Passat b5 115 km 2000r 1,9 tdi

28 Lis 2010, 14:58

Witajcie!!!
Czy wie ktos z was jak działa :?: ASR :?: w tym wynalazku jak passat b5 2000r 1.9 tdi 115 koników :!: ...dzis troszke sniegu pokryło drogi wiec chciałem sprawdzic czy działa on tylko podczas ruszania na sliskiej nawieszchni czy tez podczas jazdy :lol: ... :???: włączyłem i ruszałem powoli i jedno koło powoli zaczeło rwać a drugie normalnie myślałem ze po załączeniu oba koła jednocześnie zaczna pracowac tzn ciągnąć rownoczesnie , :sad: ale nic z tego ...chciałem sprawdzić czy może podczas jazdy na sliskiej nawieżchni na zakrecie bedzie jakis efekt ale nic z tego dobrze ze był to tylko mały rowek nie wielki rów bo inaczej bym auto rozwalił :sad: tez ASR nie pomógł ...skonczyło sie na tym ze sie zakopałem :sad: w błocie... :mad:
pawel060655
Nowicjusz

Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
  • 28 Lis 2010, 20:59

ASR
    System kontroli trakcji

ASR (ang. Acceleration Slip Regulation)

Przeciwdziała poślizgowi kół wywołanym przenoszeniem przez nie napędu w momencie przyspieszania.

Układ wykorzystuje do działania czujniki obrotu kół systemu ABS . Zasada działania jest następująca: jeżeli oba napędzane koła kręcą się szybciej niż te nienapędzane, to zmniejszana jest moc
    silnika, w skutek czego koła kręcą się wolniej i bez poślizgu. Podobnie jest w przypadku gdy tylko jedno z napędzanych kół porusza się szybciej niż nienapędzane.

Układ przeciwdziała obrotowi kół w miejscu, ułatwia ruszanie pojazdu na śliskiej nawierzchni lub gdy jedno z kół znajdzie się na śliskiej nawierzchni. Ogranicza zużycie paliwa i opon
    .

Nazwa ASR jest wykorzystywana w pojazdach produkowanych m.in przez koncern Volkswagen i Rover. Koncerny Ford i Fiat stosują nazwę TCS.
    http://auta.moto24.tv/motoporady/video/ ... m_asr.html
    ochroniarz02
    Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mille Miglia 2017 - najpiękniejszy rajd na świecie
      Po 4 dniach i tysiącu mil kierowcy startujący w Mille Miglia dotarli do Brescii! Najpiękniejszy rajd na świecie dobiegł końca. Prawie pół tysiąca zabytkowych aut wyścigowych, co najmniej drugie tyle samochodów ...