Fiat Bravo vs Megane 3 vs Laguna 3

21 Kwi 2019, 13:48

Witam, po długim rozważaniu niemal podjąłem decyzje dotyczące zmiany mojego dotychczasowego autka. Budżet jakim dysponuje to widełki 18-22 tys. Zainteresowały mnie autka wyżej wymienione w temacie.
Fiat Bravo - tutaj mam obawy doty. czy silnik nie jest zbyt wyżyłowany, jak z tą awaryjna skrzynia biegow jest na prawde ? W grę wchodzi tylko benzyna,T-jet i tu pytanie która odmiana byłaby lepsza ? Słabsza czy mocniejsza? Na jakie wersje wyposażenia i na jakie roczniki moge liczyć w tym budzecie ? :?: :?:
Megane 3 - tutaj obawiam sie elektryki :/ - podobno wystepuje duzo irytujacych rzeczy, zawieszenie sztywne i podobno malo trwałe, pytanie doty. rocznika i wersji wyposazenia jak w/w
Laguna 3 - o tym samochodziku niewiele wiem ale sedan jako-tako mi sie podoba silnik 1.8 140km tutaj tylko i wyłącznie. Pyanie jeszcze o rocznik i wyposażenie jak w/w.

Jeśli ktoś ma lepsze propozycje niż te to śmiało proszę dorzucić cegiełke. Co do wymagań to tylko benzyniaki ( robie rocznie okolo 12 tys km ) mało awaryjne, żeby ruda nie łapała, moc pow. 140 km najlepiej, także preferuje 6 biegowa skrzynie ( manual ), sedan, hb, najlepiej nic niemieckiego i aut z "grupy podwyższonego ryzyka" i z dobrym wyposażeniem. Pozdrawiam i wszystkim wesołych świat :ok: :ok:
Erbik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Hyundai Coupe GK
Silnik: 2.0 143 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Kwi 2019, 16:15

Erbik napisał(a):najlepiej nic niemieckiego i aut z "grupy podwyższonego ryzyka

A w temacie 2/3 auta sa podwyzszonego ryzyka...

Bierz Fiata, każde auto ma jakies bolączki ale ta skrzynia to pikuś w porównaniu do problemów jakie moga Cie spotkać przy Megane np.

zaraz sie zleca obroncy francuskiej elektryki :)
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback

21 Kwi 2019, 16:23

Bo fan dynamicznych i ekonomicznych 1.6/102 już jest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Kwi 2019, 16:27

Ale jacy obrońcy? - by wejść w konfrontację z Twoim brakiem wiedzy?
Bazujesz na typowych polskich mitach, które bardziej szkodzą takim osobom jak Erbik, niż pomagają, dlatego dla ich dobra może pomyśl o zakończeniu udzielania się w takich tematach, skoro wprowadzasz zamęt nieprawdziwymi informacjami. Według mnie powinieneś dostać bana za rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji = szkodzenie innym.

Erbik - Lagunę 3 śmiało możesz rozważać w tym budżecie, choć silnik to nie 1.8, ale 2.0, pochodzi ze stajni Nissana, na łańcuchu, i ma bardzo dobre opinie. Szukaj wersji Dynamique.
tomekdk

21 Kwi 2019, 16:35

Erbik napisał(a): Na jakie wersje wyposażenia i na jakie roczniki moge liczyć w tym budzecie ? :?: :?:

Erbik napisał(a):pytanie doty. rocznika i wersji wyposazenia jak w/w

Erbik napisał(a):Pyanie jeszcze o rocznik i wyposażenie jak w/w.

Wersje wyposażenia wybiera się w salonie. Ty kupujesz 10 letnie auto, liczy się stan techniczny a nie lepsze radyjko

Erbik napisał(a):Laguna 3 - o tym samochodziku niewiele wiem ale sedan jako-tako mi sie podoba silnik 1.8 140km tutaj tylko i wyłącznie.

2.0/140
Warto również wspomnieć, że jeśli kiedyś będziesz myślał o LPG to średnia opcja przy tej konstrukcji.

