Fiat CC jak z płynem chłodniczym

06 Lis 2010, 23:07

seba123456789-1.........płyny do chłodnic są całoroczne . Zimowy-letni to do spryskiwacza szyby.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lis 2010, 23:11

no właśnie coś mi się tak zdawało nie wiem co tamci pisali aż uwierzyłem.a co się stanie jeśli po dwuch latach nie wymienię
seba123456789-1
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

06 Lis 2010, 23:17

bonifacy napisał(a):płyny do chłodnic są całoroczne

Słucham ??

[ Dodano: 6 Listopad 2010, 22:35 ]
seba123456789-1, A możesz mi powiedzieć masz prawko :?:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

07 Lis 2010, 14:42

Ale żem się rozbawił..... :lol: :lol: :lol:
Płyn do chłodnic zimowy, letni i jesienny :grin: :grin: :grin:
Nie chcę nikogo poniżać bo to nie wypada, ale samurajsj700 - nawet moja córka się uśmiała....
A tak na poważnie do autora tematu - płyny chłodzące do układu chłodzenia silnika w samochodzie są ... jakby to nazwać... całoroczne. Nie ma podziału na zimowe, letnie, wiosenne czy jesienne. Różnią się tylko tym, ze jedne są ekologiczne ( :lol: ), jedne są do chłodnic aluminiowych, a jedne są do wszystkiego typu chłodnic. Nie zaleca się też ich mieszania.
Zaleca się tez wymianę płynu w chłodnicy co jakiś czas. Nie jest to określone. Nalezy kontrolować np. raz w roku jego zdolność do zamarzania - do tego służy areometr - w sklepie około 10 zł.
Płyny do chłodnic zaczynają zamarzać , a raczej zaczynają się robic kryształki w temp. poniżej -35 stopni. Zresztą na każdym opakowaniu płynu pisze do jakiej temp. nie zamarza. I zazwyczaj jest to jak dobrze pamiętam -35 stopni.
Mało prawdopodobne jest też to, że płyn chłodniczy rozsadzi chłodnicę czy blok silnika. Mało prawdopodobne. Ja o takim przypadku jeszcze nie słyszałem. Chyba, że ktoś miał wlaną wodę zamiast płynu.
Co do płynów letnich i zimowych, to są takowe, ale do spryskiwaczy szyb. Zimowe są najcześciej do -22 stopni. Sa też tzw przejściówki -16 stopni. Są one na taki okres jak własnie teraz - raz w nocy jest mrozik a raz nie.
I jeszcze uwaga do kolegi - samurajsj700 - ty lepiej sprawdz, co masz w chłodnicy - płyn chłodniczy czy płyn do spryskiwaczy....
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 07 Lis 2010, 14:49, edytowano w sumie 1 raz
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lis 2010, 14:46

ok.a czy jeśli producent zaleca wymianę co 2lata to ile można dłużej jeździć na tym samym płynie?
seba123456789-1
Aktywny

07 Lis 2010, 14:49

seba123456789-1 napisał(a):ok.a czy jeśli producent zaleca wymianę co 2lata to ile można dłużej jeździć na tym samym płynie?

Jeśli zalec to pasował by wymienić
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...

07 Lis 2010, 15:34

rozumiem.ale co może się stać jeśli trochę dłużej na tym płynie pojeźdze a jak już mówiłem wcześniej jest niedzielnie jezdzone i temperatura rzadko kiedy dochodzi do 90stopni
seba123456789-1
Aktywny

08 Lis 2010, 12:54

Jak dłużej pojeźdzsz niż 2 lata to może nic się nie stanie. Wszystko zależy od tego jaka jest zdolność tego płynu do zamarzania. Jak pisałem w większości ( jak nie we wszystkich ) ta temp. to 037 stopni. Wówczas zaczynaja się robić maleńkie kryształki lodu. Jeżeli płyn traci swoje właściwości, to ta temperatura się zmniejsza. A żeby wiedzieć jaka jest " kondycja " tego płynu to trzeba mieć jak pisałem areometr do cieczy chłodzącej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Lis 2010, 15:54

To i ja się włączę :) Zwykłe płyny do chłodnic (to znaczy do wszystkich typów chłodnic, nie sprzedawane jako koncentraty) mają zazwyczaj ustalone limity i są to 3 lata, bądź 60.000 km. Płyny typu LONG LIFE mają natomiast wydłużony okres użytkowania: 5 lat, bez limitu kilometrów. Jak wspomniano, wszystkie są całoroczne, a temperatura ich zamarzania to -35* (tak jak wspomniano wyżej, tworzą się pierwsze kryształki, spokojnie dalej można jeździć autem, nawet jak będzie -40*C). Zatem odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: spokojnie możesz pojeździć jeszcze kolejne 2 lata (jeśli na pewno masz zalany płyn do chłodnic wysokiej jakości) jeżeli przejeżdżasz swoim autem rzadko niewielkie dystanse :) Jeśli masz wodę, wymień ja na płyn dla pewności.

Pozdrawiam :)
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

09 Lis 2010, 18:09

Tylko właśnie jest to że nie wiem jaki tam jest zalany .....
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Lis 2010, 19:47

No to go spuśc i nalej nowego i zapisz sobie jaki wlewasz. Płyny do chlodnic nie są aż tak drogie i majątku nie stracisz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Lis 2010, 19:54