FIAT BRAVA sonda lambda - zbyt duże spalanie

19 Gru 2011, 21:16

Witam, jestem posiadaczem FIAT BRAVA 1.8 GT (113KM) z 2001 roku benzyna + gaz. Mój problem to zbyt duże spalanie na gazie, na benzynie trudno powiedzieć, gdyż mało się jeździ. Problem pojawił się po wymianie sondy lambda firmy golden lodge, uniwersalna. Za sondę dałem 120zł. Po podłączeniu do komputera sonda balansuje na poziomie częstotliwości 0,3-0,4. Z tego co wiem sonda powinna mieć częstotliwość do 0,1 – 1,0. Przed wymianą sondy na trasie spalanie było na poziomie 8 – 9 litrów natomiast po mieście max 9,5 - 10,5 litra. Teraz natomiast spalanie na trasie prawie 10 a w mieście 12. Regulacja gazu nic nie daje. Czy problem tkwi w samej sondzie?? Miałem do wyboru sondę jeszcze z firmy BOSH, ale w związku z tym, że kosztowała prawie 250zł, kupiłem tańszą. Zastanawiam się czy kupić tą droższą, ale chciałbym mieć pewność, że wymiana sondy da skutek.
fiatbrava
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 2001
Auto: fiat brava

20 Gru 2011, 21:48

Sprawdź czy wygłuszenie które jest przymocowane do maski nie zatyka wlotu powietrza
do plastikowej rury koło zamka.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana baterii w elektronicznym kluczyku - Toyota
    Dzisiaj przyszedł czas na wymianę baterii w elektronicznym kluczyku. Przed wyłączeniem zapłonu przyciskiem otrzymałem informację o niskim stanie naładowania baterii w kluczyku i na zegarach wyświetliła się kontrolka w kształcie ...