Zerknij sobie też na volvo s40
Invi
Forumowicz VIP

21 Kwi 2019, 17:01

Raziel11 ja też nie mam dobrych doświadczeń z francuską technologią ale nie psioczę na każdy model bo jest z pod tego samego znaczka, laguna czy megane są bardzo mocno poprawione porównując do poprzednika a na tle konkurencji plasuje się dobrze biorąc pod uwagę co oferuje, za ile i z jakiego jest rocznika.
Można psioczyć na pewne usterki jakie mają te auta ale przy każdym można się doczepić czegoś, lagune czy megane drażnią te same problemy, elektryka jak to we francuzach płata filge, szwankująca karta czy elektryczny ręczny to norma i są to najpoważniejsze usterki elektoniki bo można poprostu nie ruszyć z miejsca, są też inne losowo występujące usterki jak np sterowanie klimatyzacją czy szybami aż do czujników silnikowych. Wnętrze wykonany z niezłych materiałów ale spasowanie niestety już nie jest dobre i konsola jak i szyber trzeszczą na nierównościach. Silniki..... dieslowe trapią usterki przypisane dla diesla czyli dwumasy, wtryski, EGRy itd. bardzo często zapycha się FAP, 1.5 DCI od zawsze miał problem z panewkami gdy olej nie był rozsądnie wymieniany w 2.0 też się zdarza. Benzynowe hmmm.... niby fajny 2.0 od nissana ale nie współgra z LPG i regulacja zaworów skomplikowana.

Teraz kolejny raz mam tą samą Megane III na warsztacie z problemami elektrycznymi więc panowie francuskie też nie są takie świetne, można sobie zajrzeć w mój temat renault-megane-iii-problem-z-recznym-elektryka-wariuje-vt111600.htm?hilit=megane%20III
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Kwi 2019, 18:01

Ja do niedawna też byłem zaślepiony polskim tokiem myślenia, czyli nie kupuje się Francuzów i ciężko mi było to wyssane z mlekiem matki myślenie zniwelować, żadne logiczne myślenie nie pomagało, aż w końcu coś pękło, jak ludzie pisali, że Laguna 3 nie jest taka zła, że C5 to całkiem fajne auto, itp.
W zeszłym roku pojawiła się fajna Laguna 3 na rynku, kupiłem (rok 2009, 95000km) i naprawdę fajne auto za te pieniądze (na np. Mazdę 6 z tego rocznika, z takim przebiegiem potrzebowałbym 50% więcej kasy). Wcześniej jeździłem praktycznie tylko Japońcami - Mazda 3, Mazda 6, 3 x Honda Civic, teraz mamy C4 II, C5 III, i tego, że Francuzy to jakieś badziewie nie zauważyłem, wręcz przeciwnie - bardzo fajne auta, a co więcej, sporo tego jeździ w Europie Zachodniej ... czy Ci ludzie są debilami? - no nie.
To polskie myślenie jest zaślepione i tacy użytkownicy jak Raziel nic nie wnoszą do forumowego doradzania, bo są zaślepieni na jakieś mity, nieprawdziwe informacje.
2.0 benzyna w Lagunie całkiem fajnie chodzi, trasa 4000km zrobiona w tydzień z prędkością autostradową 155km/h na tempomacie i po takiej trasie nie ubyło ani mililitra oleju.
Mazda 6 2.0 niestety na takiej trasie trochę żłopała.
Z elektryką nie było żadnych problemów, tak samo w C4 II żadnych problemów, jak i w C5 III żadnych problemów, bo te auta generalnie mają dobre opinie.
I w taki sposób się dzisiaj powinno kupować używane auta = sprawdzać daną markę i model czy nie są wadliwe, bo każdej marce może się przytrafić niezależnie od pochodzenia.
Osobiście nie jestem zaślepiony na żadną markę, kupuję auta, które mają dobre opinie, czy to Francuz, Japończyk czy też Niemiec.
tomekdk

21 Kwi 2019, 18:11

tomekdk napisał(a):sporo tego jeździ w Europie Zachodniej ... czy Ci ludzie są debilami?
masz racje ale dlaczego? bo nówkę możesz kupić za dobre pieniądze o przyzwoitej jakości ale spójrz że pozbywają się tych aut jak mają przebiegi 200+ a to dlaczego? bo się sypią i ja też jestem tego zdania francuzom jak wybija 2 z przodu trzeba myśleć o sprzedaży bo zaczną się inwestycje a nie ma co się oszukiwać do PL właśnie takie auta trafiają więc też nie można się sygerować tym co jezdzi na zachodzi bo to troszku inny rynek.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Kwi 2019, 18:36

