crown 1955 rok
      Średniej wielkości Crown to pierwszy samochód Toyoty sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. Początkowo był oferowany pod marką Toyopet, jednak tamtejszym klientom oznaczenie nie przypadło do gustu i szybko zostało zmienione ...