Fiat Bravo vs Megane 3 vs Laguna 3

21 Kwi 2019, 23:12

Posiadam Megane 3 z silnikiem 1.4 tce już dłuższy czas, i nie mogę złego słowa powiedzieć. Wnętrze wyglada do tej pory nowocześnie i minimalistycznie i plastiki w porównaniu do konkurencji tez są ok. Co do awaryjności ja do tej pory wymieniałem tylko eksploatacyjne rzeczy, żadnych problemów z elektronika czy karta (system bezkluczykowy - czyli kartę trzymasz przy sobie).
Ja ze swojej strony polecam, ale nie warto kupować najtańszych egzemplarzy, bo potem właśnie biorą się takie opinie o Francuzach, dobra Meganka tez będzie kosztować jeśli ktoś o nią dbał, ale za to odwdzięczy się bezawaryjnością.
Konrados1906
Nowicjusz

Auto: Ibiza 6l
Silnik: 1.9 130 km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

21 Kwi 2019, 23:14

Kao Co do reszty Twoich propozycji Mondeo raczej nie wystarczy budzetu no chyba że na jakiegoś biedaka

Invi Także odpuszczę sobie biedo wersje z początków produkcji lub po flotach.
Focus dla mnie srednia propozycja - meczą go problemy z rdzą jednak duzo mniej niz mk1 to fakt, w swoich wersjach wyposażeniowych nie oferuje nic ciekawego, Volvo konstrukcyjnie żyletka jednak w ogóle mi sie nie podobają, mam dopiero 23 lata - w nim czułbym się jak emeryt. Astre GTC ma mój brat, rdzewieje i sie sypie. Peugeot tak jak piszesz fajny ale większość diesele ;/
Erbik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Hyundai Coupe GK
Silnik: 2.0 143 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2004

21 Kwi 2019, 23:17

Erbik napisał(a):Także odpuszczę sobie biedo wersje z początków produkcji lub po flotach.

Auto jest wyższej klasy niż reszta, która tu pada więc logiczne, że będzie starsze w podobnej kasie (bo jako nowe również było droższe). Benzyniaki "we flotach" nie występują przy autach tej wielkości/klasy.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Kwi 2019, 11:45

Klasę wyżej? :o Od Bravo tak od Laguny 3 niee... To ta sama klasa samochodu. A z moim budżetem sadze ze dostane coś bardziej pewnego niż mondeo
Erbik
Nowicjusz

22 Kwi 2019, 11:57

Erbik napisał(a):Od Bravo tak od Laguny 3 niee... To ta sama klasa samochodu.

Na papierze tak, w praktyce gabarytem lagunie bliżej do bravo/megane niż do mondeo
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Kwi 2019, 14:46

Dokładnie, laguna zdaje się duża i przestronna a w rzeczywistości w środku jest dość ciasna jak na swój segment
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Kwi 2019, 17:31

Erbik napisał(a):Focus dla mnie srednia propozycja - meczą go problemy z rdzą jednak duzo mniej niz mk1 to fakt
ale widziałeś na własne oczy, czy powielasz mity? Bo o ile mówimy o mk2 przed FL to się zgodzę, ale w poliftach nie ma takich problemów (zwłaszcza, że masz budżet na końcówkę produkcji). Gdybyś trafił na 2.0 PB Titanium to będziesz zadowolony z wersji.
No i twierdzisz, że jesteś jeszcze młody, a Focus na nie, gdzie rozpatrujesz Megane, które prowadzeniem do Forda jest... no nieważne, bo Konrados mnie zje :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Kwi 2019, 21:06

Megane już odrzuciłem z mojej listy także ona już nie wchodzi gre, widziałem ze rdza łapała jednak nie wiem czy to byla wlasnie wersja poliftowa owego Focusa. No to może teraz inaczej zadam pytanie. Focus II fl 2.0 titanum czy Bravo II, 1.4 T-jet w jakiejś tam wersji hmm? :?: :?:
Erbik
Nowicjusz

22 Kwi 2019, 21:22

Jak dla mnie musisz się przejechać obydwoma i zobaczyć, co Ci bardziej pasuje.
Gdybym osobiście trafił na czerwone Bravo 1.4 t-jet w Sporcie, to bym się poważnie zastanawiał, ale tylko ta wersja. W innym przypadku raczej brałbym Forda, bo sprawia wrażenie bardziej sprężystego i mniej rozlazłego auta.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Kwi 2019, 22:02

Dzieki za opinie ! Przejże jeszcze raz tego forda wszerz i wzdłuż na internetach i sie zastanowie. Podkusiłeś nie powiem ^^
Erbik
Nowicjusz