A ja sądzę że trzeba wypośrodkować i nie tłumaczyć sobie tak jak raziel ani tak jak tomekdk bo ani nie jest tak źle ani tak dobrze.
Ogólnie auta z fr baaardzo mocno się poprawiły co nie zmienia faktu że dalej są nie stabilne elektromechanicznie a poszczególne wersje z mało udanymi rozwiązaniami technicznymi mogą ostro zdenerwować kierowce.
Tak więc np. Cytryna c4 (nie wiem jak c5) pod maską posiada bardzo dużo podzespołów magnetti sziteli które wśród osób zajmujących się tylko tą działką motoryzacji uznawana jest za sztandarowe g.motoryzacji. Następny temat to wiązki elektryczne pug i cytryna. Dla sprawnego elektromechanika temat łatwy do ogarnięcia ale już dla zwykłego wymieniacza klocków ham.czarna magia. Tak więc cenowo francuzy wypadają ok.ale jakościowo trzeba uważać i w opcji posiadania dobrego mechanika fajna alternatywa dla aut jp bo zakup będzie o wiele tańszy. Do tego dochodzą fajne diesle 1,6/2,0 hdi 1,5/2,0 dci i przy przebiegach względnie niskich robi się propozycja do przemyślenia.
Ale jeżeli ktoś nie ma w pobliżu łebskiego mechanika albo szuka francuzów z grubymi przebiegami to mu współczuje. Szczególnie przy c4.

P.s.

Ostatnio w łapy dostałem koleżanki Rejndż Rołvera Sporta 3,0d. Ma go od nowości, zepsuł się już 50raz a pod maską jest trwoga bo przecież jest to psa a pierniczy się aż wstyd.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

21 Kwi 2019, 18:58

Widzę że mała debata się zrobiła czy Francuzy są okej czy nie są a nie o to mi chodziło tylko o konkretne modele/marki samochodu. :ok: :ok:
Z tego co sobie poczytałem to raczej megane usuwam z mojej listy potencjalnych autek. Zostaje Laguna i Bravo. Ktoś może coś więcej napisać o tych samochodzikach - najlepiej właściciele.
A tak z innej beczki jest sens znaleźć jakis może sensowny egzemplarz BMW serii 1? Dużo tego w ogłoszeniach ale nie interesowałem sie "bmkami" podczas research'u. Ale nie wiem nic zupełnie o tym samochodzie - w sumie to marka "premium" i obawiam sie że koszta utrzymania moga byc duze.
Może Mondeo mk4 ? nie wiem czy budżet pozwoli na coś sensownego, duzo aut po flotach.
Myślałem też nad Civicem VIII w sedanie. Tutaj nie wiem jak z rudą i czy to ta sama niezawodna podobno konstrukcja jak w wersji HB? I też budzet na granicy.
Honda Accord - w sumie poprawy jak na moje, nadwozie ładne - ale wiem że w tym budzecie da sie znaleźć coś lepszego.
Ogólnie nie jestem zwolennikiem żadnej marki, ani źle nastawiony do jakiejś z Fordem jak i hyundaiem mam dobre wspomnienia :)
Zapraszam do dyskusji
Erbik
Nowicjusz

21 Kwi 2019, 19:45

Z autami francuskimi o tyle jest lipa że kupując nowe masz serwis co 30k, ktoś robiąc 60k na rok przecież nie będzie zmieniał oleju i filtrów co 10k z wiedzą że za rok dwa trzy sprzeda auto bo ma to poprostu w d... co się z nim będzie działo potem no a potem właśnie jest jak jest że po 100 tyś padła turbawka czy wypluło panewkę, to samo zresztą się tyczy innych aut ale to też jest zależne od konsumenta a raczej kraju w którym mieszka.

