Fiat 126p - pompa paliwa

30 Sie 2010, 15:19

Witam,
Dość nie dawno zakupiłem maluszka z 95 roku. To moje pierwsze WŁASNE auto i po miesiącu pojawiły się problemy ze względów etatu nie miałem czasy by wykładać na niego kasę. Teraz zabrakło mi pieniążków i chciałbym zrobić wszystko sam by to jakoś chodziło - nie drogim kosztem.
Pewnego dnia miałem straszną chęć w nim pogrzebać, wyczyściłem gaźnik i pompę paliwa, odpalił mi bez problemu z widocznymi rezultatami w trasie. Na kolejny dzień, wsiadam, aku padło. Aku pod prostownik, kręcę kręcę kręcę i nic. Od 2 tygodni stoi w garażu bo nie chce odpalić. Czyściłem mu już gaźnik z nadzieją, że to ten problem bo możliwe, że jakiś syf czy coś się dostało i nie odpala lecz to nadal nie było to.
Okazało się, że pompa paliwa nie pompuje benzynki nie wiadomo z jakich przyczyn, rozkręciłem ją i zauważyłem przesunięte uszczelki. Poprawiłem je, i zamontowałem ponownie lecz pompa praktycznie nic nie zasysa ( przy podłączonym filtrze z rurką benzyna stoi w filtrze, a gdy ściągam by sprawdzić jak mocno zasysa nie zasysa praktycznie nic) Nie znam się zbyt na mechanice a chciałbym to zrobić sam tak jak pisałem wyżej w miarę szybko. Czytałem, szukałem i znalazłem. Ale niektóre terminy mechaniki nie są dla mnie zbyt zrozumiałe i nie wiem w którym miejscu co jest by to sprawdzić. Chce konkretne rzeczy jakie muszę zrobić po kolei by to chodziło.
Proszę o szybką pomoc - dla geniuszy stawiam piwo.

[ Dodano: 31 Sierpień 2010, 17:35 ]
CZEKAM NA ODPOWIEDZ : /
protech88
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

02 Wrz 2010, 18:13

protech88 napisał(a):Okazało się, że pompa paliwa nie pompuje benzynki nie wiadomo z jakich przyczyn

Sprawdż popychacz pompy ( jak ją wymontujesz to jest tam taki pręt który wchodzi do silnika) nie wyjmuj go bo na jego końcu jest mała kulka - mozliwe ze ona ci wypadła i przez to nie działa pompa.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Wrz 2010, 18:59

piotrpz87 napisał(a): nie wyjmuj go bo na jego końcu jest mała kulka - mozliwe ze ona ci wypadła i przez to nie działa pompa.

Żadnej kulki tam nie ma :mrgreen: A to że pompka nie zasysa to jest kilka możliwości - brak paliwa , zaworki w głowiczce pompy zrobiły pa...pa ,wszelka nieszczelność na odcinku pompa - zbiornik , no i oczywiści coś z owym popychaczem jest nie tak - za krótki ( ująć uszczelek lub zastosować cieńsze , w ekstremalnej sytuacji wymienić popychacz lub zeszlifować ebonitową przekładkę ) To jeśli pompa nie rabotajet przy kręceniu rozrusznikiem . Jeśli ją odkręcimy , pozostawimy podłączone przewody paliwowe , napędzamy ją ręcznie i nie zasysa paliwka , to popychaczowi na razie dajemy spokój . Wtedy może być wszystko oprócz tego czarodziejskiego popychadła . Najczęściej zaworek ssący w pompęczce jest kaput :cry:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Wrz 2010, 19:32

Ja jak kiedyś czyściłem pompę paliwa w moim maluchu to jakoś niedokładnie złożyłem i potem nie działała..może Ty też coś zruszyłeś..kupiłem nową za ok 40 zł i po problemie..a ew spróbuj go odpalić nalewając paliwa bezpośrednio do gaźnika - tam jest taka płaska śruba na górze gaźnika, odkręć-nalej-zakręć-odpal..może jak odpali to lepiej zaciągnie..
Kamil84
Nowicjusz

Miejscowość: Powiat lubartowski

02 Wrz 2010, 20:41

albo membranka w pompie poszła :wink:
wkładasz nową i po sprawie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Wrz 2010, 10:15

Ja jak kiedyś czyściłem pompę paliwa w moim maluchu to jakoś niedokładnie złożyłem i potem nie działała
Racja, rozkręcałem ją - czyściłem - skręciłem, pojeździł dzień dwa, i siadł. Patrzyłem na aukcjach, membranki nie są drogie ale wolałbym już kupić całą nową pompę. W niedziele ma przyjść znajomy kolega mechanik i ma zobaczyć co jest nie tak z tą pompą. Paliwo bezpośrednio do gaźnika nic nie dało.
Sąsiad mi coś gadał o zapowietrzeniu pompy i przewodów. Jest coś takiego realne? Lepiej pewnie kupić nowy zestaw pompy i wsio :) [/code]
protech88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odpowiednia prędkość - co to właściwie znczy?
    Niedostosowanie prędkości do warunków ruchu jest najczęstszą przyczyną wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym z winy kierujących. Wielu kierowców uznaje, że odpowiednia prędkość to taka, którą ...
    Prestiżowa nagroda dla lotniskowej strefy Lexusa
    W ubiegłym roku na brukselskim lotnisku powstało wyjątkowe miejsce - The Loft by Brussels Airlines and Lexus. Ta spokojna przystań dla strudzonych podróżnych otrzymała właśnie tytuł najlepszej lotniskowej strefy lounge ...

03 Wrz 2010, 11:01

zapowietrzenie w benzynie to raczej nie to ;)
ssanie i chwile pojkręcić i działa, to nie diesel ;)
jak pompa nie podaje to znaczy że jej wina, wymiana membranki to 2 minuty czasem pęka też kopułka pompy i "puszcza" ciśnienie :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Wrz 2010, 16:16

protech88 napisał(a):Paliwo bezpośrednio do gaźnika nic nie dało.

a odpalił na chwilę?bo jak nie to niekoniecznie musi być pompa ale co to już nie wiem
Kamil84
Nowicjusz

Miejscowość: Powiat lubartowski

05 Wrz 2010, 14:30

To na pewno zaworki w pompce nie trzymają paliwa.
marmoo64
Nowicjusz

Miejscowość: kwidzyn

06 Wrz 2010, 20:13

Nie. Nie odpalił ani na chwilę gdy dostał paliwo do gaźnika. Przymierzam się do wymiany pompy ale na razie brak na to funduszy.

[ Dodano: 10 Wrzesień 2010, 20:47 ]
Wracając do tematu!
Kupiłem nową pompę. Lecz w pompie jest tam taki wihajster w który wchodzi mały zawrorek między jedną a drugą śrubą przykrecenia na dole. ciezko mi to wytlumaczyc ocb bo nie wiem jak to sie nazywa. bynajmniej ten wihajster powinien sie przesuwac do tylu i do przodu by umozliwic temu zaworkowi tam wejść i pobierac paliwko z pompy dalej no i nie wiem ocb z tym
protech88
Nowicjusz