Fiat 126p, nie odpala, brak mocy.

05 Maj 2014, 10:33

Witam, otóż mam problem z "maluszkiem", a dokładnie chodzi o to że jeździłem nim wczoraj i niestety brakowało mi paliwa coś podkusiło mnie i zalałem jakieś 2l mieszkanki benzyny z olejem 2T, maluszek jeździł bez problemowo, dopiero gdy zaczęło kończyć sie paliwo zaczął "wariować", zaczął przerywać i prędkość 45km/h to była max po czym zgasł, normalne w końcu skończyło sie paliwo, później zalałem czystej benzyny i juz go nie mogłem odpalić, dodam że pale go na "popych' odpaliłem go dopiero na hol po czym jadac zauważyłem ze problem z prędkością nie minął i maluszek w dodatku zmienił swój głos oraz nie ma siły. teraz są problemy z odpalaniem na popych bo nie za bardzo "chce" odpalić.
Aby odpalił trzeba podładować akumulator pomęczyć go próbując odpalić na kluczyk, a dopiero później odpala na popych, dodam ze nie znam sie za bardzo i jestem zielony w temacie, także prosze o pomocne i jasne podpowiedzi oraz o zdiagnozowanie problemu. Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc.
B2rT
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9 TDI 101KM.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

05 Maj 2014, 11:13

Jeżeli skończyło się paliwo i dolałeś mieszanki to nic nie znaczy - po prostu wyczyść dysze w gaźniku - na pewno się któraś zapchała jak skończyło się paliwo.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

05 Maj 2014, 13:29

Dzięki za szybką odpowiedź, spróbuje zrobić tak jak napisałeś, teraz jak naładowałem akumulator to przy prostowniku na rozruszniku kreci ciągle, ale nie odpala, gdy odłączyłem prostownik i chciałem odpalić go na popych to nagle akumulator padł, żadna kontrolka sie nie świeci.
Poza tym myślisz że to byłoby powodem spadku siły, prędkości i zmiana głosu??

Dodam że wcześniej było mało oleju przed tym jak zabrakło mi paliwa, gdy stał i czekałem na paliwo silnik ostygł i dodałem oleju do silnika.
B2rT
Nowicjusz

05 Maj 2014, 19:13

Przedewszystkim jaki to maluszek?
B2rT napisał(a):gdy odłączyłem prostownik i chciałem odpalić go na popych to nagle akumulator padł, żadna kontrolka sie nie świeci.

Popraw klemy na akumulatorze - mają luz. Ewentualnie kabel między rozrusznikiem a alternatorem i akumulatorem do sprawdzenia i kabel między akumulatorem a masą w bagażniku - na tych elementach jest luz lub przerwa.
Kolejna sprawa, to otwórz gaźnbik i sprawdz, czy jest w nim paliwo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Maj 2014, 19:22

Dzieki za odpowiedź, jutro sie tym wszystkim zajmę.
Maluszek z 95, 126p Elegant.
B2rT
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...