Co do reszty Twoich propozycji Mondeo raczej nie wystarczy budzetu no chyba że na jakiegoś biedaka, na syfika ta sama sytuacja, napewno nie dostaniesz nic z 1.8, accord za mały budzet, jeżeli chodzi o japończyki i korozje to nic sie nie zmieniło, jak gniły tak gniją, jak chcesz to podrzucę Ci fotki 7 letniego Accorda od spodu...... będzie można się doszukiwać koloru czarnego koloru podwozia
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

21 Kwi 2019, 19:53

Kiedyś patrzyłem na BMW 1 w kontekście sprowadzenia tego auta do Polski i jak porównywałem do tego co jest na polskim rynku to cena za egzemplarz, który mnie interesował (pewny, bezwypadkowy, z oryginalnym przebiegiem) wychodziła przeważnie z 50% więcej od tego, co jest oferowane na polskim rynku, także ja bym na te "w dobrej cenie" BMW w ogóle nie zerkał, szczególnie w Twoim budżecie.
Przy Twoim budżecie Laguna 3 to bardzo fajny wybór.
Na Megane 3 też się za bardzo nie obrażaj.
Generalnie Twój budżet ogranicza Twoje wybory i o Civicu lepiej zapomnij, bo to auto, które się mocno ceni, a na HB 18-22k może nie starczyć nawet na rocznik 2006.

szybki - no właśnie o to chodzi, żeby patrzeć na markę - model - silnik w kontekście recenzji i wybierać te zdiagnozowane jako dobre, a jednak 3.0 V6 od PSA do najlepszych i polecanych nie należy ... tak samo jak 1.4 TSI w Golfie 6, 2.0 D-4D w Toyocie ... a co z E60 w połączeniu z 2.0d ... takie złe te Francuzy?

Kao - no na tym polega zakup używanego auta, żeby te wszystkie różne czynniki przeanalizować, z podstawową kwestią jaką jest ... czy ten model ma dobre opinie.
Kupiłem w zeszłym roku 8-letnią C5 z przebiegiem 130000km, gdzie olej był wymieniany raz do roku po ok. 15000km, a auto kosztowało 20% ceny nowego.
2.0HDi śmiga aż miło, 6l/100km ON, gdzie w DK ON jest tańszy od PB95 w ostatnim czasie o 1"zł" na litrze :shock:, a po trasie 4000km autostradami ani mililitra ubytku oleju w silniku, także Francuz naprawdę przyjemny, komfort też spory i ciężko mi ostatnio znaleźć auto na które bym go zmienił dysponując podobnym budżetem + ok. 20-30%.
tomekdk

21 Kwi 2019, 20:55

tomekdk- Na Meganke sie nie obrażam, poprostu chcę jak najbardziej zawęzić pole poszukiwania do minimum i skupić się na poszukiwaniu tego jednego/dwóch samochdów. Więc droga eliminacji i opinii niestety musi odpaść chyba że coś przemawia za nią co przebija inne... :no: :no:
Kao Fotek nie trzeba wierzę na słowo :naughty:

Także jak na moje to Laguna 3, Bravo, i?? coś jeszcze? Jeszcze jakies propozycje ? Jeżeli temat stanie bardziej na tych dwóch samochodzikach to bede musiał sie pare dni przepsać z zagwostką lub zrobić ankiete - tak byloby chyba najprościej niż kłocić sie w postach i szukać juz konkretnych ofert :ok:

PS> a coś więcej czego nie wyczytam w internecie na temat tych aut jest ktoś w stanie powiedzieć? :?: :?: :?:
Erbik
Nowicjusz

21 Kwi 2019, 22:07

szybki napisał(a):Ale jeżeli ktoś nie ma w pobliżu łebskiego mechanika

To jest clue, o tym wlasnie wielokrotnie pisalem, do francuzow naprawde trzeba kumatej osoby, bo usterki chociaz blache to bardzo czesto upierdoliwe w usunieciu
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback

21 Kwi 2019, 23:00

Erbik napisał(a):Także jak na moje to Laguna 3, Bravo, i?? coś jeszcze?

focus 2 fl, s40, s60, może być mondeo ale to już kawał auta, znajdziesz ładną astrę gtc, zerknij na peugeota 307 ale ciężko o benzyniaka 2.0
Invi
Forumowicz VIP